Local

Subprefectul Manole Merchea a fost demis

Mihai Boicu
18 aug 2005 1028 vizualizări
Liberalul Manole Merchea a platit cu functia pentru isprava fiului sau. In vreme ce liberalii vrinceni se pregateau sa puna batista pe tambal, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca l-a demis din functie pe subprefect. Fotoliul lasat liber este disputat de Mihai Copaci si Mircea Dragos

Liberalul Manole Merchea a platit cu functia pentru isprava fiului sau. In vreme ce liberalii vrinceni se pregateau sa puna batista pe tambal, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca l-a demis din functie pe subprefect. Fotoliul lasat liber este disputat de Mihai Copaci si Mircea Dragos. Probabil ca Manoloe Merchea se astepta sa-l felicitam pentru acest incident, acuzindu-ne ca "i-am turnat zoi in cap"


Liberalul Manole Merchea va fi demis din functia de subprefect de premierul Calin Popescu Tariceanu. Acuzat de imprudenta, acesta isi imparte vina pierderii functiei cu fiul sau de 17 ani, Teodor Mircea, care i-a luat si distrus masina de serviciu pe care o tinea acasa pe timpul noptii. Conducerea Aliantei D.A. Vrancea nu a luat nici o pozitie publica fata de acest scandal, preferind sa taca si sa se intilneasca abia dupa ce conducerea centrala a PNL i-a retras sprijinul politic lui Manole Merchea. Fiul fostului subprefect urmeaza sa raspunda penal pentru fapta sa, iar Manole Merchea va suporta pagubele produse. Astazi se alege liberalul care va fi propus premierului Calin Popescu Tariceanu pentru a fi subprefect al judetului. Intre timp, Merchea s-a suparat atit de tare pe jurnalisti, incit ne-a inchis telefonul ieri, cind am incercat sa-l intrebam daca-si va da demisia inainte de a fi demis. "Va multumesc pentru laturile pe care mi le-ati turnat in cap", ne-a spus el.


Manole Merchea va fi demis din functie de premierul Caalin Popescu Taariceanu, la cinci zile de la scandalul declansat de distrugerea masinii sale de serviciu de fiul sau cel mic, in virsta de 17 ani. "La sedinta Biroului Permanent Central al PNL am discutat situatia din judetul Vrancea, unde odrasla subprefectului fura masina pe care o foloseste tatal lui si provoaca accidente prin oras", a declarat ieri primul ministru, care a spus ca il va destitui pe subprefect. Conducerea PNL a fost mult mai transanta decit liberalii locali, care au preferat varianta "e problema lui" si au incercat sa-l acopere pe subprefect. Ieri, membrii Biroului Permanent Central al PNL i-au retras sprijinul politic lui Manole Merchea si i-au cerut primului ministru demiterea acestuia. Decizia mai este doar o chestiune de timp. "Acest comportament nu il putem accepta si de aceea BPC a decis retragerea sprijinului politic pentru subprefect, iar eu il voi destitui din functie", a precizat premierul. Consiliul Judetean de Conducere al Aliantei D. A. Vrancea s-a intrunit abia ieri dupa amiaza pentru a analiza situatia, cind deja decizia demiterii fusese luata la Bucuresti. Potrivit informatiilor intrate in posesia noastra, liderii liberali si democrati hotarisera initial, in cadrul unei intilniri informale, sa nu ia nici o pozitie in cazul Manole Merchea si sa ingroape astfel scandalul. Iar sedinta Consiliului de Conducere nu a mai avut alt rost decit a constata demiterea subprefectului si pentru a pregati un inlocuitor. Intrebat care este pozitia sa in aceasta situatie, Manole Merchea a dat un raaspuns elocvent pentru persoana sa: "La ce zoi arunci tu in ziar nu ai ce ma intreba!", dupa care a inchis telefonul de serviciu. Presedintele PNL Vrancea, deputatul Corneliu Momanu, ne-a spus ca Alianta a luat act ieri de decizia subprefectului de a demisiona si, din acest motiv, nu a mai luat in discutie o eventuala pozitie. Potrivit acestuia, Manole Merchea i-a anuntat pe liberali dimineata de intentie, dupa care la ora 11.00 a plecat la Bucuresti pentru a-si inainta demisia, desi putea foarte bine s-o trimita prin fax. Cert este ca demisia fostului subprefect nu a devenit realitate, avind in vedere ca a fost demis, iar plecarea in Capitala a semanat mai mult cu o incercare de a-si salva scaunul si aparentele. "A recunoscut ca greseala lui capitala a fost decizia de a lua masina acasa", ne-a declarat Corneliu Momanu, presedintele PNL Vrancea.


