Local

Motelurile podgoriilor vrîncene au pus lacate pe usi

Valentin Muscă
3 aug 2005 2638 vizualizări
Regiunile viticole din Vrancea nu pot oferi nici un loc de cazare în motelurile ridicate înainte de 1989. Dupã 1990, unul dupã altul, motelurile din Panciu, Mãrãsesti si Odobesti au închis portile. Doar cramele si pensiunele rurale mai oferã cîteva camere turistilor, in conditiile in care se vorbeste de infiintarea unui drum al vinului. In judetul nostru nu exista nici un punct de informare turistica

Manel Mihaila, presedintele Consumcoop Odobesti, la Motelul Miorita




Nimeni nu-si poate imagina ca pe podgoriile cele mai cunoscute din Estul Europei - Odobesti si Panciu - nu exista nici o camera de motel pentru a primii eventualii turisti occidentali care sa ne deguste licorile bahice. La Odobesti, Panciu sau Marasesti, fostele moteluri sint inchise de ani buni, asteptind investitorii pentru a le repune pe picioare. Din cele trei moteluri ridicate de comunisti in anii 80 in cele trei orase, in 2005 nu mai functioneaza nici unul. Personalul specializat care lucra in aceste institutii a emigrat in Italia si Spania. Autoritatile judetene organizeaza anual Festivalul Vinului, concursuri de "poezie bahica", virtuale "drumuri ale vinului", dar nu iau in calcul lucrul cel mai elementar: turistii ce poposesc pe aceste locuri nu vin ca tiganii nomazi cu caruta, ci trebuie sa doarma undeva. Unde?


Putina lume stie ca, in afara de zona Lepsa-Soveja - cuibusorul de nebunii al noilor imbogatiti - in podgoriile din Vrancea nu exista nici un loc de cazare decent. Celebrele zone viticole vrincene Odobesti si Panciu nu pot oferi nici o camera turistilor aflati in trecere prin aceste zone si nici un magazin specializat in vinuri. Daca inainte de 1989 autoritatile comuniste au incercat sa creeze o oarecare structura turistica in cele doua orase, capitalismul salbatic din anii 90 a distrus tot. Cei care au preluat aceste hoteluri de la fosta Cooperatie, prin contract, au distrus efectiv imobilele, luind pina si mobilierul din motel si masinele de gatit din bucatarie. Motelurile "Miorita" din Odobesti, Motelul "Panciu" si Hotelul "Parc" din Marasesti se gaseau in ianuarie 1990 in stare de functionare si ofereau peste 100 de locuri de cazare si citeva sute de locuri in restaurante specializate in bucatarie locala si exista chiar un personal specializat, cunoscator al vinurilor si produselor vrincene. Actualmente, in cele trei orase, care se gasesc in cea mai intinsa regiune viticola din Romania, nu exista nici nici un motel pentru a gazdui eventualii turisti veniti pe aceste meleaguri pentru a descoperi Romania si traditiile viticole vrincene vechi de pe vremea lui Burebista. Pe timpul comunismului exista la nivel judetean un Oficiu Judetean de Turism care asigura o oarecare informare turistilor in trecere prin Vrancea si chiar faceau "publicitate" turismului vrincean pe plan national si chiar international. Cele trei moteluri se gasesc in proprietatea Consumcoop, care si-a declarat intentia de a le vinde, intrucit nu poate efectua reparatiile necesare pentru a fi deschise si nu vrea sa le mai inchirieze deoarece, din cauza unor administratori de dupa 1990, baza materiala a motelurilor a fost practic distrusa si Consumcoopul este inca in proces cu fostii "chiriasi". Pe un asemenea considerent a fost inchis si hotelul Caprioara, care a ajuns in proprietatea Consiliului Judetean.


