Local

Reconstructia Vrancei poarta marca PSD

Mihai Boicu
5 aug 2005 945 vizualizări
Refacerea infrastructurii Vrancei a incaput pe mina afaceristilor care au prosperat din afacerile pe bani publici din timpul guvernarii PSD. Consiliul Judetean impartit 450 de miliarde de lei celebrilor de acum Dorinel Umbrarescu si Corneliu Istrate, dar si consilierului judetean Victor Roman sau mentorului lui Oprisan, Nicolae Giurgea. Ziarul de Vrancea va spune care ar trebui sa refaca drumurile in trei luni



Afaceristii care si-au cladit adevarate imperii in timpul guvernarii PSD din afacerile cu bani publici si-au tras partea leului la lucrarile de reconstructie a judetului Vrancea. Consiliul Judetean, care este stapin peste banii pentru refacerea infrastructurii, a impartit cele 450 de miliarde de lei trimise de Guvern afaceristilor de casa ai PSD. Dorinel Umbrarescu, Victor Roman, Corneliu Istrate, Nicolae Giurgea- mentorul politic al lui Marian Oprisan, sint oamenii care isi impart banii din reabilitarea drumurilor judetene si comunale. Mai mult, Victor Roman face afaceri cu Consiliul Judetean in calitate de consilier PSD. De trei din cele sase firme care vor face infrastructura judetului nu a auzit nimeni, iar una nici nu exista la Registrul Comertului, daca luam de buna denumirea prezenta intr-un act oficial semnat de Marian Oprisan. Prefectul Ion Oprea, omul Aliantei D. A., are un singur rol in aceasta afacere: sa-si dea avizul daca un drum merita reparat sau nu.


Inundatiile din Vrancea vor lasa in urma lor nu numai dezastru si lacrimi, ci si o categorie de oameni fericiti: afaceristii care vor participa la reconstructia judetului. Consiliul Judetean Vrancea are un termen de trei luni pentru a repune pe picioare infrastructura, pentru care Guvernul a alocat 450 de miliarde de lei. Peste acesti bani este stapin baronul Marian Oprisan, care are nevoie doar de un aviz de oportunitate din partea prefectului Ion Oprea privind lucrarile care se vor executa. Datorita starii de alerta in care se afla judetul Vrancea in urma inundatiilor din 12- 14 iulie, lucrarile se atribuie prin incredintare directa, cu acoperire legala. In patru ani ai guvernarii PSD, au avut acces la banii impartiti de CJ aproape numai oamenii de afaceri apropiati lui Marian Oprisan. Iar din lista cu drumurile judetene si comunale care vor fi executate, trimisa la Prefectura pe data de 27 iulie, reiese ca situatia nu s-a schimbat. Doua firme din cele sase sint ale unor oameni de afaceri milionari in dolari in urma afacerilor cu bani de la buget din timpul fostei puteri, prezenti in topul celor mai bogati romani. Cap de lista este afaceristul galatean Corneliu Istrate, patronul SC Vega SA Galati, cel care a executat lucrarile la drumul Focsani- Andreeasu anul trecut, precum si la alte drumuri din judet. Acesta a primit acum cinci lucrari pe drumuri judetene si una pe un drum comunal. Afaceristul bacauan Dorinel Umbrarescu este cunoscut in Vrancea pentru lucrarile din zona Adjudului, dar si prin marea asfaltare a Focsaniului din anii 2000- 2001, care a tinut numai o iarna. Firma sa, SC UMB Spedition SA Podul Turcului, a primit patru lucrari pe drumurile judetene si comunale. Firmele lui Dorinel Umbrarescu si Corneliu Istrate si-au cistigat prosperitatea prin legaturile strinse cu fosta putere, care au mers la nivel guvernamental. Este de notorietate legaturile pe care Umbrarescu le-a avut cu Viorel Hrebenciuc sau cu Sergiu Sechelariu, fratele fostului primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, la acea vreme secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.


