Local

Vrincenii au platit 20 de miliarde de lei pentru sediul PSD

Mihai Boicu
24 aug 2005 762 vizualizări
Aceasta este suma reala a reparatiilor si dotarilor facute in ultimii trei ani la cladirea din str. Republicii nr. 13. De exemplu, lucrarile de reparatie si modernizare au costat peste 12 miliarde de lei, iar mobilierul si corpurile de iluminat 5,5 miliarde de lei. In schimb, Muzeul Vrancei a fost "afectat" de cota unica de impozitare si a avut numai 2 miliarde de lei in acest an pentru reparatii.



Sumele alocate pentru sediul PSD sint mult mai mari decit cele care s-au vehiculat oficial pina acum. In trei ani de zile Consiliul Judetean a platit nu mai putin de 20 de miliarde de lei pentru luxul pesedistilor vrinceni. Iar imobilul din str. Republicii nr. 13 nu figureaza nici macar ca fiind inchiriat de PSD Vrancea, al carui nume il "poarta", deoarece nu i s-a dat nici o destinatie! Pina acum singurele date "scapate" de CJ aratau ca pentru reparatiile la cladire s-au dat 10 miliarde de lei. Numai pentru mobilier si corpuri de iluminat s-au cheltuit 5,5 miliarde de lei. CJ a cumparat anul trecut mobilier in valoare de 3,7 miliarde de lei, printre care o masa de conferinte de 500 de milioane de lei, sau o biblioteca de 336 de milioane de lei. In timp ce pentru luxul spre pesedistilor pe care ii pastoreste Marian Oprisan a stiut sa faca rost de bani, Muzeul Vrancei, o institutie reprezentativa pentru judet, a beneficiat in acest an doar de doua miliarde de lei pentru investitii.



PSD Vrancea a primit de la Consiliul Judetean Vrancea nu mai putin de 20 de miliarde de lei pentru sediul din str. Republicii nr. 13. Pina la aceasta data, CJ ori a refuzat sa raspunda despre sumele investite in cladire, ori sumele s-au dovedit a fi multe mai mici decit cele reale. Controlul Camerei de Conturi Vrancea a scos la iveala insa adevarata suma care a fost alocata pentru sediul PSD: 19,9 miliarde de lei. Pina acum, potrivit informatiilor oficiale intrate in posesia noastra, valoarea lucrarilor de reparatii modernizare era de 10,5 miliarde de lei. Sediul PSD a intrat in reparatii capitale in iunie 2003, atunci cind pesedistii s-au mutat in fostul birou senatorial al Simonei Marinescu din str. Cuza Voda. Reparatiile s-au incheiat in acest an, iar pesedistii au revenit in vechiul sediu. Locul lor in spatiul din Cuza Voda a fost luat de partenerii lor de incredere in CJ si in consiliile locale, si anume fostii umanisti. Reparatiile capitale au inghitit de la buget suma de 6,7 miliarde de lei. Pentru modernizarea imobilului s-au alocat alte 5,78 miliarde de lei in cei trei ani de lucrari. Reparatiile curente exterioare au inghitit de la buget 1,39 miliarde de lei, in timp ce inca 525 de milioane au fost necesare pentru reparatii capitale subsol. O suma exorbitanta s-a cheltuit pentru mobilier si dotari cu mobilier si corpuri si accesorii de iluminat, respectiv 5,5 miliarde de lei. Lucrarile de constructie la sediul PSD au fost executate de firma SCCM, care ii apartine omului de afaceri Valica Epure, un abonat al lucrarilor pe bani publici in ultimii ani in Vrancea.


Masa de 500 de milioane de lei

In afara aspectului exterior de invidiat, interiorul cladirii nu este mai prejos. Dotarile, mobilierul, toate au fost cumparate cu bani de la buget. Astfel, anul trecut CJ a cumparat mobilier in valoare de 3,7 miliarde de lei, cu tot cu TVA. Printre achizitiile extravagante se numara o canapea "Imperial" care costat nici mai mult nici mai putin decit 117 milioane de lei, o biblioteca in valoare de 336 de milioane de lei, precum si o masa de consiliul care a costat 500 de milioane de lei. Marian Oprisan nu s-a zgircit nici cu... caloriferele, avind in vedre ca pentru o masca de calorifer s-au platit nu mai putin de 95 de milioane de lei, cu tot cu TVA. Cumpararea mobilierului s-a facut fara respectarea prevederile legale in materie de achizitii, potrivit Camerei de Conturi. Desi mobilierul valora peste 75.000 de euro, achizitia fost "sparta" in sase contracte. De asemenea, nu s-a putut dovedi transmiterea invitatiilor de participare celor trei societati care au depus oferte. Controlorii au constatat ca plata celor banilor s-a facut de la capitolul "cheltuieli materiale" in loc de sa fie facuta de la "cheltuieli de capital", dupa care s-a operat schimbarea printr-o rectificare de buget.