Motelul "Miorita" din Odobesti


Arhitectii noii ideologii comuniste au vrut sa faca din Odobesti un oras model, dupa idealurile marxist-leniniste, demolind cele mai celebre cladiri ale Tirgului Vinurilor. De la cutremurul din 1977 si pina la jumatatea anilor 80, tot centrul orasului Odobesti a fost darimat si pe locul fostelor cladiri s-au ridicat sinistrele blocuri sovietice. în mijlocul acestora s-a construit Motelul "Miorita", o cladire de 25 de camere, inzestrata cu restaurant, crama, braserie, laborator-cofetarie si bar. Din fericire, arhitectura motelului este una tipica motelurilor din zona montana si este o prezenta agreabila printre celelalte cladiri. Si interiorul a fost unul care a incercat sa se preteze la specificul zonei, lemnul fiind elementul predilect pentru decor. Nici bucataria nu a fost neglijata, bucatar sef fiind la un moment dat un cunoscut specialist bucurestean, in prezent proprietarul unui restaurant pe coastele insorite ale Italiei. în timp ce la Odobesti nu mai exista nici macar o covrigarie, fostii angajati ai motelului au ajuns in posturi importante in hoteluri si restaurante din occident. Destinul Motelului "Miorita" a fost legat de evolutia economica a Odobestilor. Pina in 1994 motelul a fost administrat direct de proprietarii acestuia, fosta Cooperatie. în martie 1994, motelul a fost dat in locatie la SC Crivat SRL, firma administrata de Ion Crivat si Anton Tiganus. La preluarea acestuia totul era in stare de functionare, dupa cum declara reprezentatii cooperatiei. Cinci ani mai tirziu, la expirarea contractului, in interior totul era o ruina. între timp familia Crivat se mutase in motel si nimic nu mai functiona: motelul, restaurantul, barul. Gurile rele spun ca s-a ajuns ca hotelul sa fie populat cu animale domestice, gen gaini si capre. Din frumosul Motel "Miorita" a ramas acum doar numele. "Ne luptam din 1999 cu SC Crivat SRL pentru a recupera prejudiciul adus motelului. Administratorii am reusit sa-i scoatem din cladire cu greu, la trei ani de la expirarea contractului, in 2002. Motelul nu are datorii si cautam un cumparator serios care sa poata reda imobilului stralucirea de odinioara", ne-a spus directorul Consumcoop Odobesti, Manel Mihaila. Interesant este ca, nici astazi, la 6 ani de la expirarea contractului, firma nu s-a achitat de datoriile catre Consumcoop, continuind sa duca un proces epuizant cu proprietarii motelului.


Hotelul "Parc" din Marasesti - in moarte clinica

La Marasesti, Hotelul "Parc" (30 de camere) a "murit" de moarte buna. Intrat in renovare in 1990, degringolada economica a facut ca lipsa de bani sa opreasca lucrarile la jumatate. Decesul orasului chimiei romanesti a antrenat cu sine si viata sociala a orasului. Nemaiputind termina lucrarile, Consumcoop Marasesti a inchiriat spatiul pentru diferite activitati, abandonind activitatea principala. "în 2004 Centrocoop Bucuresti a evaluat hotelul si a aprobat vinzarea complexului Parc ce cuprinde Hotelul Parc cu 30 de camere, restaurant, braserie si bar. Hotelul este deci, de vinzare, si asteptam un cumparator. Complexul hotelier nu are datorii. Virtualul cumparator va trebui sa investeasca in instalatii si mobilier, totul fiind la nivelul anilor 80", a precizat Jana Tutoveanu, presedinta Consumcoop Marasesti. Situatia de la Marasesti este mai dificila decit la Odobesti deoarece orasul este, din punct de vedere economic, la pamint. Nici turismul din regiune nu s-a dezvoltat pentru a atrage mana neceara sustinerii unui hotel. Daca la Odobesti, proximitatea regiunii vini-viticole face ca viata economico-sociala sa fie superioara, Marasestii risca sa astepte mult timp momentul cind un hotel va putea supravietui intr-un oras de unde toata lumea pleaca cu trenul la munca la Focsani si se intoarce la Marasesti doar ca sa doarma, orasul fiind un fel de dormitor muncitoresc, din nefericire.


