Local

POLITICA: Vasile Blaga: Date din arhiva DGIPI au fost copiate in perioada 2008 - 2009.S-a facut sesizare la Parchet

Ziarul de Vrancea
17 oct 2009 905 vizualizări
Dan Nica: Traian Basescu taraste MAI intr-un scandal electoral

Mai multe date din arhiva serviciului de informatii a Ministerului de Interne au fost copiate in perioada 2008 - 2009. Anuntul a fost facut de actualul ministru interimar al Internelor, Vasile Blaga, care a anuntat in cadrul unei emisiuni la Antena 3 ca s-a facut o sesizare la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in acest sens. "S-au copiat transcripturi dupa inregistrari cu mandat de siguranta nationala sau de crima organizata, fara a avea dreptul la acest lucru", a avertizat Blaga, citat de Mediafax.


De cealalta parte, social-democratul Marian Vanghelie a sustinut ca, "din informatiile mele, o parte din documente au disparut cand Blaga era ministru de Interne". O afirmatie la care ministrul democrat-liberal a replicat: "Sunteti iresponsabil. Cine v-a pus sa declarati ca stiti unde este arhiva de la DGIPI? Cum puteti fi asa de iresponsabil?"


"Voi face plangere penala pentru toate declaratiile si pentru tot ce a semnat Vasile Blaga", a continuat Marian Vanghelie. Social-democratul a declarat ca printre cei implicati in copierea de documente de la DGIPI s-ar numara si chestorul Terente Merce, fost sef la "Doi si-un sfert" si consilier prezidential. "Domnul chestor Merce a fost in locul potrivit la momentul nepotrivit", a afirmat Vasile Blaga, precizand insa ca Merce nu a avut nimic de-a face cu documente din arhiva.


"Ba a stat mult", a continuat Vanghelie. "Opriti-va, pentru numele lui Dumnezeu. In acest moment, si asa este un mare semn de intrebare la institutiile internationale daca mai lucreaza cu noi. Opriti-va!", a replicat Vasile Blaga.


Intrebat pe cine vede ca principal contracandidat al presedintelui Traian Basescu in al doilea tur de scrutin, Vasile Blaga a declarat: "Geoana va fi in turul doi si este foarte bine ca va fi domnul Geoana".


Vasile Blaga i-a eliberat din functii pe adjunctii directorului general DGIPI

Ministrul interimar de Interne a semnat vineri eliberarea din functiile de adjuncti ai directorului general al DGIPI a comisarului sef Paun Iordache si a comisarului sef Trosca Florin, anunta agentia de presa NewsIn. In locul acestora au fost numiti Bujor Florescu si Robert Marin.


Dan Nica: Traian Basescu taraste MAI intr-un scandal electoral

Fostul ministru de Interne Dan Nica, demis de premierul Emil Boc, se apara acuzandu-l pe Traian Basescu ca "taraste ministerul intr-o poveste electorala". Dan Nica respinge acuzatiile potrivit carora mai multi angajati au continuat sa aiba acces la documente secrete, desi le fusese retras certificatul ORNISS.


El a sustinut ca avizul de la ORNISS de retragere a certificatului a fost emis cu doua zile inainte de revocarea sa, iar DGIPI a trimis aviz sa li se limiteze accesul la documentele clasificate.


In ceea ce priveste presupusa xeroxare a unor documente, Nica i-a cerut lui Vasile Blaga sa precizeze clar daca respectivele documente au fost copiate in perioada mandatului sau inainte de acest moment.


El a acuzat faptul ca au fost trimise la Parchet "informari ca aceasta chestiune sa fie lasata in paranteze, pentru a crea impresia ca s-a intamplat in mandatul meu".



De unde a inceput scandalul arhivelor de la DGIPI


5 septembrie: Marian Vanghelie anunta ca are date de la DGIPI si ca arhiva "Doi si-un sfert" s-a mutat


Scandalul arhivelor de la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) a inceput in urma cu mai bine de o luna, cand presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a declarat ca "datele despre fratele lui Traian Basescu, nu au venit de la «Doi si un sfert». Au venit de la SRI, si o dezamagesc pe Elena Udrea, chiar de la butoanele lui Traian Basescu".


