Local

Patronul spiritual al comunitătii din Taize, ucis de o ieseanca

Valentin Muscă
19 aug 2005 685 vizualizări
Fratele Roger a fost una din cele mai cunoscute personalităti religioase din Occident

Fratele Roger a fost una din cele mai cunoscute personalităti religioase din Occident


Miercuri, in timpul unui serviciu religios ecumenic, una din cele mai cunoscute personalităti religioase ale momentului, Fratele Roger, a fost injunghiată mortal de către o turistă din Romania. Eveniment care a indoliat Biserica, uciderea Fratelui Roger ridică incă o dată problema fanatismului religios. De această dată, in alt loc si cu alti actori. Presuspusul asasin este un cetătean roman, Luminita Saulea, ajuns in conditii, deocamdată, neelucidate in imediata apropiere a nonagenarului monah francez. Ancheta este in curs si ar putea oferi multe surprize. Fratele Roger era conducătorul spiritual al celei mai mari comunităti monastice ecumenice din lume, "Comunitatea de la Taize". Fondată in 1940 in Sudul Frantei, lingă Burgogne, avind ca principii invătăturile Evangheliei Fiului lui Dumnezeu, dintru inceput comunitatea a adunat la sinul ei crestini protestanti, catolici, ortodocsi care trăiesc după un orar reglat doar de cele trei momente ale rugăciunii cotidiene. Deja din anii 50, tineri ale celor trei confesiuni veneau si discutau despre probleme importante ale vremii. Cu timpul, aceste intilniri s-au organizat in mod periodic si, după căderea comunismului, Taize a devenit locul prin care tinerii din Romania au cunoscut lumea occidentală cu bani putini. Lumea monahală din Vrancea a aflat cu stupoare de uciderea monahului francez. "Sint fapte cutremurătoare. Viata si moartea sint in mina lui Dumnezeu si cei care au un asemenea sfirsit sint cu adevărat martiri si vor primi cununa muceniciei", ne-a spus Monahia Eusebia de la Mănăstirea Brazi. "Sint greu de inteles asemenea fapte. Numai Dumnezeu stie sufletul fiecăruia. Dumnezeu să-i ierte!", ne-a spus Maica Tecla de la Mănăstirea Recea. "Este un act criminal pe care-l condamnăm. Nu cred că este doar actul unui dezechilibrat mintal, ci chiar a unui fanatic, a unui credincios care a părăsit Biserica", ne-a spus Monahul Timotei de la Mănăstirea Sfintii Arhangheli Mihai si Gavriil din Adjud. Acest asasinat nu este un act izolat. Acum două luni, la Mănăstirea Petru Vodă din Piatra Neamt a fost asasinat in aceeasi manieră un duhovnic bătrin de către un student dezorientat. Asasinatul Fratelui Roger a bulversat comunitătile crestine din intreaga lume si ridică un serios semn de intrebare cu privire la relatiile dintre slujitorii Bisericii si crestinii aflati in pelerinaj.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.