Local

Stare de alerta la Vadu Rosca

Dan Chiriac
24 aug 2005 1202 vizualizări
Ieri noapte autoritatile au vegheat ca digurile pe Siret sa nu cedeze si s-a intervenit cu saci de nisip in punctele sensibile. Debitele evacuate din acumularea Calimanesti au crescut ieri pina la 1.883 mc/s. 1.500 de saci de nisip au fost folositi pentru stabilizarea taluzului interior al digului din incinta Suraia- Vadu Rosca.



Debitele in continua crestere ale Siretului au pus in alerta autoritatile judetului. Chiar si noaptea, digul de la Vadu Rosca a fost supravegheat, de frica unor noi inundatii in zona. De luni dimineata si pina ieri la ora 14.00, nivelul Siretului crescuse in zona cu 40 de centimetri. Hidrologii au precizat ca debitele evacuate din acumularea de la Calimanesti nu au creat inca probleme, desi cantitatile de apa au crescut de la o zi la alta. Daca la ora 10.00 fusese inregistrat un debit de 1.864 mc/s, la ora 11.00 acesta scazuse cu 1 mc/s. La ora 16.00 a fost insa raportat un debit evacuat de 1.878 mc/s, iar la ora 17.00 unul de 1.883 mc/s. "La acumularea de la Beresti se mentine un debit defluent constant, de circa 1.728 mc/s, iar nivelul din lac era de 111,41 metri. Cu toate acestea, la ora 8.00, Siretul era la Adjudu Vechi cu 75 cm peste cota de atentie, la un debit de 1.593 mc/s. La ora 11.00 mai crescuse putin, era cu 84 cm peste cota de atentie. Pe celelalte riuri nu sint probleme. Chiar si pe Siret nivelul se mentine constant, la aceasta ora. Nivelul in acumularea de la Calimanesti era la ora 10.00 de 75,87 metri, cu 86 cm peste nivelul normal de retentie", a precizat Sergiu Mihaila, purtatorul de cuvint al Sistemului de Gospodarire a Apelor.


Militarii au lucrat noaptea la diguri

Avind in vedere evolutia debitelor, incepind de luni seara, la ora 11.00, un numar de 76 militari si jandarmi, impreuna cu echipele de la SGA, au pus mina si au intarit digul in punctele sensibile, atit la brese cit si in punctele erodate ale taluzelor interioare. Numai SGA a intervenit in incinta Suraia - Vadu Rosca cu 30 de oameni, utilaje, 1.500 de saci de pamint pentru stabilizarea eroziunii taluzului interior, precum si cu 75 kg de folie polietilena, pentru impermeabilizarea taluzului exterior al digului din zona afectata. De asemenea, in zona s-a intervenit cu trei autospeciale ale Inspectoriatului pentru Situatii de Urgenta, care au stat pina la 4.00 dimineata. Reprezentantii SGA care se aflau in zona au spus ca nu exista deocamdata pericolul de inundatii, cu toate ca riul Siret si-a iesit din matca. Specialistii ne-au asigurat ca, in conditiile in care prognoza hidrometeorologica se mentine, situatia la diguri va fi sub control, iar lucrarile de interventie vor rezista. "In prezent debitul apei este de trei ori mai mic decit in zilele critice din luna iulie. El si-a iesit din matca, insa nu exista deocamdata pericol de inundatii. Am intarit digurile si urmarim permanent nivelul apei. Cind au fost inundatii apa avea un metru peste dig", au spus lucratorii de la SGA Vrancea, prezenti la Vadu Rosca. Secretarul comunei Vulturu spune ca Siretul nu ar fi ajuns niciodata in sat, daca nu ar fi fost eliberata necontrolat apa de la barajul de la Calimanesti. "Noua numai Calimanestiul ne-a facut probleme. Acum speram sa nu mai avem. Stam tot timpul acolo in zona sa supraveghem. Luni seara a fost primarul la dig si impreuna cu fortele de ordine au intarit digul. Ne speriem acum de fiecare data cind creste nivelul apei", a spus secretarul comunei Vulturu, Florin Bejan. Si la podul de peste riul Leica nivelul apei a crescut considerabil deoarece Siretul este foarte mare, iar apa riului Leica nu mai poate fi preluata de acesta. Si aici au mai fost intarite digurile pentru a nu navali apa in comuna Nanesti. In ciuda faptului ca la Vadu Rosca exista oricind posibilitatea ca apele sa se reverse din nou, locuitorii isi curata casele si isi mai string ce le-a ramas. Crucea Rosie pregateste zilnic pentru acestia mincare calda si apa potabila.


Vin materialele de constructie

In aceasta saptamina vor veni materiale de constructie pentru casele distruse din Vulturu, Nanesti si Maicanesti. Pentru fiecare casa se vor acorda patru tone de ciment, 290 de kilograme de fier beton si 5,5 metri cubi de cherestea. Cimentul si cheresteaua vor fi transportate direct in depozitele stabilite in cele trei localitati, in timp ce fierul beton va fi depozitat la SC Comat SA deoarece, deocamdata, nu exista mijloacele de trasport necesare. Depozitele vor fi verificate in permanenta, pentru ca materialele sa nu fie vindute de cei care le primesc. Ieri a venit la Vulturu si varul lui Gigi Becali, care a promis ca va construi o 100 de case si, daca va fi cazul, inca 100, plus o biserica, pe islazul de la Botirlau. Aici au fost repartizate 35 de hectare pentru sinistrati. Pentru ca suprafata s-ar putea sa nu ajunga, autoritatile ar putea propune ca fiecare familie sa primeasca 600 de metri patrati, in loc de 800 de metri patrati stabiliti initial.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.