Local

Pomicola trece de la PSD la Alianta

Mihai Boicu
15 iun 2005 1180 vizualizări
Pomicola Focsani este scoasa iar la vinzare, dupa ce licitatia cistigata anul trecut de omul de afaceri Vasile Rosca a fost anulata. Acesta, un apropiat al PSD, a renuntat la statiune dupa schimbarea puterii. Saptamina trecuta doua ferme ale SDP au fost cumparate de doi oameni de afaceri apropiati liberalilor. Statiunea are aproape 400 de hectare de teren in marginea Focsaniului.



Statiunea de Dezvoltare Pomicola a trecut dintr-o sfera de interese in alta o data cu schimbarea puterii. Licitatia prin care omul de afaceri Vasile Rosca punea mina pe toate fermele statiunii anul trecut a fost anulata. Acesta nu a mai fost interesat dupa schimbarea puterii decit sa-si recupereze cele 23 de miliarde de lei platite Directiei Generale a Finantelor Publice pentru cumpararea acestora. Pomicola este interesanta numai prin prisma terenurilor, care se afla in domeniul public al statului si nu pot fi vindute. Academia de Stiinte Agricole "Gheorghe Ionescu Sisesti" a propus inca de anul trecut schimbarea SDP in societate comerciala cu capital de stat, care trebuie aprobata printr-o hotarire de guvern. Schimbarea puterii a facut ca Vasile Rosca, un om de afaceri apropiat de PSD, sa nu-si mai doreasca terenurile statiunii. La ultima licitatie, una din ferme a fost vinduta firmei Certimpex, cea care a cerut anularea licitatiei de anul trecut, iar alta fiului liberalului Ion Calin, fost consilier judetean.


Soarta Statiunii de Dezvoltare Pomicole Focsani este departe de a fi hotarita. Aceasta a fost anul trecut scoasa la licitatie de Administratia Finantelor Publice Focsani pentru o datorie de 26 de miliarde de lei. Pe 28 de octombrie 2004, omul de afaceri Vasile Rosca punea mina pe sapte ferme ale SDP pentru suma de 22,9 miliarde de lei. De fapt era vorba numai de bunurile din domeniul privat al statului, adica livezile, gardurile, sistemele de irigatii si alte bunuri de acest gen. Cumparatorul avea insa toate sansele sa puna mina si pe terenuri, deoarece pe masa fostului guvern era un proiect de tranformare in societate comerciala cu capital de stat a Pomicola. In aceste conditii se parea ca apropiatii PSD au toate sansele de a pune mina pe aproape 400 de hectare de teren la marginea Focsaniului, tinind cont ca Vasile Rosca, presedintele Camerei de Comert Industrie si Agricultura Vrancea, a fost unul dintre principalii sponsori ai pesedistilor locali. La licitatia de anul trecut a participat si firma CS Certimpex SA, care a cerut in instanta anularea acesteia. Motivul a fost ca pretul oferit pentru fiecare dintre cele trei ferme pentru care a licitat a fost mai mare decit oferta lui Vasile Rosca. Instanta a decis anularea licitatiei, iar Administratia Finantelor Publice a scos din nou fermele SDP la vinzare. Firma Certimpex ii apartine omului de afaceri Nicolae Tutoi, socrul consilierului judetean PNL Dragos Mircea. Acesta a cumparat la licitatia organizata pe data de 7 iunie ferma nr. 1, pentru suma de 3,2 miliarde de lei, fara TVA. Ferma nr. 5 a fost cumparata de o persoana fizica, Marcel Calin, care este om de afaceri si fiul fostului consilier judetean PNL, Ion Calin. Suma pentru care a fost achizitionata a fost de 1 miliard de lei fara TVA.


"Nu m-a interesat niciodata"

Omul de afaceri Nicoae Tutoi ne-a declarat ca abia azi se va hotari daca va cumpara ferma nr.1, deoarece nu este deloc multumit de ceea ce a vazut la fata locului "si de pe 47 de hectare nu se stie daca aduni doua cosuri cu mere". "Nu Pomicola a vindut, Finantele au vindut ferma. Evaluarea a fost facuta de un expert, care a evaluat la la un miliard gardul, din birou, desi acesta este rupt, furat, este o pacaleala", a declarat patronul Certimpex. Nicolae Tutoi ne-a spus ca se va hotari azi daca va cumpara ferma. Omul de afaceri spune ca nu a fost interesat de terenuri, ci este interesat de productie. "Daca era asa luam ferma nr. 4, care era chiar linga Focsani, in schimb eu m-am dus la ferma dinspre Garoafa. Nici macar o data nu m-am gindit la asa ceva, eu personal. Nu m-a interesat niciodata. La 5 kilometri de Focsani nu se poate gindi nimeni la asa ceva", a mai declarat Nicolae Tutoi. Acesta a spus ca, daca o va cumpara, este interesat sa puna ferma pe picioare, deoarece, "daca activitatea de confectii cade, Valea Jiului va fi cu 15 ani in fata noastra".


Pomicola, o afacere de milioane de euro

Statiunea de Dezvoltare Pomicola are opt ferme, din care patru sint in marginea Focsaniului. Suprafata acestora insumeaza aproape 400 de hectare. Statiunea a fost trecuta in primavara anului trecut pe lista unitatilor care urmau sa fie transformate in societati comerciale cu capital de stat, din cauza reducerii activitatii de cercetare. Desi era asteptata o hotarire a fostului guvern, acest lucru nu s-a intimplat. Decizia in ceea ce priveste privatizarea va fi luata de actualul Guvern, format din fostii opozanti, conditii in care se poate explica de ce Vasile Rosca a renuntat la statiune. In cazul in care Pomicola va fi transformata in societatea comerciala cu capital de stat, toate terenurile statiunii, sediile administrative si alte bunuri din domeniul public vor trece in domeniul privat al statului si vor putea fi scoase la vinzare de creditori. Anul trecut BCR a cerut falimentul SDP pentru o datorie de 16 miliarde de lei, insa instanta a respins cererea tocmai datorita faptului ca bunurile statunii apartin domeniului public al statului. Administratia Finantelor Publice Focsani a scos la vinzare restul fermelor statiunii pe data de 21 iunie. Tinind cont ca terenurile de constructii din marginea Focsaniului pot ajunge la pretul de opt euro pe metru patrat, terenurile statiunii vor avea o mare valoare, de citeva milioane de euro. Zona Petresti, la intrarea in comuna Vinatori, s-a transformat in ultmii ani intr-un adevarat cartier de vile ale bogatasilor Focsaniului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.