Local

”Morţii” încep să ”vorbească” într-o pădure de la Angheleşti

Ziarul de Vrancea
20 mai 2016 6879 vizualizări

Un localnic din Angheleşti reclamă de mai bine de un an tăieri ilegale în zonă. Până acum, autorităţile au făcut lejer un joc de glezne. După ce ziarul nostru a dat primele informaţii în ediţia de vineri, brusc au început controalele. Primele descoperiri au fost ... cinci cioate. Verificările însă se vor întinde în întregul district patronat de silvicultorul Constantin Lungu, care este şi consilier PSD în comuna Rugineşti şi şef al pădurilor locale

La început am bănnuit că ar putea fi o exagerare neregulile pe care ni le-a adus la cunoştinţă Vasile Ilie de la Angheleşti, printr-o sesizare trimisă la redacţie. Venise cu mai multe documente şi cu fotografii pe care le-a făcut de-a lungul timpului în pădurea din apropierea localităţii, aflată în UP II Frăsinet, parte a Ocolului Silvic Panciu- Valea Caregnei. De mai bine de un an, Vasile Ilie a bătut pragurile parchetelor în speranţa că lucrurile se vor mişca până la urmă. Şi se mişcau, însă nu anchetele ci lemne din pădurile în care bărbatul reclamase atâtea şi atâtea tăieri ilegale.  În urmă cu circa un an, Vasile Ilie a mers inclusiv la procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). A fost asigurat că va fi căutat. “Am primit o adresă prin care mi s-a spus că dosarul merge la procuratură la Focşani, însă de atunci nu m-a chemat nimeni să mă întrebe de sănătate”, spune bărbatul care a ajuns până la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCJ) care a dispus declinarea sa la acelaşi parchet competent- al Tribunalului Vrancea sau al Judecătoriei Focşani. În al doilea episod al acestui material vă vom spune ce anume au făcut sau nu procurorii vrânceni cu plângerile ajunse/ sau nu! pe masa lor. Până atunci, să continuăm povestea!


Să o luăm invers cronologic! Controlul din aprilie- mai 2016


“Morţii” găsiţi de echipa de reporteri sunt vopsiţi cu roz

Conform unei adrese pe care Vasile Ilie a primit-o în urmă cu puţină vreme, în urma unei sesizări a sale, s-a dispus efectuarea unui control în pădurea respectivă. Concret, într-o unitatea amenajistică (u.a.) 60 din cadrul Districtului Silvic IV Adjud. Verificările au fost efectuate, conform adresei, de către reprezentanţi ai Ocolului Silvic Panciu- Valea Caregnei şi de către reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Focşani “ocazie cu care au fost identificate 17 cioate ce nu prezentau amprenta dispozitivului de marcat, arborii fiind tăiaţi ilegal. Din cele 17 cioate nemarcate, patru cioate, cu un volum de 0,40 m.c. au fost imputate pădurarului titular de canton, Călin Ion, iar celelalte 13 cioate, cu un volum de 4,041 m.c au fost justificate fiind întocmit proces verbal de constatare a contravenţiei cf....” se arată în adresa datată 3 mai 2016 a IPJ Vrancea, Serviciul de Ordine Publică. Cum ar zice cineva, mizilicuri, raportat cel puţin la cioatele descoperite de echipa de reporteri. Explicaţia şefului de district este una simplă şi sinceră. “S-a făcut control, la care am participat şi eu. Nu ştiu ce să vă spun acum, probabil că ceea ce se va găsi acum o să le plătesc eu, nu le-am văzut, ce să vă spun?!”, ne-a declarat vineri Constantin Lungu, şeful de district, legat de controlul care, supriză, a demarat deja de la prima oră a zilei. Respectiv exact după ce autorităţile s-au autosesizat în urma promovării acestui material atât în ediţia print cât şi online.


Prima zi, primele cioate! Unele erau colorate în roz


După un model care nu ne aparţine, echipa de reporteri s-a “dotat” în cursul zilei de joi, la “vizita în teren”, cu un spray cu vopsea de culoare roz fosforescent! Adică să se vadă! După indicaţiile lui Vasile Ilie şi a companionului său care a dorit să rămână anonim, am urcat câteva sute bune de metri prin văile din pădure. Nu a durat mult şi au apărut primele cioate. Noi nu le-am fi văzut niciodată! Cu o sapă luată special în acest scop, cei doi au început să “dezvelească” “morţii”. Exact aşa se spune pe “limba” silvicultorilor la cioatele tăiate razant cu pământul şi apoi bine acoperite cu pământ şi frunze. Prin căzănire după cum ne explică ghidul nostru de ocazie în “vizionarea” cioatelor bine ascunse de toporatori.