Consilier judetean intrat in afaceri cu Consiliul Judetean

Chiar daca metodele prin care Umbrarescu si Istrate au ajuns "regii" asfaltarilor sint contestabile, totusi firmele acestora au capacitatea de a participa la lucrarile de anvergura pentru inlaturarea dezastrului produs de inundatii. In actiune au intrat si firmele locale, apartinind unor afaceristi aflati in strinsa legatura cu Marian Oprisan. Unul dintre ei este consilierul judetean PSD Victor Roman. Acesta detine jumatate din actiunile firmei SC Sotirex SRL din Bacau, care are si o sucursala la Adjud, localitatea de resedinta a omului de afaceri. Firma a fost infiintata in anul 1996 si are ca principal obiect de activitate "lucrari de constructii, inclusiv lucrari de arta". Pesedistul Victor Roman a obtinut reconstructia a unui drum judetean si a cinci drumuri comunale. Marian Oprisan, seful PSD si al CJ Vrancea, a dat astfel lucrari de miliarde de lei unui consilier PSD, aflat astfel intr-o suspecta situatie de incompatibilitate. SC G&G Automotive Group SA Focsani a obtinut "doar" executarea DJ 205 L Grumaz- Tulnici- Soveja. Actionar unic este Claudiu Eugen Covrig, din Tecuci, care este un apropiat al lui Nicolae Giurgea, fost prefect, senator si presedinte al CJ, cel care l-a propulsat pe Marian Oprisan in fruntea ierarhiei administrative judetene. SC G&G Automotive Group SA are drept obiect de activitate inchirierea de utilaje pentru constructii si demolare, cu personalul aferent. O ciudatenie pe lista firmelor care isi impart refacerea infrastructurii judetului este SC Euro Construct SA Bucuresti, care va executa reabilitarea a trei drumuri judetene. Sub aceasta denumire, firma nu apare ca fiind inscrisa la Registrul Comertului, ceea ce nu este de mirare deoarece si celelalte firme au fost mentionate cu greseli, pe linga faptul ca CJ nu a mentionat nici un alt element de identificare. In realitate, ar putea fi firma SC Top Euro Construct SA Bucuresti, care are ca obiect de activitate "comert cu ridicata a materialului lemnos si a materialelor de constructii" sau SC Euroconstruct SRL Focsani, care apartine tatalui consilierului judetean PSD Sorin Vornic, presedintele Camerei de Comert Vrancea. Daca aceasta din urma ipoteza se confirma, se prea poate ca greseala sa fi fost intentionata. La reconstructia drumurilor din Vrancea participa si SC Drumuri si Poduri SA, care are ca actionar unic Consiliul Judetean si se afla in prezent in curs de privatizare. Ca de obicei, societatea cu capital de stat are de executat un singur drum, cel dintre satele Iresti si Vizantea. Trebuie mentionat ca reconstructia este abia la inceput, firmele de partid urmind sa-si imparta si reconstructia scolilor, a digurilor sau caselor distruse de inundatii si alunecari de teren.


SC Vega SA Galati

DJ 205 M Int. DJ 205 D - Bradetu

DJ 204 D Suraia - Maluri

DJ 204 E Ciuslea - DN 24

DJ 205 B Int. DN 2 - Odobesti

DJ 204 P Int. DN 2 Dealul Lung

DC 82 Herastru - Valea Neagra


SC Euro Construct SA Bucuresti

DJ 205 D Int. DN 2 - Bradacesti

DJ 204 G Ciuslea - Int. DN 24

DJ 204 B Maicanesti - Tataranu


SC UMB Spedition SA Podul Turcului

DJ 241 Lim. jud. Galati - Lim. jud. Bacau

DC 8 Int. DJ 241 - Int. DC 7

DC 9 Int. DJ 241 - Int. DJ 241 A

DC 10 Int. DJ 241 - Int. 241 A


SC Drumuri si Poduri SA

DJ 205 E Iresti - Vizantea


SC Sotirex SRL Bacau

DJ 252 Lim. jud. Galati - Homocea

DC 149 A Poiana Cristei

DC 16 DN 11 A - Homocea

DC 169 Sl. Bradului - Cindesti

DC 185 Sl. Bradului - Schitul Rogoz


SC G&G Automotive Focsani

DJ 205 L Grumaz - Tulnici - Soveja


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.