Local

Spalatoria si blocul alimentar al spitalului vor fi privatizate

Andreea Negoiță
20 mai 2005 661 vizualizări
Spitalului Judetean va fi transformat in Spital Clinic de Urgenta. Casa Judeteana de Asigurari datoreaza spitalului 60 de miliarde lei.

Doctorul Nicolae Moise a declarat ieri ca are planuri indraznete pentru viitorul Spitalului Judetean. Principalul obiectiv este transformarii unitatii medicale intr-un Spital Clinic de Urgenta. De la inceputul lunii si pina in prezent, noul director a facut o reevaluare a spitalului si a decis ca unitatea sa fie transformata radical, cu toate ca in prezent spitalul are datorii de 60 de miliarde de lei. Stocul de material sanitar si medicamente nu este, deocamdata, epuizat, insa criza se apropie. Dupa cum informeaza conducerea spitalului, stocurile existente vor mai prelungi "agonia" pentru inca o luna.

Faptul ca spalatoria si blocul alimentar al spitalului "maninca" foarte multi bani din buget, se doreste externalizarea celor doua compartimente si achizitionarea unei aparaturi performante, mai putin costisitoare de intretinut. "Preluarea personalului din spalatorie si incheirea cu acestia contracte pe cinci ani de zile cred ca este o solutie viabila. Avem nevoie de aparatura noua si sa intimizam spatiile in care se desfasoara activitatea. O sa angajam prin licitatie o firma care sa se ocupe de aceasta problema, iar spitalului i-ar reveni datoria de a plati kilogramele de rufe murdare pe zi. Pentru aceasta transformare este nevoie de aproximativ 25 de miliarde de lei. Daca am pastra spalatoria, in situatia actuala, ar fi nevoie de 600 de milioane de lei pentru piese si intretinerea aparaturii", a declarat Nicolae Moise, directorul Spitalului Judetean. Pe agenda noului director se afla si reevaluarea tuturor sectiilor, precum si continuarea asfaltarii trotuarelor din curtea spitalului. Nu au fost uitate nici reparatiile si renovarile la sectia de psihiatrie. "Pina in prezent a fost asfaltat un perimetru de 1300 de metri patrati din curtea spitalului. Toate documentele pentru noile modernizari trebuie aprobate de Directia de Sanatate Publica si avem sanse mari pentru obtinerea noului spital pe care-l dorim. Ne lipseste sectia de neurochirurgie si chirurgie vasculara, dar facem demersurile necesare pentru a le avea", a mai spus noul director.

Criza de pansament

Criza din sistemul sanitar romanesc nu a afectat, inca, Spitalul Judetean. Dupa cum spun medicii, materialele sanitare si medicamentele din stocul spitalului sint, deocamdata, suficiente pentru perioada imediat urmatoare, insa daca aceasta criza se va prelungi pe o perioada mai mare de o luna unitatea poate intra in colaps. "Spitalul Judetean nu este inca in stare critica, in ceea ce priveste materialele sanitare si medicamentele, stocul existent fiind suficient pentru o luna de zile. Daca acest impas va dura mai mult de o luna de zile, abia atunci ne putem face probleme. Doar la fese si pansamente stam mai prost, stocul fiind suficient doar pentru urmatoarele zece zile", a declarat directorul Nicolae Moise. Sistemul electronic reprezinta una dintre cele trei modalitati prin care spitalele isi pot face aprovizionarea, in situatia speciala creata in urma refuzului furnizorilor de medicamente si materiale de a mai distribui necesarul de material sanitar si medicamente. Dupa ultimele informatii, unii distribuitori de medicamente si materiale sanitare s-au mai "imblinzit", acceptind in continuare comenzi prin licitatie electronica. "Am primit de la Ministerul Sanatatii o adresa in care ni se specificau firmele de la care nu mai avem voie sa facem comanda din cauza calitatii indoielnice a produselor comercializate. Vom face in continuare comanda la firmele de profil care nu ne-au dezamagit pina acum", a mai adaugat medicul Nicolae Moise.

Datorii de peste 60 de miliarde de lei

In comaparatie cu alte spitale din Romania, Spitalul Judetean Vrancea are datorii rezonabile. Dupa cum spune directorul, aceste datorii catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare nu ar fi existat in conditiile in care Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si-ar fi onorat la timp obligatiile catre spital. "CAS trebuie sa plateasca Spitalului Judetean aproape 60 de miliarde de lei, in urma conditiilor stabilite in contractul pe care l-am incehiat. Spitalul a avut o intelegere prin care trebuiau sa ne aloce un buget in functie de punctele DRP, obtinute in urma calitatii si numarului de bolnavi tratati in spitalul nostru", a spus medicul Nicolae Moise. Daca aceste datorii nu vor fi onorate, conducerea Spitalului Judetean se gindeste la masuri mai agresive, adica sa dea in judecata Casa de Asigurari de Sanatate. "Vom ajunge si in instanta, daca prin alte masuri nu ne putem recupera banii. Am incercat si pe cai amiabile, dar se pare ca nu o scoatem la capat. Vom mai astepta putin, insa si noi sintem constrinsi de situatie. In fiecare zi sintem amenintati de furnizori cu plata datoriilor pe care le avem catre acestia", a mai spus directorul spitalului. Constantin Buza, director al CAS Vrancea, dezminte afirmatiile facute de directorul Nicolae Moise si considera ca plata trebuie sa o onoreze Casa Nationala de Asigurari de Sanatate."CAS Vrancea are onorate toate datoriile. Nu avem de dat nici un ban Spitalului Judetean. Problema vine de la sistemul de contractare DRG, spitalul depasind valoarea de contract incheiata. Diferentele de bani ar trebui sa vina de la CNAS. CAS Vrancea este doar un executant, indeplineste intotdeauna ordinele primite de la CNAS", ne-a spus Constantin Buza, directorul CAS Vrancea. In cazul in care Spitalul Judetean va recupera acesti bani in timp util, conducerea spitalului asigura vrincenii ca se vor putea bucura de conditii medicale europene, peste aproximativ doi ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.