Local

Sefia Directiei pentru Cultură a fost scoasă la concurs

Valentin Muscă
18 mai 2005 856 vizualizări
Postul de director a fost scos la concurs pe internet. Conditiile cerute si maniera tacită în care este anuntat concursul nasc multe întrebări.

în luna februarie, profesorul Gheorghe Vlăjie si-a dat demisia din functia de director al Directiei pentru Cultură, Culte si Patrimoniu Cultural Vrancea. Pentru ca institutia să functioneze, locul a fost tinut de contabilul institutiei, Marian Munteanu. Conform algoritmului politic local, a fost propus pentru functia de director, Paraschiv Usturoi, consilierul in cadrul institutiei, avind si recomandarea prefectului Ion Oprea. Spre surpriza generală, de la Bucuresti a fost numit director interimar profesoara Venera Arvinte, motivind că, intre Paraschiv Usturoi si Ministerul Culturii si Cultelor există conflict de interese. După săptămini de tergiversări, aflăm de pe site-ul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici despre scoaterea la concurs a postului de director. Ministerul Culturii si Cultelor nu a cerut institutiei direct implicate ca oferta să fie făcută publică si in presa locală. O fi vreun post predestinat?

"După lupte seculare", Directia pentru Cultură, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea va avea din iunie un director executiv. Conform prevederilor art. 51 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici si ale Hotaririi Guvernului nr. 1.209/2003 privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici, Agentia Natională a Functionarilor Publici a scos la concurs postul de director executiv al Directiei de Cultură, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea. Concursul se organizează la sediul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici in data de 2 iunie 2005, ora 10.00, proba scrisa si in data de 3 iunie 2005, ora 13.00, interviul. Dosarele de inscriere se pot depune in termen de 20 de zile de la data publicării in Monitorul Oficial al Romaniei. Conditiile de participare la concurs si bibliografia stabilită se afisează la sediul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, la sediul Ministerului Culturii si Cultelor si pe site-ul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici: www.anfp-map.ro. Dintre conditiile cerute enumerăm: studii superioare de lungă durată; vechime in exercitarea functiei publice - minim 5 ani; cunostinte de operare pe calculator - nivel avansat; cunoasterea unei limbi de circulatie internatională; doctorat, studii de management, experientă in domeniul patrimoniului cultural national. Dosarul trebuie să cuprindă următoarele acte: copia actului de identitate; formularul de inscriere; copiile diplomelor de studii si ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări; copia carnetului de muncă sau, după caz, o adeverintă care să ateste vechimea in muncă; cazierul judiciar; adeverintă care să ateste starea de sănătate corespunzătoare; copia filei de evaluare a performantelor profesionale individuale sau recomandarea de la ultimul loc de muncă; declaratia pe propria răspundere sau adeverinta care să ateste că nu a desfăsurat activităti de politie politică. Dacă Ministerul Culturii si Cultelor ignoră oamenii de cultură din Vrancea si nu publică in presa locală conditiile si data concursului, ne face să credem că, undeva, ceva nu miroase bine. Să fie un post rezervat pentru vreun navetist de la Bucuresti, căruia algoritmul nu i s-a găsit loc prin Minister sau pur si simplu sintem tratati ca judetul de la coada cărutei?


Depolitizarea culturii

Despre asteptările celor direct interesati intr-o bună colaborare cu noul director, concluzia principală este depolitizarea institutiei si alegerea ca director a unui specialist. "As dori să fie un om de specialitate si să se implice real in protejarea patrimoniului - mobil si imobil - al judetului si să aducă proiecte", spune directorul interimar al institutiei, Venera Arvinte. în general, aceleasi ginduri impărtăseste si directorul Muzului Vrancei, cea mai mare institutie de profil din Vrancea, care are in domeniul culturii obiective comune. "Sper să fie realmente un om de cultură, să fixeze prioritătile in acest domeniu, să fie in măsură să aducă fonduri pentru a sprijini proiectele culturale ale celorlalte institutii de cultură din Vrancea. Să fie un director care să renunte cu desăvirsire la amenintări, vindicte personale, derapaje verbale si de comportament", spune Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.