Liberalii se bat pe scaunul lui Merchea


Astazi, la ora 10.00, Biroul Permanent al PNL Vrancea va alege persoana care ii va fi propusa primului ministru Calin Popescu Tariceanu, pentru a-i lua locul lui Manole Merchea. Inca de ieri au inceput sa se vehiculeze primele nume dintre care ar putea fi ales viitorul subprefect. Unul dintre ele este acela al presedintelui PNL Focsani, Mihai Copaci. "Cred ca o sa ma inscriu in cursa, dar nu m-am hotarit inca", ne-a spus telefonic liberalul. Este stiut ca acesta si-a manifestat intentia de a ocupa mai toate posturile publice importante care au devenit vacante, insa nu a obtinut nici o functie pina acum. Un alt nume vehiculat este cel al consilierului judetean Dragos Mircea, un apropiat al deputatului Nini Sapunaru. La fel ca si colegul sau, acesta a spus ca nu a luat nici o hotarire in acest sens. Aseara se vehicula ca o posibila solutie de compromis intre cele doua tabere numele avocatului Dorin Filote. Trebuie mentionat ca, initial, potrivit intelegerii dintre liberali si democrati, functia de subprefect revenea PD, care a facut insa schimb cu PNL pentru sefia institutiei. Manole Merchea a fost numit subprefect in luna ianuarie si imediat s-a facut remarcat prin perlele sale din exprimare, gen "Dumnezeul functionarilor" sau "Curat neconstitutional, dar umflati-i". In jurul fostului subprefect liberal se formase in cele citeva luni un grup de interese economice care intrase deja in vizorul autoritatilor. Este de notorietate ca, profitind de absenta prefectului Ion Oprea, Manole Merchea i-a dat aviz consilierului judetean Ilie Neacsu de a participa la concurs pentru sefia Directiei de Sanatate Publica, desi Alianta propusese o alta persoana.


Ancheta continua


Scandalul care l-a lasat pe Manole Merchea fara scaun este al doilea care macina Prefectura Vrancea de la preluarea puterii de catre PNL si PD, dupa ce secretarul general Constantin Eftandopulos Mindrila a dus acasa la el 150 dintre conservele destinate sinistratilor. Totul a pornit de la faptul ca suprefectul isi tinea masina de serviciu, un Daewoo Nubira, in curtea vilei sale. Decizia discutabila a fost pusa de prefectul Ion Oprea pe seama faptului ca s-a instaurat starea de alerta in Vrancea. Duminica noaptea, Teodor Mircea Merchea, in virsta de 17 ani, a luat cheile masinii, profitind ca parintii sai erau plecati la Cimpuri pentru a face o plimbare nocturna. In jurul orei 2.30, in momentul in care virat de pe str. Marasesti pe str. Cuza Voda, acesta a pierdut controlul volanului si a intrat in gardul Stadionului Tineretului din Focsani. Din cauza impactului puternic, masina a fost distrusa si este de nefolosit. Fiul lui Manole Merchea a scapat nevatamat, insa acestuia i s-a intocmit dosar penal. Teordor Mircea i-a spus tatalui sau ca regreta ca gestul sau necugetat i-a provocat atitea neplaceri. Chiar daca ramine fara functie, Manole Merchea va trebui sa plateasca reparatiile masinii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.