Local

Pamintul Vrancei se misca non-stop

Dan Chiriac
26 aug 2005 715 vizualizări
9 cutremure s-au produs in muntii Vrancei in ultima saptamina. Cutremurele vrincene seamana doar cu cele din Columbia.



Seismele mari din muntii Vrancei se pot simti pe o raza de aproximativ 9.000 de kilometri patrati


In ultimele sase zile, in zona seismica Vrancea s-au produs nu mai putin de noua cutremure de pamint cu magnitudinea cuprinsa intre 3 si 4 grade pe scara Richter. Ultimele doua seisme au avut loc miercuri dupa-amiaza. Primul dintre ele s-a produs la orele 17.42, la o adincime de 120 de kilometri, si a avut o magnitudine de 3,1 grade pe scara Richter. La orele 20.20, un alt seism s-a produs la o adincime de peste 100 de kilometri, si a avut o magnitudine de 3,4 grade pe scara Richter. Ambele cutremure au fost simtite doar in zona Vrancei. Desi in doar o saptamina s-au produs noua cutremure, seismologii spun ca miscarile se incadreaza in activitatea seismica normala a zonei si ca populatia nu trebuie sa fie ingrijorata. In Vrancea se produc cutremure frecvente cu adincime intermediara (85 -180 Km.), cele mai dese avind adincimea de 130-150 Km. Energia, in general mare, a acestor cutremure face ca ele sa fie inregistrate pe areale intinse si cu replici, in cazul evenimentelor mari. Specilaistii adauga insa ca posibilitatea producerii unui cutremur devastator in Vrancea, de peste 7 grade pe scara Richter, este aproape exclusa pina anul viitor, asa ca trebuie sa fim prevazatori. In zona seismica Vrancea se produc aproape zilnic seisme de intensitate mica. Unele dintre ele nu sint simtite de populatie si sint inregistrate doar de seismografele amplasate in comuna Vrincioia. In medie, anual se produc in jur de 400 de seisme si teleseisme, adica cele de magnitudine de sub 3 grade. Seismologii spun ca activitatea seismica se bazeaza pe principiul eliberarii energiei din sol, asa ca seismele mici si dese amina producerea unui cutremur mai mare. Totusi, nu trebuie exclus hazardul seismic. Dupa cum se stie, cea mai importanta zona cu activitate seismica din Romania este regiunea Vrancea, a carei seismicitate, ca persistenta si concentrare, nu se poate compara decit cu zona Muntilor Hindukus si regiunea Bucaramanga din Columbia. Potrivit seismologilor de la Institutul Roman de Seismologie Aplicata, care incearca implementarea unui sistem de monitorizare si avertizare seismica in timp real, cutremurele vrincene se produc ca urmare a tendintei de afundare a structurilor geologice vechi de milioane de ani, ca si dezvoltarea in era Sarmato-Pliocena a depresiunii Focsani - Odobesti si individualizarea unui regim distinct de miscari neotectonice verticale in dreptul Curburii Carpatilor Orientali, ca parte a unui lant muntos de orgine vulcanica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.