Local

Astazi este ziua fostei zi nationale

Mihai Boicu
23 aug 2005 582 vizualizări
23 august 1944 ramine o zi controversata



Vrincenii isi mai amintesc de paradele organizate pe 23 august



Astazi se implinesc 61 de ani de cind Romania a intors armele impotriva germanilor in cel de-al doilea razboi mondial. 23 august 1944 a marcat iesirea Romaniei “din razboiul dus alaturi de puterile Pactului Tripartita si decizia tarii noastre de a considera “de azi inainte Natiunile Unite ca natiuni prietenea, dupa cum preciza declaratia noului guvern roman constituit in seara acelei zile. Iesirea Romaniei din razboiul contra Natiunilor Unite a fost precedata de arestarea maresalului Ion Antonescu si a titularilor principalelor departamente ale cabinetului, cu transmiterea clara a mesajului catre opinia publica a faptului ca nu era vorba de o schimbare de guvern, ci de regim, in dorinta revenirii la un regim "constitutional democrat". în seara zilei de 23 august 1944, regele Mihai a citit la radio o proclamatie prin care anunta lumii intregi modificarile politice, formarea unui nou guvern, iesirea din razboiul contra Natiunilor Unite, si alaturarea trupelor noastre coalitiei antihitleriste. Pina la 28 august, Bucurestiul a fost curatat de fortele germane, iar la 30 august patrunde armata sovietica. Iesirea Romaniei din razboi a modificat balanta de forte a celor doua coalitii aflate in lupta. Dupa eliberarea teritoriului, Romania a participat alaturi de armata sovietica la eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei si a unor zone din Austria, punind la dispozitia Natiunilor Unite peste 1 milion de soldati romani. 23 august 1994 a devenit zi nationala in timpul regimului comunist, ziua fiind confiscata de PCR care a exploatat-o din punct de vedere politic si ideologic. Cei mai in virsta dintre vrinceni isi amintesc cu siguranta paradele gradomanice si fara rost din acei ani, precum si nesfirsitele discursuri ale dictatorului Nicolae Ceausescu. Comunistii au dat o interpretare proprie evenimentelor din 1944, insa momentul 23 august este si astazi controversat. Unii au considerat intoarcerea armelor impotriva Germaniei naziste ca un act de tradare de tara a regelui Mihai. Actul regelui Mihai a fost salutat in epoca de toate fortele politice din tara si recunoscut pe plan international. Altii spun ca schimbarea a dus la scurtarea celui de-al doilea razboi mondial cu mai multe luni. Regele Mihai, unicul sef de stat din acea perioada care mai traieste, a fost chiar propus la Premiul Nobel din acest motiv. Un lucru este cert, si anume ca 23 august 1944 a insemnat intrarea Romaniei in sfera de influenta a Uniunii Sovietice, din care nu a reusit sa se desprinda complet nici astazi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.