Local

Afaceristii agreati de Basescu apar in Vrancea

Mihai Boicu
11 aug 2005 692 vizualizări
O firma abonata la lucrarile de reabilitare a strazilor din Bucuresti apare printre firmele propuse de Consiliul Judetean pentru refacerea infrastructurii judetului. Academia Catavencu a dezvaluit ca Traian Basescu este prieten cu unul din proprietarii SC Euro ConstructTrading 98 SRL

O firma abonata la lucrarile de reabilitare a strazilor din Bucuresti apare printre firmele propuse de Consiliul Judetean pentru refacerea infrastructurii judetului. Academia Catavencu a dezvaluit ca Traian Basescu este prieten cu unul din proprietarii SC Euro ConstructTrading 98 SRL


Reconstructia judetului dupa inundatii se dovedeste o afacere care depaseste granitele doctrinelor de partid. Asa cum a promis, presedintele Traian Basescu se ocupa indeaproape de reconstructie. Iar una dintre firmele care cistigau lucrari pe banda rulanta la reabilitarea strazilor Bucurestului pe vremea cind era primar general apare si in Vrancea. Potrivit unei anchete publicate ieri de saptaminalul Academia Catavencu, SC Euro Trading 98 SRL Bucuresti a continuat sa faca afaceri profitabile in Bucuresti si dupa ce Traian Basescu a plecat la Cotroceni. Oficialii Consiliul Judetean spun ca lista celor sase firme care isi impart lucrarile si cele 450 de miliarde de lei pentru refacerea infrastructurii este provizorie. Pe lista trimisa la Prefectura Vrancea apar Dorinel Umbrarescu si Corneliu Istrate, afaceristi de frunte pe vremea PSD. Lor li se alatura consilierul judetean PSD Victor Roman, care ar putea fi in conflict de interese daca va primi, intr-adevar, lucrari de la Consiliul Judetean Vrancea.


Presedintele Traian Basescu a promis ca se va ocupa personal de refacerea infrastructurii judetului nostru. Si se pare ca se tine de cuvint, avind in vedere ca una dintre firmele cu care a lucrat pe vremea cind a fost primar al Bucurestiului apare acum si in Vrancea. SC Euro Construct Trading \'98 SRL a fost la inceput o necunoscuta, intrucit Consiliul Judetean Vrancea i-a "stilcit" denumirea in lista cu firme pe care a trimis-o Prefecturii Vrancea. Daca aceasta lista ramine definitiva, intrucit CJ sustine ca este doar "preliminara", firma va avea de executat reparatii pe trei drumuri judetene. Reconstructia judetului nu este de neglijat pentru afaceristi, deoarece numai pentru primele trei luni guvernul a alocat 450 de miliarde de lei, iar lucrarile se dau prin incredintare directa. Academia Catavencu a publicat ieri o ancheta cu firmele abonate la bugetul Capitalei, in care apare si Euro Construct Trading \'98 SRL. Patronii sai sint Dan Besciu si Sorin Serban Vulpescu, care detin impreuna si restaurantul Golden Blitz. Restaurant devenit arhicunoscut dupa ce presa l-a surprins acolo la cina pe Traian Basescu cu consilierul de stat Elena Udrea. Trebuie mentionat ca sotul Elenei Udrea, Dan Cocos, este asociat la o firma cu Dan Besciu, celalalt asociat de la restaurantul Golden Blitz. Presa a scris recent ca Elena Udrea, sefa Cancelariei Prezidentiale, lupta impotriva coruptiei din interiorul propriilor afaceri pe care le-a facut cu bani de la stat. Prin partenerii de afaceri ai sotului sau, Dorin Cocos, consiliera prezidentiala a fost acuzata si de legaturi cu PSD, mai exact cu fostul ministrul, actual deputat PSD de Vrancea, Miron Tudor Mitrea. Se pare ca Euro Construct a fost printre firmele preferate de presedinte pe vremea cind era primar general, intrucit a cistigat multe licitatii de reabilitare a strazilor bucurestene. Pe site-ul Primariei Bucuresti, Euroconstruct aparea in anul 2004 cu 22 de contracte mari de reabilitare a strazilor, numai in sectorul 1 al Capitalei. Firma a continuat sa prospere si sub urmasii lui Traian Basescu la conducerea Capitalei. Ultima afacere prezentata de Academia Catavencu este aceea a adjudecarii la licitatie, impreuna cu firma Comex Rom, a executarii a 100.000 de metri patrati de marcaj stradal, in dauna unor firme specializate, pentru 10 euro pe metru patrat. Ulterior, Euro Construct si Comex Rom le-ar fi propus firmelor perdante sa ia lucrarea in subantrepriza pentru jumatate din suma, lucru interzis de lege. Grupul de afaceristi din care face parte si Dan Besciuc face afaceri atit in domeniul constructiilor, cit si in domeniul transporturilor de persoane si al turismului si alimentatiei publice.


