Local

Primul cimitir mozaic din Focsani arata ca dupa Holocaust

Valentin Muscă
16 mai 2005 3202 vizualizări
La 1691 este atestat primul cimitir evreiesc din Focsani u în aceeasi perioadă este deschis si cimitirul din strada Nicolae Bălcescu. Acest cimitir va fi închis la 1874 pentru că nu mai erau locuri de veci. In acest cimitir monument se găsesc osemintele a peste 4000 de evrei. In ultimele decenii, cimitirul a fost abandonat si profanat, anul acesta o parte din teren fiind vindut unei firme .



Cimitirul evreiesc arată ca după bombardamente: pietrele tombale dizlocate si imprăstiate peste tot

Boschetii au invadat cimitirul

Ruinele locuintei administratrive din cimitirului evreiesc


în Focsanii de pe cele două maluri ale Milcovului au existat de-a lungul timpului cinci cimitire evreiesti, dat fiind ca, după Unirea din 1859, evreii reprezentau in jur de 20% din populatia Focsanilor, adică 1855 suflete. La inceputul secolului al XX-lea existau in Focsani sase sinagogi si mai multe case de rugăciune, iar evreii reprezentau 25% din populatia activă a orasului. După 1947, majoritatea populatiei evreiesti a emigrat in Israel. Din 6080 persoane in 1947 avem astăzi, in Focsani, mai putin de 50 de persoane, majoritatea de virsta a treia, o singură sinagogă si două cimtire. Unul din cele doua cimitire evreiesti, situat pe strada Nicolae Balcescu nr. 18, arata ca dupa Holocaust. Lasat de izbeliste, asezamintul a fost invadat de gunoaie si boschetari.

După ani de ignorantă si abandon, primul cimitir al evreilor din Focsani are sanse sa fie salvat de la o disparitie iminentă si rusinoasa. Dacă pină prin anii 50, cimitirul era un loc de reculegere pentru comunitatea evreiească din oras, după plecarea masivă a evreilor in Tara Sfintă, comunitatea a rămas neputincioasă in fata problemelor materiale pe care le ridica intretinerea unui cimitir de mărimea celui din strada Nicolae Bălcescu. Apogeul degradării a fost atins in anii 90 cind, persoane fără ocupatie si fără nici un Dumnezeu foloseau pietrele tombale pentru a pava intrarea in cimitir sau la căptusitul gardurilor. Practic, acest cimitir a fost părăsit de către comunitate, fiind lăsat pradă vitregiilor vremii si răutătii oamenilor ignoranti, uitind faptul că in acest loc isi petrec somnul de veci personalităti importante ale evreilor din Focsani, care s-au numarat printre pionierii sionismului. în această vară Zvi Ben Dov, autorul a mai multe lucrări despre orasul Focsani - locul nasterii sale - si creatorul unui site despre Focsani, va reveni din Israel in orasul Unirii pentru a cerceta o parte din monumentele istorice ale evreimii focsănene, printre care cimitirul din strada Nicolae Bălcescu. Cu această ocazie se va incerca realizarea unui istoric al cimitirului si crearea unui repertoriu cu personalitătile importante din acest asezămint religios.

Investitie in cimitir

Pe de altă parte, terenul este situat intr-o zonă interesantă si are o valoare importantă, motiv pentru care a facut cu ochiul investitorilor. "Ani in sir am avut o familie care locuia in casele administrative ale cimitirului. După decesul acestei familii nu am mai reusit să administram cum trebuie acest asezămint intrucit fel de fel de persoane se adăposteau in aceste ruine. Mai mult, in ultimul timp, anumite persoane din cartier il transformaseră in loc de depozitat gunoaiele menajere. Pentru că nu avem posibilităti materiale să intretinem cimitirele, fiind o comunitate mică, iar starea de degradare a cimitirului din strada Bălcescu cerea o rezolvare urgentă, pentru a pune capăt situatiei, cu sprijinul Federatiei Comunitătilor Evreiesti din Romania, am găsit in cele din urmă o solutie. Federatia de la Bucuresti a vindut partea care cuprinde locuintele administrative. Societatea care a cumpărat terenul (SC Valeger Company SA Focsani - n.r.) are obligatia, prin contract, de a intretine cimitirul. Am reusit in felul acesta să rezolvăm una din problemele cele mai dificile ale comunitătii din Focsani", a precizat Mircea Rond, presedintele Comunitătii Evreiesti din Focsani.

Marius Iorga, reprezentantul SC Valeger Company SA Focsani - societatea care a achizitionat terenul din fata cimitirului - promite redarea acestui monument al istoriei Focsanilor, circuitului turistic. "Una din clauzele contractului stipulează ocrotirea spatiului sacru al cimitirului. Sintem constienti de răspunderea pe care ne-am luat-o si, in colaborare cu Comunitatea Evreiască din Focsani, vom reda demnitatea cimitirului", ne-a spus Marius Iorga. Dacă lucrările se vor derula conform celor declarate de presedintele Comunitătii Evreiesti si de reprezentantul firmei care a cumparat o bucata din cimitir, această solutie ar putea fi o alternativă la lipsa subventiilor de la stat. Acest tip de partenariat, desi reprezinta un compromis pentru comunitate, ar putea salva de la distrugere multe din monumentele istorice ale Focsanilor care, din lipsa banilor, se vor face una cu pămintul, iar responsabilii directi vor plinge patetic după bani, arătind spre drobul de sare care amenintă să cadă, asteptind, ca pe vremea lui Nicolae Ceausescu, fonduri de la stat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.