Local

3 incendii stinse în aproximativ 3 ore: două în comuna Cotești și unul la Colacu

Ziarul de Vrancea
2 sep 2018 1218 vizualizări

Stire inițială, ora 16.00, ISU Vrancea, prin Purtator de cuvânt Plt. Pîrvu Cristina

Astăzi, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani au fost solicitați să intervină pentru stingerea a două incendii în satul Budești, comuna Cotești.

Primul apel primit la numărul unic de urgență 112, în jurul orei 11:50,  anunța producerea unui incendiu la o magazie de circa 20 mp. În jurul orei 13:46 a fost anunțat un al doilea incendiu care cuprinsese acoperișul unei locuințe. Forțele de intervenție au acționat rapid și au stins focul în cel mai scurt timp, limitând propagarea focului. În urma incendiului au ars 5 mp de acoperiș din șindrilă. Ambele incendii s-au produs din cauza unor scântei purtate de vânt ce au avut ca sursă utilizarea focului în spații deschise.

În jurul orei 13:55 un alt apel la numărul unic de urgență 112, anunța producerea unui incendiu în sat Colacu din comuna Valea Sării. La locul intervenției s-a deplasat o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Stației de Pompieri Vidra. Pompierii au intervenit prompt și de această dată și au reușit să stingă imediat incendiul care a izbucnit din cauza razelor solare concentrate și reflectate pe materiale ușor combustibile. Consecințele incendiului: au ars 1 mc material lemnos, deșeuri din mase plastice și vegetația uscată pe aproximativ 2 mp. 

Din fericire nu au fost înregistrate victime la niciuna dintre aceste intervenții.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente care se pot solda cu consecinţe grave, în momentul utilizării focului în spații deschise vă recomandăm respectarea următoarelor reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor:

 Nu faceţi foc decât în locurile permise şi amenajate în acest sens, curăţând terenul din jur de orice se poate aprinde;

 Nu aprindeţi focul pe timp de vânt;

 Nu aprindeţi focul la o distanţă mai mică de 100 metri de liziera pădurii;

 Prepararea hranei se face numai în locurile de popas amenajate, având la îndemână mijloace pentru stingerea focului;

 Nu fumaţi lângă miriştişi păduri sau în alte locuri cu pericol de incendiu;

 Nu aruncaţi la întâmplare ţigara nestinsă;

 Nu parcaţi autoturismul, nu instalaţi cortul sau alte amenajări de picnic în apropierea pădurii;

 Nu lăsaţi copiii să se joace cu focul, înlăturând cu desăvârşire accesul acestora la chibrituri, brichete, lumânări sau alte asemenea surse de foc şi supraveghindu-i în permanenţă;

 Menţineţicurăţenia la locul unde preparaţi hrana: aruncaţi în locuri special amenajate hârtiile, resturile de mâncare ori sticlele. Ele pot contribui la propagarea incendiilor;

 Nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii;

 Stingeţi cu apă sau pământ, cărbunii încinşi sau jarul înainte de a pleca din pădure;

 Anunţați imediat orice incendiu pe care îl observați la numărul unic de urgență 112.

Vă informăm faptul că potrivit O.M.A.I. 163/2007, art. 97, alin. (2) prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităților, în zonele de agrement și în gospodăriile populației se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți.

Potrivit Legii 54 din 2012 privind desfășurarea activităților de picnic “este interzisă” desfășurarea de activități de picnic în afara zonelor special amenajate sau cele indicate pentru activități de picnic.

Conform HGR 537/2007, art. 1, alin. (3), litera ,,s” amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții și la distanțe care favorizează propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți se sancționează cu amendă de la 1.000-2.500 lei.

Compartimentul Informare şiRelaţii Publice al I.S.U. Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.