Local

La Consiliul Judetean s-a furat 110 ore pe zi

Mihai Boicu
17 aug 2005 619 vizualizări
Marian Oprisan trebuie sa raspunda pentru o gaura de aproape 23 de miliarde de lei din bugetul Consiliului Judetean, potrivit constatarilor Camerei de Conturi. Baronul si alti citiva functionari au luat anul trecut peste 3 miliarde de lei din prezenta in comisiile de licitatii prin care au dat lucrari apropiatilor. Pentru a justifica acesti bani, ar fi trebuit sa munceasca 110- 120 de ore pe zi! Tatal Ralucai Dan, sefa de cabinet a lui Marian Oprisan, si fratele directorului economic Valeria Teodorescu au facut afaceri de miliarde de lei cu administratia

Marian Oprisan trebuie sa raspunda pentru o gaura de aproape 23 de miliarde de lei din bugetul Consiliului Judetean, potrivit constatarilor Camerei de Conturi. Baronul si alti citiva functionari au luat anul trecut peste 3 miliarde de lei din prezenta in comisiile de licitatii prin care au dat lucrari apropiatilor. Pentru a justifica acesti bani, ar fi trebuit sa munceasca 110- 120 de ore pe zi! Tatal Ralucai Dan, sefa de cabinet a lui Marian Oprisan, si fratele directorului economic Valeria Teodorescu au facut afaceri de miliarde de lei cu administratia


Consiliul Judetean Vrancea a iesit lipsa la controlul Camerei de Conturi cu aproape 23 de miliarde de lei. Raportul de control este un adevarat manual de tepuire a bugetului public, prin toate metodele posibile si fara a tine cont de lege. Functionarii CJ au incasat sute de milioane de lei pentru ca au facut parte din comisiile de licitatii care le-au dat lucrari rudelor lor. Este cazul fratelui directorului economic Valeria Teodorescu sau al tatalui sefei de cabinet a lui Marian Oprisan, Raluca Dan. Aproape fara exceptie, licitatiie tinute in anul electoral 2004 au fost organizate doar in bataie de joc, pentru ca zeci de miliarde de lei sa mearga la firmele agreate. Iar pentru asta, functionarii CJ au incasat peste 3 miliarde de lei, in afara de salarii. Camera de Conturi a calculat ca pentru acesti bani fiecare a muncit 110- 120 ore pe zi! Dosarul cu nenumaratele minarii cu banul public de la CJ a fost trimis la Tribunal, la Parchet, dar si la PNA, unde Oprisan este client vechi. Presedintele CJ nu-i mai poate acum trimite pe consilieri la Curtea de Conturi sa ceara explicatii despre cum a gestionat banul public, intrucit el este cel care trebuie sa dea explicatii.


Consiliul Judetean este o institutie aflata la cheremul lui Marian Oprisan si a unui grup de circa 15 functionari publici, pentru care se pare ca legea nu prea conteaza. Valeria Teodorescu, directorul economic al CJ, vicepresedintele Mircea Diaconu, Ion Costeanu, directorul Directiei Tehnice, Raluca Dan, sefa de cabinet a lui Marian Oprisan, fac parte din acest grup privilegiat. Veniturile acestora au crescut anul trecut cu citeva sute de milioane de lei din participarea in comisiile de analiza si evaluare a ofertelor. Legea 161/2003, privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, interzice functionarilor publici sa presteze alte activitati remunerate sau neremunerate in cadrul autoritatilor sau institutiilor publice. Acest lucru nu a contat pentru Marian Oprisan si alti 10 functionari publici, care au primit din bugetul Consiliului Judetean suma de 736 de milioane de lei pentru ca au facut figuratie in comisiile de analiza si evaluare a ofertelor. Suma totala cu care cei 11 au prejudiciat bugetul este de 784 de milioane de lei, pentru care trebuie sa raspunda vicepresedintele Mircea Diaconu si directorul economic Valeria Teodorescu. Functionarii CJ au mai primit anul trecut inca 2,4 miliarde de lei aprobate prin HG nr.226/204, pentru ca au facut parte din aceste comisii. Printre cele 13 persoane platite, dintre care nu putea sa lipseasca Marian Oprisan, s-a numarat si Vasile Nastase, consilier la Directia de investitii si concesiuni la Ministerul Transporturilor Constructiiilor si Turismului. Prejudiciul total a fost de 2,6 miliarde de lei, pentru care vor raspunde aceeasi Mircea Diaconu si Valeria Teodorescu. Oprisan&co au incasat in total peste trei miliarde de lei, adica aproape 300 de milioane de lei fiecare. Din justificarile prezentate, reiese ca acestia au "muncit" cite 110- 120 de ore intr-o zi in comisie pentru a lua acesti bani! Trebuie mentionat ca pentru banii incasati s-au mai platit de la buget peste 1 miliard de lei impozite pe venit si contributii la asigurarile sociale de sanatate. Marian Oprisan si Mircea Diaconu au mai prejudiciat bugetul cu 234 de milioane de lei, pe care le-au incasat de la Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica. In timpul controlului Camerei de Conturi s-a recuperat suma de 79,1 milioane de lei. Raspunzatori pentru prejudiciul incheiat sint tot Mircea Diaconu si Valeria Teodorescu.


