Local

Jurnalistrii le-au prezentat elevilor riscurile meseriei

Iulia Crețu
19 mai 2005 715 vizualizări
Tot mai multi elevi vor sa fie jurnalisti, in detrimentul unor meserii mai putin periculoase. Desi cunosc situatia ziaristilor romani rapiti in Irak, copii spun ca ar pleca in linia intii pentru a culege informatii


La initiativa Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni, al carei presedinte este Eugen Tomac, elevi de clasa a VII-a de la Scoala "Stefan cel Mare" Focsani au participat ieri la o intilnire deschisa cu un grup de jurnalisti bucuresteni, dar si cu reprezentanti ai mass-media locale. Actiunea a purtat titlul "Reporteri in linia intii" si s-a desfasurat asemenea unui articol de ziar. Viitorii jurnalisti au avut posibilitatea sa afle mai multe despre meseria pe care doresc sa o practice, dar si despre riscurile si greutatile pe care trebuie sa si le asume. Printre invitatii de la Bucuresti s-a numarat si Costel Oprea, jurnalist de investigatie la cotidianul "Romania libera", coleg cu Ovidiu Ohanesian, unul din ziaristii rapiti in Irak. Tirul intrebarilor s-a indreptat in special inspre acesta, copii dorind sa afle cit mai multe despre pericolele la care sint supusi ziaristii plecati in linia intii. "Eu am fost in multe zone de conflict. In Transnistria chiar am trecut ilegal granita, insa nu am patit nimic. Am fost si in Afganistan si Irak, dar acolo am fost insotiti. De la Ovidiu Ohanesian am primit un mail cu o zi inainte de a fi rapit, in care imi spunea ca reusise sa faca un interviu cu primul ministru irakian. Era foarte fericit. Meseria de jurnalist este incitanta, presupune mult curaj, putere, dar si o doza de inconstienta. Nevoia de informatie, de a cunoaste este mult mai mare decit teama", le-a dezvaluit jurnalistul Costel Oprea tinerilor aspiranti la meseria de jurnalist. Elevii de clasa a VII-a frecventeaza un curs de jurnalism, sutinut de profesoara de limba romana Roxana Vornic, iar in cadrul acestei ore copii au reusit sa faca un buletin de stiri-parodie si un mic ziar. Materialele de debut ale elevilor s-au dovedit a fi originale si foarte reusite. La intilnirea cu viitorii jurnalisti a participat si Carmina Corbeanu, inspector scolar general adjunct si profesorul Ionel Sirbu, presedinte al Clubului Focsani al Asociatiei Pro Democratia. Acesta din urma a lansat elevilor o invitatie la intilnirea de saptamina viitoare, pe 28 mai, la Ateneul Popular, pe care Asociatia Pro Democratia o organizeaza pe tema "Libertatea presei intr-un stat de drept" si de care tinerii s-au aratat extrem de incintati. In incheierea proiectului, Eugen Tomac a propus tinerilor talentati sa faca eseuri pe tema "Rolul presei intr-o societate democratica" si sa participe la concursul initiat de Liga Tinerilor de Pretutindeni: "La concurs vor participa elevi din peste 50 de scoli. Vor fi premiati toti cei care vor scrie eseuri despre rolul presei sau despre ceea ce va nemultumeste la mass-media. Termenul limita pentru elaborarea lucrarilor este 10 iunie".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.