Local

Magistratii se socotesc deasupra legii

Mihai Boicu
8 iul 2005 671 vizualizări
Magistratii vrinceni se feresc sa comenteze motivele demisiei Guvernului, insa unii dintre ei spun ca este nevoie de reforma

Sefii justitiei din Vrancea cred ca nu este corect din punct de vedere deontologic sa vorbeasca despre problemele din justitie la care a facut referire premierul Calin Popescu Tariceanu atunci cind si-a anuntat demisia. Presedintele Tribunalului Vrancea, Ioan Constantin, s-a abtinut de la orice declaratie, in timp ce prim procurorul Ion Lefter a spus ca problemele din institutia pe care o conduce vor ramine indiferent de conducerea tarii. Mult mai categorici au fost avocatii, unii dintre ei fosti judecatori. Acestia spun ca decizia sefului executivului este foarte corecta si ca magistratii de la Curtea Constitutionala au votat in interesul lor, pentru mentinerea privilegiilor.


"Nu pot sa fiu cel care sa faca consideratiuni care sa excluda codul deontologic. Nu pot sa ma pronunt asupra justitiei", a declarat judecatorul Ioan Constantin, presedintele Tribunalului. Ion Lefter, prim procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Judetean, spune ca problemele pe care le are in institutie nu depind de cine se afla la cirma tarii. "Lipsa de personal este cea mai mare problema. Ceea ce se intimpla la nivel central este problema lor, eu am cu totul alte probleme aici. Normal ca este nevoie in justitie, pentru ca altfel nu o aiba cu cine sa se lucreze. Eu nu am nici o problema cu incetarea mandatului, absolut nici una", a declarat Ion Lefter. Judecatorul Adrian Neacsu, presedintele filialei locale a Asociatiei Magistratilor din Romania, nu a dorit sa comenteze decizia Guvernului, cu toate ca a depus o cerere de interventie la Curtea Constitutionala, pentru sustinerea reformei propusa de ministrul Monica Macovei. "E clar pentru toata lumea ca reforma trebuie sa continue. Nu am ce sa comentez, e o decizie politica. E clar ca starea justitiei a provocat aceasta situatie", a spus judecatorul Adrian Neacsu. Presedintele Judecatoriei Panciu, judecatorul Vergilie Stratulat, s-a ferit sa faca vreun comentariu in legatura cu respingerea pachetului legislativ privind reforma in justitie. "Nu am auzit de demisia guvernului. Asa a decis Curtea Constitutionala si eu nu comentez in legatura cu reforma in justitie. Asta e lege", a spus presedintele Judecatoriei Panciu.


"E o chestiune clara de interes"

Mai transanti, avocatii vrinceni au condamnat pozitia Curtii Constitutionale, care a provocat demisia Guvernului. Ticu Burca, decanul Baroului de Avocati Vrancea, a spus ca decizia Guvernului este "corecta si prinicipiala". "Nu se poate Justie cum a fost pina acum! E o chestiune clara de interes. Uitati-va la ce virste au judecatorii de la Curtea Constitutionala si Inalta Curte de Casatie si de Justitie. Nu se poate face reforma cu aceeasi sefi. Trebuie intinerit personalul din justitie. Mai bine pleci la drum cu nevinovatii decit cu vinovatii. Coruptia si incompetenta sint principalele probleme ale justitiei", a declarat avocatul Ticu Burca. Avocatul Corina Dodoiu a calificat drept o "mirsavie" decizia Curtii Constitutionale si a spus spus ca magistratii se considera deaspura legii. "Prin decizia Curtii Constitutionale s-au infrint o multime de texte constiutionale. Magistratii nu vor concurs la ocuparea functiilor publice si nu vor sa se pensionze la virsta de pensionare. Pensionarea peste limita de virsta de poate face numai daca este vorba de o somitate. Magistratii se socotesc deasupra legii", considera Corina Dodoiu. Avocatul mai spune ca situatia din Vrancea este mai grava decit in alte judete. "In Vrancea sint foarte putini magistrati care nu actioneaza la comanda politica. Acestia actioneaza mai intii la comanda politica, apoi lucreaza in interes personal. Acesta este modul in care functioneaza justitia din Vrancea. Uitati-va ce case si masini au!", a mai spus Corina Dodoiu.


"S-au legat de nimicuri"

Fost procuror si judecator, avocatul Mircea Ciobotaru spune ca intelege pozitia rezervata a judecatorilor, insa crede ca situatia din Justitie s-a acutizat in ultimul timp. "La inceput, unele voci spuneau ca nu e nevoie de Curtea Constitutionala, iar acum aceasta s-a dovedit a fi o frina in calea progresului, si s-a vazut clar intentia celor in virsta. S-au legat de nimicuri, si nu de fond. In orice caz, este mare nevoie de reforma in Justitie, si sint de acord cu modificarile propuse. Pina nu se scot «dinozaurii» nu stiu ce se poate face. Problema este ca si ministrul Monica Macovei a spus ca managementul este defectuos. Nu era problema ca se vor schimba toti presedintii instantelor, pentru ca ar fi fost degeaba, nu e vorba doar de un om sau altul. Eu unul cred ca oricum judecatorii nu sint alesi corespunzator, selectia nu e facuta cum trebuie. Respingerea pachetului legislativ e o pierdere pentru tineri, dar si pentru societate in general, pentru ca o asemenea intirziere aduce pierderi de aproximativ 2 miliarde de euro", ne-a declarat Mircea Ciobotaru.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.