Local

350 de cetățeni, alături de 30 de pompieri, au intervenit azi noapte în lupta cu flăcările la Reghiu - au ars 15 ha de vegetație forestieră

Ziarul de Vrancea
22 mar 2022 3328 vizualizări

Pompierii militari în cooperare cu pompierii voluntari, lucrători ai ocoalelor silvice și 350  de cetățeni au intervenit luni seară, 21 martie a.c., în jurul orei 20:50, în comuna Reghiu, pentru stingerea unui incendiu de vegetație forestieră.

Dat fiind că, primele forțe de intervenție au constatat că incendiul se manifestă cu ardere violentă și dezvoltare rapidă din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile provocate de vântul puternic, a fost necesară suplimentarea echipajelor și activarea grupei operative. Astfel, la fața locului au fost mobilizați 30 de pompieri militari cu 10 autospeciale de intervenție. Totodată, având în vedere pericolul la care erau expuși locuitorii din zonă și gravitatea evenimentului, au acționat pentru gestionarea eficientă a situației de urgență Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale localităților Reghiu, Odobești, Năruja, Mera, Vârteșcoiu și Broșteni, precum și lucrători din cadrul Ocoalelor Silvice de la Focșani, Năruja și Nereju. De asemenea, la stingerea incendiului au participat și 350 de cetățeni.

Timp de aproximativ 4 ore, forțele de intervenție au acționat pentru stingerea focarelor de incendiu, operațiunea fiind deosebit de dificilă din cauza configurației terenului (pante, teren accidentat), vizibilității reduse, deoarece misiunea s-a desfășurat pe timp de noapte și a lipsei surselor de apă.

În urma evenimentului, provocat cel mai probabil din cauza utilizării focului deschis în spații deschise, au ars 15 ha de vegetație forestieră și pășune împădurită.

***

Atenție! Arderile necontrolate devastează habitatul natural al unor viețuitoare și pun viața oamenilor în pericol. De aceea tragem din nou un semnal de alarmă  și reamintim cetățenilor că ”ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Așadar, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

În contextul desfăşurării de către cetăţeni a unor activităţi specifice anotimpului, reamintim principalele măsuri de prevenire a incendiilor:

 

Conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, care prevede aplicarea unei amenzi cu sume cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.

 

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea  BULETIN INFORMATIV Nr. 23


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.