Aici una, acolo alta.... şi uite aşa am început să numărăm, până la 12 la un moment dat când ne-am întâlnit cu ... organul silvic vigilent! Care ne-a somat să plecăm pentru că nu avem nici invitaţie şi nici nu suntem însoţiţi şi nici nu avem protecţia muncii semnată şi, recunoastem, că nici măcar cască! Pentru a îi ajuta pe cei care aveau să vină după noi, le-am semnalizat corespunzător cu vopsea de culoare roz, atât pe cioate cât şi pe cel mai apropiat arbore aflat în picioare faţă de cioata/ cioatele respective. Ca să fie mai palpitant, chiar ultima cioată marcată cu vopsea înainte de întâlnirea cu organul silvic, era cea pe care şi noi şi ghizii noştri au estimat-o la un diametru de circa 70-80 cm. Probabil un fag falnic care n-a vrut să urce de bunăvoie în maşina toporatorilor sau să se agaţe benevol în lanţurile cu care sunt târâţi arborii! Un volum estimat de circa 2,5-3 m.c? Şi este doar una. Nu le-am dezgropat pe toate însă diametrele variază de la 10-14 cm până la 75-80 cm, mergând, conform estimărilor noastre, pe o medie de 45 cm. Iar majoritatea fag, aşa cum de altfel s-a şi constatat.


Două instituţii şi ... cinci cioate


Ambele instituţii cu atribuţii silvice au anunţat demararea controalelor în zonă. Şi le-au şi început! “Având în vedere o sesizare şi articolul apărut în Ziarul de Vrancea (....) instituţia noastră s-a autosesizat şi azi, 20 mai 2016, a trimis o echipă în teren pentru a efectua verificări în cantonul 20 Copăceşti de pe raza Ocolului Silvic Panciu- Valea Caregnei”, ne-a declarat Cristea Toma, purtătorul de cuvânt al Gărzii Forestiere Focşani. Şi Direcţia Silvică Vrancea, care are ocolul silvic în subordine, a demarat verificări şi a anunţat primele rezultate. “În prezent, la faţa locului se află şeful Ocolului Silvic Panciu împreună cu şeful de district şi, între timp, au ajuns şi reprezentanţi ai Gărzii Forestiere. Până acum (n.r.- ora 14 a zilei de vineri) au fost descoperite 5 cioate tăiate ilegal (trei goruni şi doi fagi), tăiate razant dar şi alte 8 cioate de la partizi exploatate în anii trecuţi şi care au fost demarcate prin decioplire. Controlul va continua şi se va extinde şi în cantoanele alăturate”, ne-a declarat Titi Olteanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice.


Dezvăluirile: “Înainte erau TIR-uri însă acum, după sesizările nostre, s-au mai liniştit un pic”


Revenim la vizita în teren de joi. După ce am fost “uşuiţi” de cel despre care am aflat ulterior că este Ionuţ Hărăbor, şef formaţie exploatare, am poposit lângă o altă cioată tăiată razant. “Noi am numărat peste 300 de cioate, numai scoase prin căzănire, dar sunt marcate fictiv sute şi prejudicii bătute ilegal, alte sute, în total cred că peste 2.000. Le scoate cu tractoare de pădure echipate pentru pădure, le taie cu toporul rădăcinile şi le taie razant cu pământul, cu drujbe, au «specialişti»”, ne spune unul dintre ghizii noştri. “Nu au nicio marcă astea tăiate razant, ei marcă câteva să îşi facă intrarea apoi distrug tot (...) Capul reţelei este şeful de district, Constantin Lungu. Deţine gater de cherestea şi tractoare special echipate pentru pădure”, mai adaugă companionul nostru, legat de  modul în care se organizează sau se controlează tăierile de lemn din pădure. “Înainte erau TIR-uri însă acum, după sesizările nostre, s-au mai liniştit un pic, cară cu maşinile personale sau ale prietenilor sau cu zeci de căruţe”, mai spune sursa noastră. Şeful de district a respins acuzaţiile pe care le-a catalogat ca fiind “fantezii”. Ziarul nostru va continua dezvăluirile. Promitem să fie cel puţin la fel de.... incitante! (Gabriel SAVA)





 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
un contribuabil, acum 2895 zile, 8 ore, 4 minute, 15 secunde
padurile in vrancea au fost si vor fi taiate pina cind ciuma rosie nu va dispare din toate structurile.bucuresti vrancea si alte judete
sandu, acum 2895 zile, 13 ore, 38 minute, 44 secunde
Va felicit pentru curajul dumneavoastra de a insista pe acest subiect. Lungu Constantin are protectie PSD-ista. Se crede invincibil si a facut o imensa avere din taierea paduriii din Anghelesti. Toate citeste integral
Ilie Stan , acum 2895 zile, 22 ore, 10 minute, 59 secunde
Căutați mai bn găsiți cel puțin ,500 de ciuate
mihai, acum 2896 zile, 15 minute, 16 secunde
Mult succes celor care mai au curaj să dea în vileag astfel de fapte ! Din defrişările ilegale din pădurile statului Constantin Lungu deţine averi imense. Oare ce fac instituţiile statului ? citeste integral
x, acum 2896 zile, 3 ore, 34 minute, 12 secunde
Nu vi se pare suspect ca la un asemenea articol apare doar un comentariu,in timp pentru niste subiecte marunte se inghesuie comentatori cu zecile? Sa fie mana lunga a protectorului ?
Iulian, acum 2896 zile, 16 ore, 20 minute, 25 secunde
Padurea dispare , la Anghelesti. E considerata bun personal al toporatorului sef, Lungu Constantin. Gaterul lui, functioneaza continuu de ani de zile. Poate se va face putina curatenie, cu ancheta citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.