Sediu PSD fara destinatie la CJ

Cladirea din str. Republicii nr. 13 nu a primit nici o destinatie pina la aceasta ora, dupa cum a constatat Camera de Conturi Vrancea. In mod normal, aceasta ar fi trebuit sa figureze ca fiind inchiriata de organizatia judeteana PSD. In imobil isi au sediul si trei parlamentari PSD, respectiv deputatii Miron Mitrea si Cristian Dumitrescu, plus senatorul Angel Tilvar. Camera de Conturi a trecut sediul PSD la capitolul cheltuieli fara rost, intrucit cladirii nu i s-a acordat pina in prezent nici o destinatie. Intrucit PSD nu figureaza ca si chirias, desi si-a trecut numele pe frontispiciul sediului, singurele sume obtinute ar putea fi de la parlamentari. Acestia platesc insa sume modice in comparatie cu cele citeva zeci de milioane pe care le primesc pentru cheltuielile birourilor parlamentare din teritoriu. Concluzia Raportului de control al Camerei de Conturi Vrancea a fost ca la la CJ nu s-a actionat cu responsabilitate in vederea angajarii si cheltuirii fondurilor publice gestionate de aceasta institutie. Mai trebuie mentionat ca Marian Oprisan a cerut anul trecut expres alocarea a patru miliarde de lei pentru finalizarea sediului, dupa ce Raiffeisen Bank a aprobat acordarea catre CJ a unui imprumut de "numai" 60 de miliarde de lei fata de cele 100 de miliarde de lei care au fost cerute. Cladirea in care stau pesedistii a fost construita la sfirsitul secolului XIX si i-a apartinut medicului Ioan Macridescu, fost deputat si senator al judetului, precum si director al Spitalului Orasenesc. Acesta a propus ca locuinta lui sa fie sediului Sindicatului Viticol, al carui fondator a fost. Marian Oprisan a declarat in mai multe rinduri ca sediul PSD nu s-a aflat pe lista monumentelor istorice, asa cum au circulat informatii.




Muzeul Vrancei, o "ruina" pe linga sediul PSD


Muzeul Vrancei, una dintre institutiile reprezentantive ale judeului, a primit mult mai putin bani decit avea nevoie pentru investitii. Oficial, in acest an pentru sediul PSD s-au dat 4,5 miliarde de lei, in timp ce Muzeul a avut mai putin de jumatate. Cota unica de impozitare, de care se plinge atita Marian Oprisan, afecteaza dupa cum se vede numai institutiile de cultura, nu si pe cele de partid. Cu toate acestea, Muzeul a reusit sa termine o parte din lucrarile incepute cu citiva ani in urma. "Anul acesta, Muzeul Vrancei, din cele 13 miliarde de lei obtinute de la Consiliul Judetean Vrancea, am putut aloca pentru reparatii 2 miliarde lei. Numai pentru salarii cheltuim jumatate din buget. Obiectivul principal a fost si ramine terminarea finisajelor la Sectia de Istorie a Muzeului, pe care o vom redeschide in curind. Am reusit terminarea interiorului si cladirea va redeschide portile in curind. Vom efectua tot in acest an lucrari interioare la Muzeul de Stiintele Naturii si Laboratorul de Restaurare-Conservare. De asemenea, s-au mai acordat 300 de milioane lei vechi pentru publicatii, 400 de milioane pentru publicatii si 540 milioane pentru sistemul de alarma al cladirilor Muzeului. Anul trecut am putut acorda de la buget 100 de milioane pentru sapaturi arheologice la Bordesti. La buget aducem fonduri si din autofinantare. Anul acesta, pina in prezent avem 436 milioane lei vechi", ne-a spus Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei. Oricum, aspectul celor doua cladiri, a Muzeului si sediului PSD, difera foarte mult si este dovada faptului ca interesului de partid este mult mai mare decit a interesului pentru cultura.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.