Euro Construct a fost propusa de Ministerul Transporturilor


Banii pentru refacerea infrastructurii afectata de inundatii sint gestionati de Consiliul Judetean Vrancea si, implicit, de Marian Oprisan. Datorita starii de alerta, lucrarile se dau prin incredintare directa, ceea ce il face pe baronul Marian Oprisan stapin peste aceste sume. Desi pe vremea PSD-ului o asemenea firma de constructii ca Euro Construct n-ar fi avut loc in Vrancea, de aceasta data, seful PSD Vrancea nu s-a autosesizat, ba chiar i-a laudat pe reprezentantii actualei puteri. Este greu de crezut ca Marian Oprisan nu stie cine este aceasta firma. Nu este exclusa existenta unei inteleri ca el sa inchida ochii, pentru a promova in schimb firmele de care este interesat. Potrivit OUG nr. 60/2001, privind achizitiile publice, lucrarile luate prin incredintare directa trebuie terminate intr-o perioada de timp cit ar fi durat organizarea unei licitatii, adica o luna. Firmele care reabiliteaza drumurile si podurile trebuie sa le termine in maxim o luna, altfel Consiliul Judetean Vrancea ar putea raspunde pentru incalcarea legii. Marian Oprisan a negat ca lista firmelor stabilite pentru refacerea infrastructurii, trimisa la Prefectura, este definitiva. Pe aceasta apar SC UMB Spedition Podu Turcului, a omului de afaceri Dorinel Umbrarescu, si SC Vega SA Galati, care ii apartine lui Corneliu Istrate. Cei doi au detinut suprematia asfaltarilor in timpul guvernarii PSD. O alta firma, SC Sotirex SRL Bacau, il are ca si coproprietar pe consilierul judetean PSD Victor Roman. Daca firma acestuia ramine printre beneficiari, atunci el se va afla intr-o suspecta situatie de conflict de interese pentru care autoritatile ar trebui sa se autosesizeze. Marian Oprisan sustine ca selectia firmelor nu s-a facut pe criterii politice. "Mentionez in acest sens ca doua dintre firmele din lista preliminara, respectiv SC UMB Spedition SA Podu Turcului si SC Euro Construct Trading 98 SRL Bucuresti, au fost selectate de Ministerul Transporturilor pentru a reface caile de comunicatie deteriorate din Moldova. Motivatia alegerii, asa cum a mentionat ministrul Gheorghe Dobre in declaratiile de presa, s-a datorat criteriilor de performanta tehnica, capacitatii de interventie rapida si apropierii punctelor de lucru", a fost pozitia presedinteluii Consiliului Judetean. Ramine de vazut daca SC Euro Trading 98 SRL va ramine in Vrancea. Nu este exlus ca, dupa primirea lucrarii, la rampa sa iasa una dintre firmele locale, care sa ia lucrarea in subantrepriza.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.