Local

In afacerea Caprioara, Oprisan, dat pe mina PNA de Centrul de Resurse Juridice

Mihai Boicu
8 aug 2005 819 vizualizări
Achizitionarea Complexului turistic Caprioara de catre Consiliul Judetean Vrancea este considerata una dintre afacerile pe bani publici in care sint mari suspiciuni. Oprisan s-a ales cu o plingere la PNA in urma derularii proiectului "Impreuna impotriva coruptiei"

Achizitionarea Complexului turistic Caprioara de catre Consiliul Judetean Vrancea este considerata una dintre afacerile pe bani publici in care sint mari suspiciuni. Oprisan s-a ales cu o plingere la PNA in urma derularii proiectului "Impreuna impotriva coruptiei"


Afacerea achizitionarii de catre Consiliul Judetean a Complexului turistic Caprioara de la Federalcoop, dezvaluita in premiera de Ziarul de Vrancea, face obiectul uneia dintre sesizarile pe care Centrul de Resurse Juridice le-a trimis recent la Parchetului National Anticoruptie pentru cercetari mai amanuntite. Proiectul "Impreuna impotriva coruptiei", sprijinit financiar de Programul Matra-KAP al Ambasadei Regatului Tarilor de Jos, s-a concretizat in opt plingeri adresate procurorilor PNA, printre care si cea referitoare la achizitionarea hotelului Caprioara. Practic, investigatia jurnalistilor nostri se afla la baza formularii acestei plingeri. Pina la aceasta ora, Centrul de Resurse Juridice nu a primit un raspuns oficial al PNA despre desfasurarea cercetarilor in acest caz. Afacerea "Caprioara" va fi trimisa procurorilor si de inspectorii Curtii de Conturi. Raportul Centrului de Resurse Juridice va fi dat publicitatii azi, intr-o conferinta de presa organizata la Bucuresti. La acest proiect a participat si Asociatia pentru Libertatea de Expresie Ro- Transparency Focsani.


Afacerea "Caprioara", patronata de Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean si al PSD Vrancea, este una dintre cele mai importante dintre cele dezvaluite in cadrul proiectului Centrului de Resurse Juridice, prin importanta, modul in care s-a procedat si marimea sumei din banii publici cu care s-a jonglat dupa bunul plac. Complexul Caprioara a fost cumparat de Consiliul Judetean pe data de 10 noiembrie 2004, de la Federalcoop, contra sumei de 17,85 miliarde de lei. La sedinta din 12 noiembrie a CJ, in care s-a votat rectificarea bugetului propusa de Marian Oprisan, la capitolul "achizitii imobile pentru deservirea serviciilor publice judetene si comunitare" a fost trecuta suma de 3 miliarde de lei. Aceasta reprezenta, de fapt, prima rata pentru achizitionarea hotelului si a fost prezentata ulterior de Marian Oprisan ca fiind o aprobare a consilierilor judeteni data contractului incheiat cu Federalcoop. Numai ca acestora nu li s-a prezentat nici un material in mapa de sedinta, iar cind opozitia a cerut informatii despre modul in care se cheltuie banii, presedintele CJ a raspuns ca "aceasta este treaba Curtii de Conturi". De altfel, nici consilierii PSD nu au stiut ce au votat, obisnuiti sa ridice mina fara sa puna intrebari la orice proiect propus de Marian Oprisan. In afara de modalitatea dubioasa a achizitionarii, presedintele CJ are si un interes personal in aceasta afacere. Mama sa, Lucia Gherarde, a ajuns in 2002 proprietara a opt hectare de teren agricol in zona Cringului Petresti, din comuna Vinatori. Valoarea terenului era estimata la acea data la 250.000 de dolari. Intre timp, terenul a fost trecut in intravilanul comunei si, la pretul minim de 15 euro pe metru patrat cerut de proprietarii din zona, in prezent valoreaza 1,2 milioane de euro. Iar daca Oprisan isi realizeaza mult visatul proiect al infiintarii unui parc de distractii, valoarea terenului va mai creste de citeva ori.


Oprisan, la Parchet si Tribunal


Achizitionarea Complexului Caprioara, ca si alte afaceri ale Consiliului Judetean, fac obiectul raportului de control efectutat de Camera de Conturi Vrancea, care va fi trimis Tribunalului Vrancea si Parchetului de pe linga Tribunalul Judetean Vrancea. Controlul a scos la iveala mai multe nereguli, dupa ce in anii precedenti Camera de Conturi a fost folosita pe post de detergent de Marian Oprisan, care prezenta descarcarile de gestiune acordate ca o acoperire a faptului ca refuza in cele mai multe rinduri sa ofere informatii publice despre modul in care sint cheltuiti banii publici. Presedintele CJ, pentru a scapa de responsabilitatea semnaturii proprii, i-a delegat in multe rinduri vicepresedintelui Mircea Diaconu aceasta responsabilitate. "A fost un control la fel ca in anii precedenti, insa volumul de lucru a fost mult mai mare, pentru ca si volumul resurselor financiare a fost mult mai mare, aproape dublu. In consecinta, a fost mai mare si dezinteresul in ceea ce priveste respectarea legislatiei. Foarte multe operatiuni au fost facute cu aprobarea vicepresedintelui Mircea Diaconu, in unele cazuri nu avea dreptul sa semneze, in altele da, deoarece a primit imputernicire", ne-a declarat Ionel Petrea, directorul Directiei de Control Financiar Ulterior din cadrul Camerei de Conturi Vrancea. La rindul sau, Marian Oprisan ne-a declarat ca data controlului Camerei de Conturi Vrancea a fost devansata din luna septembrie in luna iunie, la presiunea senatorului democrat Jan Vraciu si a deputatului liberal Corneliu Momanu. "Spre deosebire de anii trecuti, domnul director Petrea si-a incalcat atributiile stabilite de lege, iar toate acestea se vor materializa intr-un document pe care il voi trimite Curtii de Conturi", ne-a declarat Marian Oprisan. Presedintele CJ l-a acuzat pe Ionel Petrea de "partizanat politic" si ca a dezinformat Curtea de Conturi atunci cind a cerut devansarea controlului. Controlul din acest an al Camerei de Conturi s-a lasat cu scintei, deoarece Marian Oprisan nu a fost obisnuit ca cineva sa cerceteze mai amanuntit afacerile Consiliului Judetan. Acesta a refuzat sa puna la dispozitia controlorilor financiari documente originale ale CJ si chiar, initial, sa semneze actul de control.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.