Local

Credinciosii din Răstoaca amenintă cu schisma!

Valentin Muscă
27 mai 2005 1389 vizualizări
De două zile, credinciosii din Răstoaca II sînt în conflict deschis cu Episcopia Buzăului si Vrancei. Ei refuză să primească preotul impus de Episcopul Epifanie Norocel. Preferă să-si ducă mortii la groapă fără preot decît să accepte hotărîrea consiliului bisericesc.

După răzmerita de miercuri, credinciosii din Răstoaca amenintă cu ruperea de Biserică. Fapt unic in istoria religioasă a Vrancei, generat de numirea preotului Marian Truscă, impotriva vointei credinciosilor, prin incălcarea traditiei si a cuvintelor Apostolilor. După ce a infruntat huiduielile credinciosilor, preotul Nicolae Popescu, consilierul juridic al Episcopiei, a cerut imperativ preotului de la parohia Răstoaca I, Costel Păduret, să nu săvirsească nici un serviciu religios credinciosilor din parohia Răstoaca II, amintindu-l chiar cu pedeapsa ultimă, caterisirea, adică excluderea din rindul preotiei. "Preotul dumneavoastră este Marian Truscă. Este singura persoană care are dreptul să săvirsească servicii religioase in parohie. De azi inainte, preotul Costel Păduret nu mai are dreptul să slujească si la parohia dumneavoastră. Teologul Valentin Murgeanu va trebui mai intii să predea o perioadă religia in scoală, după care să depună dosarul pentru a fi hirotonit", le-a spus consilierul juridic al Episcopiei, credinciosilor din Rastoaca, inainte de a pleca. La Episcopia Buzăului si Vrancei toată lumea a intrat in pămint. "Nu cunosc dosarul si nu pot să comentez in legătură cu faptele petrecute la Răstoaca. După cunostinta mea au preot. Nici o persoană din conducerea Episcopiei nu este prezentă pentru a avea o pozitie oficială. Prea Sfintitul Epifanie Norocel nu este in Eparhie. Nu pot să vă spun mai multe, imi pare rău", ne-a spus preotul Dima Stamate, consilierul bisericesc al Episcopiei, singura persoană care ne-a răspuns la telefon in cursul zilei de ieri.

Răstocenii vor duce mortii la groapă fără preot

Credinciosii au fost pusi in fata unui fapt implinit. Formal au preot. Practic ei refuză să primească preotul impus de Episcop si amenintă cu trecerea la altă confesiune. Acest lucru nu impresionează conducerea locală a Bisericii Ortodoxe Romane. "Credinciosii din Răstoaca II au preot numit de Episcopie - Marian Truscă, n.r - Conform regulamentelor bisericesti nici un alt preot nu poate efectua servicii religioase in altă parohie, fără aprobarea Episcopului. Dacă preotul Marian Truscă este vinovat, va fi judecat de Episcopia Buzăului. Deocamdată este preotul parohiei si nici un alt preot nu poate sluji la Răstoaca II. Dupa regulament, preotul este trimisul episcopului, nu este hirotonit la dorinta unui grup de oameni sau a altora. Sint niste norme care trebuie respectate", ne-a spus ieri protoiereul Protoieriei Focsani II, Negoită Boghină, responsabilul pe linie bisericească de parohia Răstoaca II. Cit priveste acuzele aduse preotului Marian Trusca, protoiereul le considera mult exagerate, sustinind ca preotul nu a fost sanctionat pentru aceasta fapta, ci a cerut cerut singur transferul. Totusi, in această situatie, credinciosii nu au de ales. Conducătorii bisericesti uită că enoriasii din Răstoaca nu sint niste venetici aciuiti lingă Focsani. Nu le-au fost frică nici de fortele de represiune comuniste, impotriva cărora s-au revoltat si nu si-au plecat capul. "Preferăm să ne ducem mortii la groapă fără preot decit să acceptăm un preot impus de la Buzău. Vrem să avem un preot din mijlocul nostru, născut si crescut printre noi. Nu mai vrem navetisti si nici preot fara sotie. Valentin Murgeanu este copilul nostru si vrem să ne fie preot. Noi am făcut biserica din sat, din sărăcia noastră, si nu o deschidem decit unui preot din mijlocul nostru", ne-a spus Dumitru Chirită, consilier al parohiei, reprezentantul credinciosilor. în această situatie inedită, care riscă să declanseze o ruptură in Biserică, si să creeze un precedent, autoritătile bisericesti trebuie să ia o hotărire rapidă si să accepte evidenta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.