Local

Sfînta Marie Mare - Adormirea Maicii Domnului

Valentin Muscă
15 aug 2005 569 vizualizări
In Vrancea peste 20 de lăcasuri poartă numele Maicii Domnului

In Vrancea peste 20 de lăcasuri poartă numele Maicii Domnului


Biserica Ortodoxă sărbătoreste pe 15 august Adormirea Maicii Domnului si ridicarea acesteia cu trupul la cer, din mormintul unde fusese pusa de către Apostolii si Ucenicii Domnului. în momentul mortii Fecioarei Maria traditia spune că orbii au văzut, surzii au auzit, ologii au mers si multe alte minuni au insotit plecarea din această lume a Maicii Domnului. Si astăzi mormintul din pestera unde a fost ingropată maica după trup pămintesc a Fiului lui Dumnezeu este gol, ca mărturie a minunii săvirsite tainic de Iisus Hristos. O biserică străjuieste la mormintul Fecioarei si credinciosi de toate confesiunile vin si se roagă celei care este maica tuturor năpăstuitilor. Din acest punct de vedere, Fecioara Maria depăseste frontierele artificiale ale confesiunilor si adună la sinul ei pe toti crestinii, indiferent de confesiune sau nationalitate. în anii care au urmat ridicării cu trupul la cer, crestinii au cinstit-o si au chemnat-o in rugăciuni la vremi de necazuri. Cunoscute sint momentele cind Fecioara Maria a salvat cetatea crestinitătii răsăritene - Constantinopol de sub minia necredinciosilor arabi sau turci. Si in Tările Romane, Maica Domnului a fost protectoarea săracilor si Domnitorii romani si-au asezat domniile sub pavăza apărătoare a Fecioarei, ridicind biserici si mănăstiri sau făcind donatii importante la locurile sfinte, lăcasurilor care purtau numele Fecioarei. Crestinii din Romania au o mare evlavie pentru Maica Domnului si sute de biserici poartă numele "Adormirii Maicii Domnului". în Transilvania, există pelerinaje mărete de "Adormirea Maicii Domnului", cum sint cele de la mănăstirile Simbăta de Sus (Făgăras) si Rohia (Maramures), unde vin credinciosii pe jos, de la zeci de kilometri. Si crestinii din Vrancea au aceeasi evlavie pentru Maica Domnului, inchinindu-i peste 20 de biserici. Manastirea de maici de la Dalhauti adaposteste un odor de mare pret: icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, despre care se spune ca a fost pictata de insusi apostolul Luca. Anual, mii de credinciosi vind sa se roage in fata acestei icoane ferecate in argint aurit. Acesta sfinta icoana este renumita si pentru ajutor in caz de seceta. în evlavia populară, Adormirea Maicii Domnului este numită Sfinta Marie Mare, iar cea de pe 8 septembrie Sfinta Marie Mică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.