Afaceri in familie pe bani de la buget


Afacerile in familie sint la mare moda la Consiliul Judetean Iar functionarii care au incasat sute de milioane de lei din prezenta prin diverse comisii au luat bani pentru ca au dat lucrari firmelor rudelor. Afacerile nici macar nu s-au facut pe ocolite, ci la vedere, parca in bataie de joc la adresa contribuabililor. Ioan Harabagiu, tatal Ralucai Dan, sefa de cabinet a lui Marian Oprisan, a prosperat prin cele trei firme care au incheiate contracte cu CJ. SC Harions Serv SRL a primit anul trecut 290 de milioane de lei fara a exista documente justificative. Firma repara aparatele de aer conditionat pe care CJ le-a cumparat de la SC Harions Data SRL, care ii apartine tot tatalui Ralucai Dan. De parca nu era de ajuns, anul trecut SC Harion Prod SRL a primit anul trecut lucrarea de refacere a instalatiei electrice la sediul Consiliului Judetean. Iar din comisia de licitatie a facut parte chiar fiica lui, Raluca Dan, care a fost platita pentru ca acea comisie i-a incredintat lucrarea tatalui sau. In afara de aceasta nu s-a respectat procedura de licitatie, deoarece se stia cine este cistigatorul. Astfel, in fisa de date achizitiei apare oferta care a fost facuta de Harion Prod SRL, inainte de a se tine licitatia. Camera de Conturi Vrancea a scos la iveala ca firma SC Top Media SRL, unde actionar principal fratele directorului economic Valeria Teodorescu, a facut afaceri prospere cu CJ. Firma se numara printre cele care au cistigat lucrari de reabilitare a drumurilor comunale din cele 1,9 milioane de dolari primite de la Ministerul Transporturilor anul trecut. Numai anul trecut Top Media a incasat peste 4 miliarde de lei in urma lucrarilor. Afacerile firmei cu CJ dateaza insa din 2001, iar cifra contractelor sare de 7 miliarde de lei, potrivit unei situatii intocmita chiar de Directia Tehnica a institutiei.


Oprisan s-a ferit sa semneze documente compromitatoare


Marian Oprisan a incercat din rasputeri sa puna bete in roate inspectorilor Camerei de Conturi Vrancea in timpul controlului. Astfel, presedintele CJ a refuzat sa puna la dispozitie documente in original, in vederea ridicarii lor, in schimbul lasarii unor copii. In cele din urma, a semnat doar un exemplar din cele trei din Raportul de control intermediar intocmit. De asemenea, Marian Oprisan a refuzat sa semneze copiile facute dupa documente, pentru certificarea acestora. Din acest motiv, Camera de Conturi Vrancea a sesizat Sectia Juridictionala a Curtii de Conturi, pentru a-i da o amenda civila presedintelui CJ. Pentru neregulile constatate, Camera de Conturi Vrancea l-a chemat in judecata la Tribunalul Vrancea pe Marian Oprisan, grupul functionarilor publici care ii fac jocurile, iar in unele cazuri chiar si pe toti consilierii judeteni, pentru recuperarea unui prejudiciu total de 22,7 miliarde de lei. De asemenea, pentru cele mai importante nereguli a fost sesizat si Parchetul de pe linga Tribunalul Judetean Vrancea, pentru ca vinovatii sa raspunda si penal. Marian Oprisan, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, Ion Costeanu si alti 11 functionari din CJ, la care se adauga 10 primari, sint acuzati de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, fals intelectual, deturnare de fonduri banesti, precum si utilizarea in alte scopuri a fondurilor in lei si valuta venite de la buget din imprumuturi garantate de stat. Trebuie mentionat ca Marian Oprisan s-a ferit cit a putut sa nu-si puna semnatura pe documente. Pe post de semnatar a folosit vicepresedintele Mircea Diaconu, care a semnat "ca primarul" si cind a avut dreptul si cind nu a avut. Din acest motiv, acesta va raspunde pentru multe fapte pentru care ar fi trebuit sa dea socoteala seful sau. Marian Oprisan, cu un cinism fara margini, s-a folosit de un batrin de 75 de ani pentru a semna documente compromitatoare, gindindu-se probabil ca aceasta ar putea scapa mult mai usor de o eventuala pedeapsa datorita virstei sale inaintate. Camera de Conturi Vrancea a trimis un exemplar din Raportul de control sectiei Galati a PNA, care s-a interesat indeaproape de verificari, tinind cont ca Marian Oprisan este un client fidel al procurorilor anticoruptie. In ceea ce-l priveste pe presedintele Consiliului Judetean, principalul invinuit, acesta a contestat rezultatele, declarind ca raportul a fost comandat de actuala putere PNL-PD. De altfel, dupa ce a declarat ca Ionel Petrea, directorul Directiei de Control Financiar Ulterior al Camerei de Conturi Vrancea, l-a amenintat cu puscaria in timpul controlului, Marian Oprisan a asmutit ziaristii pe care-i controleaza impotriva sa. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.