Local

Retragerea demisiei premierului face valuri si in Vrancea. Alianta D. A. s-a spart in PNL si PD

Mihai Boicu
21 iul 2005 630 vizualizări
Presedintele PNL Vrancea, Corneliu Momanu, este de acord cu decizia premierului de a renunta la demisie. Omologul sau de la PD, senatorul Jan Vraciu, spune ca s-a ratat un moment favorabil pentru anticipate. Pesedistii, conservatorii, peremistii, dar si partidele care nu au prins Parlamentul, se bucura ca nu vor fi alegeri

Renuntarea la demisie a lui Calin Popescu Tariceanu desparte Alianta "Dreptate si Adevar" in PNL si PD. Daca unora dintre liberali nu prea le convenea ideea alegerilor anticipate, democratii au considerat intr-un numar mult mai mare ca alegerile sint cea mai buna solutie pentru a avea o majoritate confortabila in Parlament. Jan Vraciu, presedintele PD, spune ca s-a pierdut un moment favorabil, in timp presedintele liberalilor vrinceni, deputatul Corneliu Momanu, crede ca renuntarea premierului este cea mai buna solutie tara in acest moment. Conservatorii, la care toata lumea politica se uita strimb, se pot considera cei mai fericiti, deoarece erau cotati aproape de zero in sondaje. Corneliu Momanu ne-a spus ca pe viitor ar putea ca legile sa treaca de Curtea Constitutionala, atita vreme cit acestea nu afecteaza interesele judecatorilor din aceasta institutie. Deputatul pesedist George Baesu spune ca va vota orice proiect al Guvernului Tariceanu, pentru ca tot ceea ce propune se intoarce impotriva Aliantei D.A..


Democratii vrinceni regreta renuntarea la alegerile anticipate. Presedintele acestora, senatorul Jan Vraciu, spune ca premierul Tariceanu a luat decizia in urma unei analize personale. "Problema este ca s-a ratat un moment favorabil pentru alegerile anticipate. Ceea ce s-a intimplat cu calamitatile iese din normal, iese din sfera politicului. Personal, cred ca se va respecta protocolul, cel putin pe plan local nu vor fi prea multe probleme. Noi mergem pe mina presedintelului, pentru ca a fost presedintele PD", a declarat presedintele democratilor vrinceni. Jan Vraciu, care s-a invoit de la Senat pentru a ramine in judet, spune inundatiile au fost speculate de o parte a clasei politice. Gabriel Corneanu, vicepresedinte PD Vrancea, nu este de acord cu joaca de-a demisia a premierului Calin Popescu Tariceanu si crede ca PNL ar putea fi afectat de aceasta decizie, intrucit s-au format doua tabere, una care sustinea fuziunea cu democratii, iar alta impotriva acestui proiect. "Alianta va avea de suferit ca imagine, posibil ca si mod de actiune, pentru ca atunci cind si-a anuntat demisia a discutat-o in Guvern. E posibil ca ministrii din PD sa fi fost mai mult pentru anticipate si e posibil sa aiba loc disensiuni, care sa fie rezolvate prin demisii, poate chiar cea a premierului", ne-a declarat Gabriel Corneanu. Democratul spune ca PC si UDMR au cel mai mult de cistigat si ca Tariceanu va mai avea credibilitate in privinta unei demisii numai daca o prezinta direct in scris. "PSD este acum in corzi si nu doreste alegeri anticipate. Acestia vor urca in sondaje daca se vor face greseli in continuare, daca nu se va reglementa accesul la fondurile europene, daca nu se va rezolva problema inundatiilor. Daca vom gestiona corespunzator aceasta situatie, atunci vom fi deasupra lor", a adaugat Gabriel Corneanu.


Liberalii si pesedistii sint impotriva anticipatelor

Presedintele PNL Vrancea, Corneliu Momanu, are o alta parere decit democratii si spune ca nu fost vorba de incertitudine in privinta demisiei, deoarece premierul "a anuntat o data ca demisioneaza, si o data ca nu mai demisioneaza". Deputatul liberal spune ca s-au schimbat multe lucruri de cind s-a anuntat demisia. "Opinia publica a primit favorabil decizia premierului de a renunta la anticipate si sa sprijine populatia afectate din zonele inundate, lucru pe care un guvern in functie o poate face mult mai bine decit un guvern interimar", a spus Corneliu Momanu. Liderul liberal a spus ca exista si posibilitatea ca legile care vor mai ajunge la Curtea Constitutionala sa treaca daca nu afecteaza interesele judecatorilor, sugerind ca s-a ajuns la o intelegere in acest sens. Deputatul PSD George Baesu parea cel mai fericit ca nu se vor mai organiza alegeri anticipate, dat fiind ca avea putine sanse sa mai ajunga in Parlament. "Domnul Tariceanu a ascultat de acea parte a clasei politice care este responsabila, a ascultat de PSD. Personal, nu am crezut niciodata in ideea anticipatelor, din fericire nu a fost decit un joc de imagine din care a avut de pierdut Alianta", a declarat Baesu. Presedintele PSD Focsani a mai spus ca Guvernul trebuie sa se preocupe de soartea victimelor inundatiilor si ca, daca se afla la Parlament, vota pentru declaratia politica pentru care premierul si-a asumat raspunderea. "Nu cunosc declaratia sa, dar as fi votat orice, pentru tot ce propune este negativ Aliantei", a adaugat Baesu. Vicepresedintele conservatorilor vrinceni Vasile Gheorghe spune ca "poporul roman are de cistigat". "Mie mi se pare o decizie normala pentru ca tara nu are nevoie de anticipate, ci de un guvern care sa conduca tara. Noi nu discutam din punct de vedere politic, ci din punct de vedere administrativ", a declarat Vasile Gheorghe.


"Acum pierdea sigur alegerile"

Peremistul Marin Stoica a declarat ieri ca partidul sau nu a fost de acord organizarea de alegeri anticipate, insa crede ca revenirea asupra demisiei este o slabiciune a Guvernului. "Momentul pentru alegeri anticipate era inainte de alegeri, acum pierdea sigur alegerile", ne-a declarat consilierul judetean PRM. Presedintele PPCD Vrancea, Nicu Tanase, crede ca alegerile anticipate trebuie organizate numai daca este ceva de cistigat. "Probabil ca s-a luat in consideratie faptul ca populatia are si alte probleme in urma inundatiilor, nu sa mearga la vot", ne-a declarat presedintele popularilor vrinceni. Acesta a recunoscut ca decizia de aminare a alegerilor avantajeaza PPCD, deoarece partidul este in "reorganizare". Tudorache Dumitrache, presedintele AP Vrancea, ne-a declarat ca premierul vrea sa nu mai fie o remorca a presedintelui Traian Basescu. "Nu cred ca altcineva poate sa-i ia locul lui Tariceanu, care si-a asumat o raspundere politica majora", a spus Tudorache Dumitrache.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.