Local

26 misiuni în 24 de ore pentru pompierii vrânceni

Ziarul de Vrancea
26 feb 2020 1141 vizualizări

În ultimele 24 de ore, respectiv 25.02.2020, ora 08:00 – 26.02.2020 ora 08:00, pompierii militari vrânceni au gestionat 26 situații de urgență apărute în zona de competență din care: 5 intervenţii la stingerea incendiilor de vegetație uscată, 4 intervenții la stingerea incendiilor, 11 intervenții la ajutor medical de urgență, 1intervenție la asistența persoanelor, 1misiune de distrugere muniție, 1 activitate de recunoaştere şi exerciţii cu forte şi mijloace în teren, 1 intervenție la salvări de animale și2 intervenţii pentru îndepărtarea unor elemente desprinse din  acoperișurile unor clădiri

Una din situațiile relevante a avut loc în data de 25 februarie a.c., la ora 12:04,  când pompierii au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din satul Podul Lacului, comuna Poiana Cristei. Imediat, la fața locului s-au deplasat două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat la o locuință și la vegetația uscată din jurul acesteia, cuprinzând o suprafață de 300 mp. Pentru lichidarea incendiului s-a acționat, în jur de 90 minute, în cooperare cu SVSU Poiana Cristei. În urma incendiului, provocat cel mai probabil din cauza focului deschis în spații deschise, au ars: acoperișul locuinței construit din lemn și acoperit cu șindrilă, carton bitumat și tablă pe o suprafață de cca. 300 mp, planșeele a 6 camere, precum și vegetația uscată din jur.

Un alt incendiu de amploare s-a petrecut în jurul orei 21:20, în comuna Cotești.  La locul evenimentului s-au deplasat trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Forțele de intervenție au acționat în cooperare cu SVSU Cotești, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o anexă din lemn în suprafață de aproximativ 300 mp. Incendiul s-a propagat la vegetația uscată afectând o suprafață de 1 ha.  În timpul intervenției, paramedicii au acordat primul ajutor calificat unei persoane, de sex feminin, care prezenta tahicardie și a suferit arsuri superficiale la membrele superioare. Cu toate că i-aufost explicate consecințele, femeia a refuzat transportul la spital. După aproximativ 90 de minute s-a reușit lichidarea incendiului și salvarea casei de locuit. În ciuda eforturilor făcute de salvatori,  au   ars: anexa construită din lemn, cu astereală din lemn și învelitoare din tablă, pe o suprafață de cca. 300 mp, 3 tone de fân, 50 kg de tărâță și 1 ha de vegetație uscată. În urma incendiului au fost găsite carbonizate un număr de 5 animale. Din cercetările efectuate, se pare că, evenimentul s-a produs cel mai probabil din cauza folosirii intenționate a sursei de aprindere.

Incendiilede vegetațieuscatăcontinuăsăprovoacepagubeînsemnate.Ieri, încomunaVulturu, pompieriimilitariîncooperare cu SVSU Vulturu, au acționataproximativ90  de minute pentrustingereaunuiincendiu de vegetațieuscată care a afectat o suprafață de 10 ha. Reamintimcetățenilorcă: ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!

De la începutul anului au fot aplicate trei sancțiuni în cuantum de 2500 lei fiecare.

Nu uitați!

Pentru a preîntâmpina producerea unor astfel de evenimente care pot avea consecinţe grave, este necesară respectarea următoarelor prevederi generale:

    condiţii meteorologice fără vânt;

    colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

    executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

    asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor. Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul MAI nr. 163/2007.Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (S.V.S.U.) sau persoana desemnată în acest sens.

Pe timpul arderii resturilor vegetale, cetăţenii sunt obligaţi:

    să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat;

    să supravegheze permanent zona în care efectuează arderea resturilor vegetale;

    să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie;

    să anunţe imediat S.V.S.U. al localităţii, primăria şi pompierii militari, în situaţia în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.

Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti.

În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.

Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţi auscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

Nerespectarea acestor prevederi legale atrage sancţiuni contravenţionale asupra persoanelor găsite vinovate.


Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Multe dintre efectele unor situații de urgență pot fi limitate sau chiar eliminate, dacă acționați la timp și știți cum să interveniți corect. De aceea, este bine să vă informați dinainte asupra pericolelor cu care vă puteți confrunta și să vă însușiți măsurile și regulile de prevenire a eventualelor situații de urgență.

B.I.Nr. 14 Compartimentul Informare și Relații Publice al I.S.U. Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.