* "S-a dorit sa se puna mana pe arhiva «Doi si un sfert». Era problema a ceea ce exista acolo si putea fi folosit in campania electorala, contra lui Traian Basescu: ce s-a intamplat la Oltchim, cu Omar Hayssam, ce a discutat Elena Udrea si parca era vorba si de fetita EBA care se mai incinge din cand in cand, dar asta e la diverse".


Declaratiile au fost facute la Scoala de Vara a tinerilor social-democrati, unde Marian Vanghelie a anuntat ca arhiva "nu mai este acolo"


* "Vreau sa transmit un mesaj, nu-mi permit direct lui Traian Basescu, dar prin Elena Udrea pot sa-mi permit. Elena, iti transmit un mesaj: te rog sa-i spui domnului presedinte ca nu mai este acolo acea arhiva. Stai linistita, ca e pe maini bune si nu mai trebuie sa te ocupi de oamenii aia. Lasa Ministerul de Interne sa-si faca datoria in campania electorala, sa vedem cine e mai bun si cine trebuie sa castige. Si daca va fi nevoie sa spunem lucruile pe bune, draga mea Elena, am tot curajul si am sa le spun cand nici n-ai sa visezi tu".


7 septembrie: Dan Nica neaga informatiile lansate de colegul sau de partid. Vanghelie sustine ca spusele sale au fost un pamflet


La doar doua zile, PD-L i-a solicitat public premierului Emil Boc sa-i ceara explicatii ministrului de atunci de Interne, Dan Nica. Ministrul social-democrat a raspuns solicitarii democrat-liberalilor: la DGIPI nu s-a facut nimic in afara legii in timpul mandatului sau si arhiva serviciului nu s-a mutat, asa cum a sustinut colegul sau de partid, Marian Vanghelie. In aceeasi zi, pe 7 septembrie, Vanghelie a revenit asupra afirmatiilor sale si a precizat ca declaratiile pot fi "un pamflet".


1 octombrie: Traian Basescu semneaza decretul de revocare din functia de ministru de Interne a lui Dan Nica


La mai putin de o luna de la izbucnirea scandalului, presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru revocarea din functia de viceprim-ministru si ministru al Administratiei si Internelor a lui Dan Nica. Liderul de la Cotroceni l-a numit vicepremier si ministru de Interne interimar pe Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.


16 octombrie: Traian Basescu - Nica a fost revocat de la Interne pentru ca a pus DGIPI la dispozitia totala a lui Vanghelie


La peste doua saptamani de la revocarea ministrului social-democrat de Interne, presedintele Traian Basescu a declarat: Dan Nica a fost inlaturat de la sefia ministerului pentru ca a pus la dispozitia lui Marian Vanghelie si a altor persoane apropiate din PSD informatii din cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI).


"Serviciul DGIPI a fost pus total de domnul Nica la dispozitia domnului Vanghelie, a lui Mitica Iliescu si a lui Voicu, parlamentarul", a declarat liderul de la Cotroceni, in cadrul emisiunii "Nasul" (B1 TV).


Dan Nica a dezmintit toate acuzatiile lansate joi seara de Traian Basescu.


REFERINÃE

Marian Vanghelie: Datele despre Mircea Basescu vin de la SRI, unde presedintele este "la butoane"

VIDEO PDL solicita premierului sa-i ceara explicatii lui Dan Nica privind afirmatiile lui Vanghelie despre arhiva \'Doi si un sfert\'. Vanghelie: Declaratiile mele pot fi considerate un pamflet

VIDEO Traian Basescu a semnat decretul de revocare a ministrului de interne Dan Nica. Vasile Blaga, numit interimar

Traian Basescu: Dan Nica a fost revocat de la Interne pentru ca a pus DGIPI la dispozitia totala a lui Vanghelie si a altor apropiati din PSD


de R.P, M.M. HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.