Local

3,6 miliarde de lei pentru o lucrare neautorizata

Mihai Boicu
12 iul 2005 668 vizualizări
Aispa Stars '95 a incasat 3,6 miliarde de lei pentru alimentarea cu gaze a Panciului, chiar daca nu avea nici o autorizatie. Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale a confirmat ca firma lui Corneliu Prunache nu a primit decit o licenta provizorie pentru a participa la licitatia prin care a obtinut realizarea investitiei.

Primaria Panciu a pompat 3,6 miliarde de lei catre SC Aispa Stars \'95 SA, fara ca firma afaceristului Corneliu Prunache sa aiba licenta pentru distributia de gaze. Mai mult, potrivit Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale, firma nu a solicitat niciodata obtinerea autorizatiilor si licentelor necesare. Aispa Stars \'95 nu a avut decit o autorizatie provizorie pentru a participa la licitatia de forma prin care a obtiunea concesiunea serviciului de distributie a gazelor naturale din Panciu. Suma de 3,6 miliarde de lei a fost data de Primaria Panciu printr-un act aditional la contractul de concesiune, neaprobat de consilierii locali, in conditiile in care nu trebuia sa fie alocat nici un ban pentru aceasta lucrare. Alimentarea cu gaze s-a ingropat la citiva kilometri de Panciu si are nevoie de 115 miliarde de lei pentru a fi terminata.


Alimentarea cu gaze a orasului Panciu a fost o afacere necurata de la inceput pina la sfirsit, dupa cum reiese din documente. Aispa Stars \'95 nu a obtinut nici o autorizatie pentru aceasta investitie, decit una provizorie pentru participarea la licitatia din 2001. Acest fapt nu a impiedicat Primaria Panciu sa mentina contractul cu firma afaceristului Corneliu Prunache pina in acest an. Ba mai mult, Primaria Panciu a incheiat un act aditional la contractul de concesiune, fara a cere aprobarea consilierilor locali, si a dat 3,6 miliarde de lei pentru o investitie pentru care nu trebuia nici un ban. Potrivit unui raspuns oficial al Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), singura autorizatie obtinuta de Aispa Stars \'95 a fost licenta provizorie pentru a participa la licitatia organizata in 2001. In continuare, firma lui Corneliu Prunache ar fi mai fi avut nevoie de autorizatie de infiintare a sistemului de distributie a gazelor naturale, autorizatie de functionare a sistemului distributie a gazelor naturale, licenta de distributie a gazelor naturale si licenta de furnizare de gaze naturale. "Pina in prezent, SC Aispa Stars \'95 SA, concesionar al serviciului de distributie gaze naturale in orasul Panciu, judetul Vrancea, nu a intreprins demersurile legale in vederea obtinerii autorizatiilor si licentelor precizate mai sus si, in consecinta, ANRGN nu a acordat/respins/retras acestei societati vreo autorizatie sau licenta", se arata in raspunsul inaintat redactiei noastre de ANRGN.


Si fara gaze si cu banii luati

Oficialii Primariei Panciu au recunoscut recent ca au dat 3,6 miliarde de lei firmei lui Corneliu Prunache, in conditiile in care contractul de concesiune nu prevedea aceste plati. Mai mult, acum se doveste ca acesti bani au fost dati pe criterii cunoscute numai de autoritatile locale, avind in vedere ca Aispa Stars \'95 nu avea nici o autorizatie necesara potrivit legii. Povestea investitiei de alimentare cu gaze naturale a inceput in anul 1997. In 2001, Primaria Panciu a incheiat un contract de asociere in participatiune cu Aispa Stars \'95, care nu a fost aprobat de ANRGN. In acest conditii s-a organizat un simulacru de licitatie cistigat de aceesi firma, iar in decembrie 2001 s-a incheiat un contract de concesiune cu Aispa Stars pe o perioada de 49 de ani. Contractul de realizare era valabil pina in 2003. Autoritatile locale contribuiau cu terenul si alte facilitati, iar Aispa Stars realiza investitia, iar apoi urma sa-si recupereze banii. Bineinteles ca firma specializata in afacerile pe bani publici primite cadou nu a facut mai nimic. In acest conditii, in 2003 autoritatile din Panciu s-au gindit sa-l stimuleze pe Corneliu Prunache cu suma de 3,6 miliarde de lei, pentru urgentarea lucrarilor. Pentru aceasta s-a incheiat un act aditional la contractul de concesiune, care a schimbat practic natura acestuia. Actul nu a fost aprobat de consilierii locali, care nu au avut habar ca bugetul lor s-a usurat cu 3,6 miliarde de lei, care au intrat in buzunarele lui Prunache. Unii consilieri au afirmat chiar ca prejudiciul real ar fi fost de aproape sapte miliarde de lei. Alimentarea cu gaze s-a impotmolit in cartierul Satu Nou, la citiva kilometri de Panciu. Contractul cu Aispa Stars \'95, care a intrat in faliment, a fost reziliat. Alimentarea cu gaze a orasului Panciu costa acum 115 miliarde de lei si sint putine sanse ca locuitorii orasului sa aiba gaze in viitorul apropiat. Consilierii locali din Panciu vor sa cheme procurorii pentru a da de urma banilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.