Local

Radiografia dezastrului

Mihai Boicu
28 iul 2005 802 vizualizări
Taierile ilegale din padurile Vrancei au fost puse pe tapet inca din 1999 de Comisia de ancheta privind situatia economiei forestiere din Romania. Recomandarile comisiei au ramas in mare masura neaplicate, iar efectele inundatiilor au fost amplificate de terenurile defrisate. Vrancea este in topul judetelor unde s-au facut taieri ilegale.



Taierile din paduri au amplificat forta inundatiilor


Defrisarile necontrolate, ale caror consecinte le vedem acum, nu au fost numai o problema a fostei puteri CDR. PSD nu a facut insa nimic pentru a opri taierile ilegale, iar consecinta s-a vazut si la inundatiile catastrofale care au lovit Vrancea si alte judete din Moldova. Un raport al Camerei Deputatilor atragea atentia inca din anul 1999 ca asezari intregi sint in pericol, pentru ca s-a exploatat o cantitate mult prea mare de lemn, iar terenurile nu mai au stabilitate. Recomandarile facute atunci au ramas numai pe hirtie. Numai in Vrancea a fost taiata ilegal o suprafata de 1400 de hectare din padurile care au fost retrocedate fostilor proprietari, iar alte 2000 de hectare au fost afectate de fenomenul de rarire. Principala cauza este lipsa sau insuficienta structurilor de control a regimului silvic. Zilele trecute, in padurile judetului a inceput un control privind situatia taierilor, dupa ce s-au primit semnale ca defrisarile au amplificat fenomenul inundatiiilor. Deocamdata, nu se stie daca verificarile sint sau nu doar de fatada.


Disparitia padurilor este unul dintre principalele cauze care au condus la schimbarile climatice care provoaca inundatii de genul celor care au lovit Moldova in urma cu doua saptamini. Taierile necontrolate in paduri au inceput inca de la inceputul secolului XIX, iar guvernele care s-au succedat dupa 1990 nu au facut nimic pentru a le opri. Pesedistii, care s-au grabit sa acuze actuala putere ca a cauzat inundatiile devastatoare, nu au facut nimic pentru a opri taierile necontrolate. Un semnal serios de alarma a fost tras in 1999, atunci cind a fost realizat raportul Comisiei de ancheta privind situatia economiei forestiere din Romania. "Datorita specificului activitatilor din economia forestiera si in mod deosebit din sivicultura, unde ciclurile de productie sint extrem de lungi (100- 150), precum si a sensibilitatii spatiului fizico- geografic romanesc, este necesar ca, in aplicarea stragiei politicii forestiere, deciziile de fond sa fie bine analizate si aprofundate, intrucit orice greseala majora nu va putea fi reparata decit extrem de costisitor si intr-un timp foarte indelungat, uneori chiar niciodata", se atragea atentia in raport. Cu toate acestea, prejudiciile fondului forestier prin taierile ilegale au crescut de la an. Padurile private au avut foarte mult de suferit intrucit nu a putut fi asigurata paza acestora. Un raport privind situatia defrisarilor ilegale din padurile private in perioada 1990- 2004, arata ca majoritatea proprietarilor si-au taiat sau rarit padurile imediat ce le-au primit. In alte cazuri, padurile au fost vindute agentilor economici sau au cazut prada hotilor. Pina la sfirsitul anul 2004 s-au taiat la ras 30.341 de hectare din suprafetele care au fost retrocedate in baza Legii 18/1991 si a Legii 1/2000. Vrancea este in topul taierilor la ras, cu 1.400 de hectare care au disparut. La nivel national, s-au rarit 95.077 de hectare de padure, iar in judetul nostru 2000 de hectare. Principala cauza este faptul ca persoanele fizice nu au fost obligate prin lege sa administreze padurile pe care le-au primit.


Masurile uitate

Comisia de ancheta privind situatia economiei forestiere din Romania a facut o serie de recomandari care ar fi trebuit puse in aplicare de guvernarea CDR in ultimul an de mandat, dar si de guvernarea PSD care a urmat. Consecintele in modul in care masurile au fost transpuse in realitate se vad cu ochiul liber in padurile din Vrancea. In acest sens, trebuiau inasprite conditiile de exploatare a masei lemnoase impuse agentilor economici, a caror capacitate de prelucrare a lemnului era dubla fata de cea prevazuta prin lege. De asemenea, se recomanda Ministerului Finantelor sa asigure inspectoratelor teritoriale pentru controlul regimului silvic fonduri mai mari pentru prevenirea taierilor ilegale si pentru inasprirea controalelor aplicate firmelorimplicate in diferite ilegalitati. Ministerul Justitiei i se cerea sprijinul pentru solutionarea operativa si corespunzatoare a cazurilor care ajung in instantele judecatoresti. Transferurile fara baza legala a citorva mii de hectare de paduri intre judete ar fi trebuit anulate deoarece nu aveau baza legala. Specialistii Comisiei de ancheta au recomandat ca autoritatea centrala care raspunde de silvicultura sa puna in aplicare realizarea unor obiective strategice pe termen lung printre care: conservarea si apararea integritatii fondului forestier indiferent de natura proprietatii, extinderea regenerarilor naturale sau imbunatatirea sistemului de finantare. "Numai la Nereju s-a taiat pe rupte, desi am atras atentia de fiecare data asupra ilegalitatilor. Toti bustenii depozitati in albia riului au plecat la vale cu viitura si au distrus totul in cale, cu forta unor berbece de spart cetati", atrans atentia Vasile Caloianu, presedintele ales al Obstii Nereju.


Taierile continua

Raportul Comisiei de ancheta privind situatia economiei forestiere din Romania arata ca in perioada 1990- 1998 media anuala a lucrarilor de impadurire a fost de 13.000 de hectare si s-au facut taieri de ingrijire pe suprafata de 280.000 de hectare de paduri tinere. In anul 1989, nivelul lucrarilor era mai mare, de 24.000, respectiv 350.000 de hectare. Prejudiciile aduse fondului forestier din cantoanele silvice au crescut de la 83.000 de metri cubi in 1989 la 122.000 metri cubi in 1998. De asemenea, in parchetele predate pentru exploatare agentilor economici volumul arborilor taiat nemarcati a crescut de la 6.700 metri cubi in 1989 la 9.800 metri cubi in 1998. Astfel, in perioada 1990 - 1998 prejudiciul adus fondului forestier a fost de peste 600 de miliarde de lei. "In exploatarea si valorificarea masei lemnoase, pe fondul unui cadru legislativ incomplet, a tergiversarii finalizarii in justitie a unor dosare instrumentate de organele de politie unor persoane din societatile comerciale cu capital de stat si private implicate intr-o serie de fapte de natura penala, s-au adus insemnate prejudicii avutului public si privat", se atragea atentia in raport. Potrivit datelor furnizate de Politie, in perioada 1990- 1998 s-au constatat peste 500.000 de cazuri de incalcare a legii silvice, iar acestea au continuat si in perioada guvernarii PSD si se pare ca si acum. Astazi, in sedinta de Guvern, Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ca va face o informare cu privire la masurile ce trebuie luate pentru stoparea defrisarilor ilegale. Totodata, se va discuta si un proiect de lege prinvind autorizarea instalatiilor de prelucrare primara a lemnului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.