Local

Li s-a pus pata pe ansamblurile folclorice

Corneliu Condurache
4 mai 2005 709 vizualizări
Acum, ca au trecut si sarbatorile de primavara, e cazul sa ne mai intoarcem la ale noastre, cele de toate zilele.

Daca v-ati gindit, sau ati sperat ca o data dusi pe la biserica - de Inviere - politicienii nostri locali se vor intoarce altfel decit au plecat, adica mai putin pestriti la mate, pusi pe rautati si pe darimat, s-ar prea putea sa n-o nimeriti.

Iata ca numai azi nu-i miine!

Si pe ordinea de zi a sedintei extraordinare a Consiliului Judetean numai cineva cu orbul gainii n-ar putea vedea ca figureaza printre altele si un punct cel putin socant:

"Hotarire privind desfiintarea Ansamblului Folcloric Profesionist "Doina Vrancei" ".

In esenta acesta n-ar fi din cale-afara de fortat daca s-ar putea rezuma la urmatoarea concluzie amara privind interpretarea sa:

Omul care platea, pina mai anul trecut, galanton cu zeci de mii de euro din bani publici fatuci sumar imbracate, ce dadeau citeva minute din miini si din picioare pe scene improvizate in Piata Unirii din Focsani, sau prezentatori stafiditi care-l intruchipau in ode ca pe un fel de-al doilea Dumnezeu, i-a pus, cum se vede si s-aude, gind rau cui nu trebuie, pentru ca proiectul unei asemenea hotariri trasnet nu putea fi decit unul al baronului de Vrancea.

Celor care nu o stiu deja, trebuie sa le-o spunem: in judet exista la ora actuala doua asemenea ansambluri folclorice.

Unul, "Doina Vrancei", aflat in subordinea, si deci finantarea Consiliului Judetean si celalalt, "Tara Vrancei", subordonat si finantat de Consiliul Local Focsani.

Ambele, spun si confirma specialistii in domeniu, sint cunoscute si apreciate.

Ele cultiva, descopera si promoveaza muzica populara si obiceiurile traditionale din zona Vrancei, in special.

Faptul ca au reusit sa supravietuiasca pina acum spune si el ceva despre cotatia lor - inclusiv sau mai ales ca si valoare - si stradaniile celor care s-au preocupat ca ele sa dainuiasca in economia de piata cu specific rominesc .

Iata, insa, ca nori negri par a se fi abatut asupra formatiilor sus-amintite.

Celor de la "Doina Vrancei" li se doreste, probabil, desfiintarea, pe un scenariu foarte apropiat de cel al lasarii de izbeliste a echipei locale "fanion" de fotbal.

Nici varianta vehiculata ca o astfel de - cel putin surprinzatoare - solutie ar fi determinata si perceputa ca o razbunare la adresa sotiei unui notoriu dusman al baronului, care conducea formal respectivul ansamblu, nu este una ce poate fi complet exclusa din sinistrele calcule politicianiste. A caror considerente se disting a fi exact asa, de la mare distanta.

"Tara Vrancei" la rindul ei pare a avea suficienti dusmani.

Inclusiv in interior, reclamatiile si cererile de verificari tinindu-se lant si fiind, se pare, stimulate cu mare pofta din asemenea directii dar si din sinul unor grupuri sau grupulete aciuate prin sinul partidelor din coalitia locala a partidelor noii puteri. Care s-ar ocupa, pline de voiosie, cu pira si cu vesnicul obicei romanesc cu moartea caprei vecinului.

Toate vin ca o fatalitate programata peste neputinta dovedita a actualilor guvernanti care nu par sa fi ajuns - de la inaltimea masinilor personale ultimul tip si a licitatiilor ori amenajarilor interioare "super" ale sediilor de partid - cu preocuparile pina la framintari lumesti legate de existenta celor doua ansambluri folclorice din judet.

Desi poate n-ar fi tocmai gresit ca domnii deputati si senatori ai Aliantei, care reprezinta judetul in Parlamentul tarii, sa-si ia inima-n dinti. Si sa-i aduca la cunostinta ministrului lor de resort - dealtfel o distinsa doamna, apreciata de catre vrinceni inca din vremea vizitelor sale pe aceste meleaguri de pe timpul opozitiei - situatia grea din domeniul pe care aceasta il pastoreste, legata de supravietuirea celor doua formatii artistice.

Pina cind acest lucru nu va fi, sau se va dovedi prea tirziu.

P.S Ultimele semne sint ca disputa a fost deja pasata in mocirlosul plan politic local de-a binelea!

Conform scenariului, "Doina Vrancei" trebuind desfiintata pentru ca

s-a depistat ca are sustinere (mai cu seama morala desigur) de prin zonele Aliantei.

Ca la noi la nimeni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.