Motelul "Panciu" a ajuns adapost pentru zilieri


Motelul "Panciu" face parte, la rindul sau, din trista poveste a celorlalte doua moteluri viticole. Ca termen de comparatie, in secolul al XIX-lea existau la Panciu vreo cinci hanuri, dintre care cel mai mare s-a ridicat in 1895, "Hotelul lui Gatza", unde se gaseste acum complexul comercial "Panciu". Revenind la Motelul "Panciu", acesta este una din "realizarile epocii de aur" si a rezistat pina in 1992. Dupa aceasa data motelul a inchis portile. Ca de altfel si restaurantul si cofetaria de la parter. în cladire a functionat de-a lungul celor 13 ani, o sectie de confectii, diferite mici initiative private, internet-cafe-uri, baruri, au fost cazati muncitorii veniti la diferite lucrari prin Panciu, etc. Avantajul orasului Panciu este ca se afla intr-o zona bogata, cu monumente istorice ce pot interesa turistii, ca manastirile Sfintul Ioan Botezatorul, Brazi, Musunoaile si vechi monumente de arhitectura, ramase in picioare dupa cutremurul din noiembrie 1940. Ca si celelalte moteluri se afla in proprietatea Consumcoop. Daca proprietarii din Marasesti si Odobesti doresc sa vinda motelurile, cei din Panciu nu intentioneaza acest lucru. Tinind cont de situatia Consumcoop-ului in general si de marimea investitiei, cu toate oportunitatile pe care le ofera regiunea Panciu, nu prea exista sanse ca aceast motel sa fie redat curind in circuitul turistic.


O alternativa - cramele cu pensiune

Daca turismul pe caile clasice de dinainte de 1989 a murit, salvarea turismului vrincean, in mod particular a turismului rural, a venit din zona cramelor care ofera si pensiune. "Exista un program al viei si vinului, initiat de Agentia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), prin care cramele si pensiunile din Vrancea ofera degustari de vin si cazare. ANTREC a fost infiintata in 1994 si are filiale in 32 de judete. Este o asociatie non-profit ce promoveaza turismul rural romanesc. Sediul Filialei Vrancea este la Vidra (673049). Putem oferi degustari si cazare in crame si pensiuni din zonele viticole vrincene cum ar fi, Jaristea, Virtescoiu, Tifesti, Cirligele, Panciu, Cotesti", ne-a spus Vasile Bostiog, presedintele ANTREC Vrancea. Asta nu justifica neimplicarea autoritatilor in dezastrul din turismul podgoriilor vrancene. Sigur, exista crame, pensiuni pentru un anumit tip de turism rural, dar nu toti cei care vin in Vrancea doresc sa ramina peste noapte la tara. Disparitia personalului calificat va fi suplinita de promotiile institutiilor de profil. "Anul acesta a terminat a doua promotie de specialisti in turism si agroturism. Din promotia anului trecut au intrat in turismul si agroturismul vrincean patru absolventi", ne-a spus Culai Dascalu, decanul Facultatii de Management Agro-turistic a Universitatii Bioterra, Filiala Vrancea


Nu exista un punct de informare turistica in Vrancea

Ca o concluzie la aceasta scurta introspectie in viata sociala a podgoriilor vrincene, putem spune ca trista priveliste pe care ne-o ofera turismul local nu este decit una din imaginile zguduitoare ale unei lumi din care au ramas doar formele, aidoma unor schelete miscatoare. Nu este posibil ca in podgoriile cele mai cunoscute din Romania sa nu existe o camera de hotel sau un magazin specializat in vinuri, decit vinzatorii clandestini de pe marginea soselei. Este de necrezut ca autoritatile organizeaza anual rasuflate festivaluri ale vinului doar pentru a se poza cu VIP-rile urbei si a-si face publicitate si nu gindesc la faptul ca podgoriile nu fac parte dintr-un circuit turistic european, in afara de programele ANTREC-ului care vizeaza turismul rural. Ca exemplu, in Franta, autoritatile locale sustin chiar financiar societatile care investesc in turismul de profil si aduc pe aceste cai venituri substantiale comunitatilor locale si nu exista regiune viticola in Franta fara un motel sau citeva pensiuni specializate, cu crame si degustari de vinuri. La noi, organizam serbarile lui Bachus in cel mai desantat stil, tragem chiolhane la greu si lasam turismul pe seama Comunitatii Europene. Nimeni nu-si poate imagina ca domeniul nr. 1 al judetului Vrancea - "industria vinului" - nu beneficiaza de nici o sustinere din partea autoritatilor judetene si nu exista nici un loc de cazare pentru turisti in vreun hotel cu standarde europene. întrebati daca mai exista un Oficiu de Turism care sa promoveze turismul vrincean, functionarii din Primaria Focsani, Consiliul Judetean Vrancea si Prefectura au ramas surprinsi de ineditul intrebarii, de parca ceream relatii despre OZN-uri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.