Local

Campania inecatilor

Mihai Boicu
19 iul 2005 677 vizualizări
Pesedistii folosesc victimele inundatiilor intr-o campanie de discreditare a puterii, inainte ca o ancheta oficiala sa clarifice lucrurile. Primarii si sefii administratiei judetene s-au lansat in acuzatii grave.

Criza inundatiilor trece in tarimul politicii, iar pesedistii se lanseaza in acuzatii grave inainte ca vrincenii sa realizeze ce s-a intimplat si inaintea de efectuarea unei anchete cerute de presedintele Traian Basescu. In cadrul unei conferinte de presa pusa ieri in regie la Consiliul Judetean, fostul director al Sistemului de Gospodarire a Apelor Vrancea, pesedistul Vasile Pintilie, l-a acuzat pe directorul democrat Victor Racosanu ca nu a gestionat corespunzator criza inundatiilor. Acuzatiile sale le completeaza pe cele ale lui Marian Oprisan, care a spus ca reprezentantii Guvernului din Vrancea se fac vinovati de mortii de la Vadu Rosca. "Oamenii care au murit, au murit pentru ca nu au fost alertati corespunzator", a spus pesedistul Vasile Pintile. Acesta a declarat ca trebuia instituita starea de alerta si situatia de urgenta mai devreme si ca au fost patru zile pentru ca locuitorii sa fie avertizati ca vine viitura. Vasile Pintilie a sustinut ca lacul de la Calimanesti nu a fost golit inainte de cresterea debitului Trotusului, ceea ce a dus la viitura de Siret. Senatorul democrat Jan Vraciu a fost luat in vizor pentru ca are studii in domeniul hidrotehnic, iar sotia sa pentru ca lucreaza la SGA. "Nu s-a stiut a se gestiona aceasta situatie de catre seful acestei institutii, care nu avea pregatire in domeniu si nu trebuia sa-si asume aceasta responsabilitate", a mai spus Vasile Pintile.


Pintile e contrazis de Guvern

Victor Racosanu a raspuns ieri ca abia asteapta efecturarea unei anchete, pentru ca dupa aceea sa-l poata da in judecata pe Marian Oprisan pentru acuzatiile lansate la adresa sa. De altfel, ceea ce s-a intimplat ieri la conferinta de presa pare sa faca parte dintr-un plan bine regizat de pesedisti. Vasile Pintilie a recunoscut ca toate datele pe care si-a intemeiat acuzatiile le-a primit de la Consiliul Judetean. Intr-un comunicat de presa al Guvernului se arata ca lacul de la Calimanesti a fost golit din data de 10 iulie, inainte de cresterea debitului Trotusului, iar pe data de 11 iulie s-a trecut la retinerea apei si la reducerea undei de viitura. "Viitura pe Siret a avut, in perioada 12 – 13 iulie, un volum de 264 milioane metri cubi, iar pe Trotus de 336 milioane metri cubi. Descarcarile in aval s-au facut pe transe de debite, tinind cont si de faptul ca in aval Putna si Rm Sarat erau pe maxim de viitura. Daca nu s-ar fi facut manevrele la Calimanesti, in aval s-ar fi produs suprapunerea undelor de viitura de pe Siret cu cele de pe Putna si Rm Sarat", se arata in comunicatul de presa al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Primarii PSD din comunele Suraia, Biliesti, Vulturu, Nanesti si Maicanesti, adusi la Focsani, au spus ca ei considera ca si-au facut datoria si ca se incearca invinovatirea lor pentru dezastrul inundatiilor. Statache Pamfil, primarul din Suraia, a declarat ca avertizarile primite trebuiau "traduse", pentru a le intelege si ca nu a primit nici un avertisment cu privire la riul Putna. Primarul din Biliesti, Ovidiu Butuc, a fost mai categoric: "Eu stiu de ce se incearca aruncarea unei vinovatii asupra primarilor. Motivul este foarte simplu si anume ca legea in vigoare spune ca vinovatii trebuie sa plateasca pagubele". Acesta a mai spus ca nu a primit nici un avertisment inainte de viitura care a afectat comuna. Primarii s-au plins ca, la citeva zile de la inundatii, nu a trecut nici o oficialitate prin comunele lor, in schimb au primit ajutoare in cantitati mari. Acestia au spus ca in comune apa se evacueaza foarte greu, iar casele din lut continua sa se darime. Se pare ca un numar de citeva zeci de familii din Vadu Rosca au facut plingeri penale pentru a se cerceta cauzele pentru care au ramas fara case.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.