Local

Afaceristii PSD isi impart pradadupa inundatii

Mihai Boicu
18 aug 2005 878 vizualizări
553 de miliarde de lei destinate refacerii infrastructurii distrusa de inundatii este suma pe care se bat noua firme. Aproape toate au prosperat din afacerile distribuite de oamenii PSD. Consilierul judetean PSD Victor Roman este unul dintre preferati. Si firma apropiata consilierului prezidential Elena Udrea va repara drumuri in Vrancea

553 de miliarde de lei destinate refacerii infrastructurii distrusa de inundatii este suma pe care se bat noua firme. Aproape toate au prosperat din afacerile distribuite de oamenii PSD. Consilierul judetean PSD Victor Roman este unul dintre preferati. Si firma apropiata consilierului prezidential Elena Udrea va repara drumuri in Vrancea


Firmele care au prosperat din afacerile cu fosta putere, multe dintre ele dubioase, isi vor trage partea leului din refacerea infrastructurii judetului afectata de inundatii. Din noile liste ale firmelor cu care se poarta negocieri pentru impartirea sumei de 553 de miliarde de lei a disparut UMB Spedition, a omului de afaceri bacauan Dorinel Umbrarescu. A aparut in schimb firma israeliana SC Ashroich Romania SRL, care a facut afaceri de sute de milioane de dolari de la buget in timpul fostei guvernaari PSD. SC Sotirex SRL Adjud, a consilierului judetean PSD Victor Roman, apare in continuare printre firmele preferate, desi acesta se afla astfel in conflict de interese. Pentru ca tacimul sa fie complet, printre firmele care fac proiectari se afla si Europroiect, unde este actionar deputatul liberal Nini Sapunaru. Potrivit datelor prezentate la sedinta de ieri a Consiliului Judetean, cele 553 de miliarde de lei alocate pina acum pentru Vrancea reprezinta doar 35% din suma totala necesara.

Firmele apropiate de PSD vor iesi cele mai cistigate din refacerea infrastructurii judetului Vrancea, grav afectata in urma inundatiilor din 12- 15 iulie. Initial s-a alocat suma de 450 de miliarde de lei, dupa care ieri au mai intrat in bugetul CJ inca 103 miliarde de lei. La sedinta extraordinara de ieri a fost prezentata si lista firmelor cu care se negociaza in prezent refacerea infrastructurii. Cap de lista este SC Vega 93 Galati, a omului de afaceri Corneliu lstrate, care negociaza reabilitarea a 19 drumuri judetene si comunale. SC Euro Construct Trading 98 SRL Bucuresti ar putea executa sase drumuri judetene si comunale. Firma ii are ca actionari pe patronii restaurantului Golden Blitz din Capitala, care au la rindul lor legaturi cu omul de afaceri Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, consilierul presedintelui Traian Baasescu. In anii trecuti, Euro Construct a cistigat lucrari pe banda rulanta in Bucuresti, insa a lucrat si cu pesedistii. Dintre firmele cu care se negociaza a disparut firma UMB Spedition SRL, a afaceristului Dorinel Umbrarescu. A aparut in schimb o alta firma controversata, SC Ashroich Romania SRL, o firma israeliana care a facut afaceri de sute de milioane de dolari pe banii bugetului in anii trecuti. Firma are un contract de 181 de milioane de dolari pentru executarea unui tronson din viitoarea autostrada Bucuresti Brasov. La Cluj, israelienii nu au obtinut cistig de cauza, deoarece nu au indeplinit conditiile necesare pentru reabilitarea strazilor orasului. Firma a beneficiat si de alte contracte avantajoase de la fosta putere, care a practicat incheierea de contracte prin parteneriat public- privat, prin care se ocoleau licitatiile.


Victor Roman, consilierul care isi imparte banii


Firmele conduse de pesedistii vrinceni sau de apropiatii acestora sint la loc de frunte in topul preferintelor, dupa socoteala "cine-mparte parte-si face". Exemplul cel mai elecvent este al SC Sotirex SRL Adjud, o sucursala a firmei cu acelasi nume infiintata in judetul Bacau. Jumatate dintre actiuni sint detinute de consilierul PSD Victor Roman, care va primi bani pentru alocarea carora a votat si el la sedinta de ieri. Firma sa apare in listele de negocieri cu sapte lucrari pe drumurile judetene si comunale. Victor Roman se afla astfel in conflict de interese, intrucit ar fi trebuit sa se abtina de la votarea unei hotariri, cum s-a intimplat ieri, de pe urma careia are numai de cistigat. SC Podgoria Cotesti SRL, administrata de Vasile Buta, apare pe lista de negocieri cu cinci lucrari. Si aceasta firma a fost printre cele agreate de pesedistii locali in ultimii ani, la fel ca SC Univers Nord SRL Radulesti, care ar putea primi sapte lucrari. Star Construct apare cu trei lucrari, iar SC G&G Automotive Group SRL, firma in care a fost implicat fostul prefect PDSR Nicolae Giurgea, cu repararea unui drum judetean. Din noua lista de firme nu apare SC Drumuri si Poduri SA, societate la care CJ este actionar unic. Marian Oprisan a acuzat ieri noua putere pentru faptul ca Directia Generala a Finantelor Publice a vindut o parte din utilajele societatii in contul unor datorii la bugetul de stat de 85 de miliarde de lei. Acesta le-a spus insa consilierilor judeteni "sa nu-si faca griji de SC Drumuri si Poduri". Pe linga firmele care vor lua lucrari, vor scoate bani frumosi si proiectantii acestora. La loc de frunte, este Dom Proiect, societatea Consiliului Judetean. O alta firma care face proiectele este Alma Consulting, care ii apartine Vioricai Manta, al carei sot a fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii. Doamna Manta este cunoscuta pentru faptul ca a fost diriginte de santier la mai toate lucrarile contractate de fostul constructor de partid al judetului, Corneliu Prunache. Lor li se alatura firma Europroiect, unde deputatul liberal Nini Sapunaru are 45% din actiuni. In afara de aceste firme de proiectari mai apar SC Proconsulting&Management Group SRL, SC Proiect SA Galati si SC Road Design SRL Bucuresti. Autoritatile au stabilit un termen de trei luni pentru refacerea infrastrucuturii, insa deja o luna a trecut fara se faca mare lucru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.