Local

SAR pune tunurile pe Guvern: puterea trebuie sa se reformeze

Mihai Boicu
9 aug 2005 644 vizualizări
"Schimbarea reincarcata?", ultimul raport al Societatii Academice din Romania, atrage atentia ca actuala putere trebuie sa se "reformeze" pentru a nu pierde teren. Expertii spun ca alegerile anticipate ar fi limpezit apele in privinta majoritatii. Acestia atrag atentia ca Guvernul Tariceanu este repent la imagine si ca premierul trebuie sa "reinventeze" Alianta D. A.

"Schimbarea reincarcata?", ultimul raport al Societatii Academice din Romania, atrage atentia ca actuala putere trebuie sa se "reformeze" pentru a nu pierde teren. Expertii spun ca alegerile anticipate ar fi limpezit apele in privinta majoritatii. Acestia atrag atentia ca Guvernul Tariceanu este repent la imagine si ca premierul trebuie sa "reinventeze" Alianta D. A.


Societatea Academica din Romania face praf Guvernul Tariceanu in ultimul raport despre situatia politica a tarii, intitulat "Schimbarea reincarcata?". Alegerile anticipate sint vazute ca o modalitate de formare a unei majoiritati politice clare, care nu a existat nici in 1996 si nici in 2004. Raportul SAR atrage atentia ca devine din ce in ce mai evidenta o ruptura intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Expertii SAR impart agenda actualei puteri in realizarea revolutiei, adica inlocuirea elitei post comuniste de la cirma tarii, europenizarea, vazuta ca un proces greoi, care nu implica si revolutia, si reforma. "Lipsa de capacitate strategica a Aliantei D. A. se vede si la guvernare si in managementul coalitiei. Multe ar fi rezolvat alegerile anticipate, dar asta nu. Ca sa nu involueze, Alianta D. A. trebuie sa se reformeze si sa reformeze si guvernul. Acum. Indiferent de orarul inundatiilor si caniculelor. Dar poate oare?", se intreaba expertii SAR.



Societatea Academica Romana atrage atentia, pentru prima data, asupra pericolelor care ii ameninta pe actualii guvernati, daca nu respecta agenda de prioritati a tarii. Alegerile anticipate sint considerate de expertii SAR ca o modalitate de a clarifica cine se afla la conducere, fara a rezolva insa problemele care macina coalitia. Autorii raportului au identificat trei probleme pe care trebuie sa le rezolve actuala guvernare, prima fiind stadiul revolutiei, vazuta ca inlocuirea elitei post comuniste instalate la conducerea tarii dupa 1990. O problema este faptul ca nu exista o elita alternativa, deoarece partidele nu atrag oameni de valoare, ceea ce face ca tara noastra sa sa aiba "cea mai puternica si fara scrupule elita postcomunistă din Europa centrala, numai Milosevici depasind in ticalosenie si pricepere pe ai nostri". Potrivit SAR, actualul guvern a parut mai interesat de plasarea in functii a clientilor politici. Printre prioritatile presedintelui Traian Basescu nu s-a numarat si lustratia, insa proiectele sale pentru schimbare si impotriva retelelor privilegiate ar putea fi de ajuns. "In lipsa alegerilor anticipate, cu un partid liberal care prefera sa menajeze toate tendintele si sa nu desparta niciodata pe cei mai curati de cei mai dubiosi, aceasta agenda prezidentiala nu are insa spatiu de manevra. Singurul ministru care lucreaza pe fata la aceasta politica de schimbare e Monica Macovei, si nu e de mirare ca a fost nevoie de mobilizarea Curtii Constitutionale ca sa opreasca procesul inlocuirii de elite din justitie declansat de ea. Daca procesul a fost oprit este pentru ca, fie la putere, fie in opozitie, PSD ramine, deocamdată, puternic si are capacitatea de a limita acest joc. Singurul lucru are ar fi putut debloca situatia ar fi fost o victorie electorala zdrobitoare, care sa produca o majoritate pro-schimbare cum nu a existat nici in 1996, nici in 2004", se arata in raportul intocmit de analistii SAR.


Europenizare de fatada


SAR atrage atentia ca procesul de europenizare din Romania inseamna doar in parte modernizare si aproape deloc revolutie. "Motivul pentru care europenizarea e atit de superficiala este ca ea se bazeaza pe o metodologie luata din largirile precedente ale

Uniunii Europene, care presupuneau ca o tara a cam incheiat cu revolutia in momentul in care primeste invitatia sa se alature Uniunii, ceea ce nu ni se potriveste noua deloc", spun expertii. Analistii mai spus ca in acest domeniu se lucreaza cu "motoarele" PSD si ca ar fi nevoie de o remaniere pentru a creste performantele. O alta problema este aceea ca in tara noastra nu exista un instrumente de evaluare a performantelor ministrilor, care se face inca dupa aparitiile la televizor. Expertii SAR spun ca Guvernul Tariceanu sta ceva mai bine la stadiul aplicarii reformelor, deoarece "bune sau rele, originale sau neoriginale, proiecte reformiste au fost incepute". Cu toate acestea, exista o mare lipsa de comunicare in domeniul sectorial, iar autorii programelor de reforma care in campania electorala se intilneau cu sindicatele pentru a discuta, acum isi anunta mai intii proiectele la televiziuni si dupa aceea stau la discutii. "Celebra lege a transparentei decizionale a ramas un cvasimister pentru actualii guvernanti, care nu au inteles ca au de cistigat daca discuta legile sau strategiile cu principalii actori sociali interesati de ele inainte de a le promulga, pentru ca asta reduce mult din costurile ulterioare de aplicare", se mai spune in raportul SAR.


Guvernul, repetent la imagine


Autorii ultimului raport SAR spun ca actualul guvern sa foarte prost la capitolul imagine, care se bazeaza pe ceea ce face si prin modul in care comunica ceea ce face. In aceest sens, potrivit SAR, s-a investit doar la imagine si s-au neglijat alte aspecte. "Nici cel mai bun purtator de cuvint din lume nu ar fi putut vinde imaginea unei coerente strategice acolo unde aceasta nu exista", este opinia expertilor SAR. Concluzia raportului este ca alegerile ancipate ar fi putut aduce un cistig, in special in ceea ce priveste inlocuirea elitelor post comuniste si ca acum exista spatiu de manevra pentru un premier care ar vrea sa revitalizeze coalitia. "Ramine de vazut daca dl. Calin Popescu Tariceanu, cu o presa ostila, cu o coalitie fragilizata, si anturat mai ales de clienti, e capabil sa se reinventeze pe el insusi, Alianta si guvernarea sa. încercarile sale sau ale oricui in aceasta directie merita sprijinul tuturor. Ele presupun insa un pachet complex de reforme ale Aliantei si ale guvernului, care includ uniunea celor doua partide (ca treapta spre fuziune sau nu) si punerea pe o baza strategica a functionarii guvernului, cu modificarile de structura care rezulta de aici", este concluzia SAR.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.