Local

Hotărâre definitivă şi irevocabilă: Marian Bobocea, proprietar "cu falsuri" pe 135 ha din Crângul Petreşti

Gabriel Sava
15 apr 2015 9929 vizualizări

Tribunalul Vrancea a decis favorabil "definitiv şi irevocabil" în solicitarea lui Marian Bobocea, fostul şef al OPC Vrancea între 1996- 2000 u acesta urmează să primească o suprafaţă de 135 de hectare de pădure, care include şi actualul Crâng de la Petreşti u în prezent, pădurea este administrată de Direcţia Silvică Focşani şi se află pe raza teritorială a comunei Vînători u Marian Bobocea a solicitat în numele mamei sale şi pădurea de la Dumbrăviţa u dosarul se află la judecătoria Piteşti, unde se aşteaptă expertizarea documentelor u două expertize criminalistice de la Bucureşti au stabilit deja că actele lui Bobocea ar fi “fabricate”

Un complet de recurs al Tribunalului Vrancea format din judecătoarele Carmen Cotea, Victoria Manole şi Sonia Roşu a decis luna trecută reconstituirea în natură a suprafeţei de 135 ha de pădure pentru Tinca Bobocea, mama lui Marian Bobocea, fostul şef al OPC Vrancea între 1996- 2000. Una dintre cele trei judecătoare ar fi vrut să retrocedeze 80,4 ha de pădure integral în Crângul Petreşti conform unei opinii separate menţionată în sentinţa pronunţată pe 11 martie. Decizia este definitivă şi irevocabilă, după ce Judecătoria Focşani, în cursul anului 2013, a respins cererea formulată de Marian Bobocea, în calitate de mandatar al mamei sale, ca neîntemeiată. “Admite recursul . Modifică în tot sentinţa şi în rejudecare admite în parte plângerea şi dispune restituirea în natură a terenului în suprafaţă de 135 ha pădure reconstituit prin decizia civilă nr. 443 din 26.04.2011 a Trib.Vrancea (…). Irevocabilă. Cu opinie separată în sensul admiterii recursului şi în rejudecare, admiterea plângerii şi restituirea către petentă a vechiului amplasament astfel : - suprafaţa de 80,4 ha pădure situată în Crâng "Petreşti " identificată prin schiţa anexă la rap. exp. Miron Maftei . - suprafaţa de 40,6885 ha păşune identif. prin rap. exp. Miron Maftei . Dispune restituirea către recurentă a diferenţei de 13,9115 ha pădure(…) . Definitivă şi irevocabilă”, se arată în sentinţa din 11 martie a Tribunalului Vrancea.


Unde s-a ajuns de la un presupus împrumut


În dosarul în care Tribunalul Vrancea a decis prin decizia civilă nr. 443 din 26.04.2011 retrocedarea suprafeţei de 135 ha către Tinca Bobocea, Marian Bobocea a reprezentat-o în acest proces pe mama sa, care ar fi moştenit suprafaţa de pădure de la Vasile G. Druţă, cel care, conform documentelor depuse la dosar, ar fi intrat în posesia pădurii în 1947. Pădurea fusese scoasă la licitaţie de Banca Putna pentru un împrumut luat de primăria Vînători şi care nu a mai putut fi rambursat. „Admite recursul. Casează sentinţa şi în rejudecare; Admite plângerea. Modifică Hot. nr. 273/2008 a Comisiei judeţene Vrancea în sensul că admite contestaţia formulată de petenta Bobocea Tinca împotriva măsurilor stabilite de Comisia locală Vînători. Dispune reconstituirea dreptului de proprietate privată petentei în calitate de moştenitoare a defunctului Druţă G. Vasile pentru suprafaţa de 135 ha. pădure. (…) Irevocabilă”, se arată în decizia instanţei din 2011 privind cauza intrată pe rolul Judecătoriei Focşani în 2008.


"Distracţie şi recreaţiune”, dar pentru cine?


Marian Bobocea a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate în numele mamei sale în1996, Comisia Locală de Fond Funciar i-a validat cererea şi a trimis-o către Comisia Judeţeană. Trebuie spus că, pe acelaşi crâng Petreşti, o suprafaţă de 41 de hectare aparţine şi administrativului munipiului Focşani, prin decretul regal din 1895 al regelui Carol I, pentru realizarea unui parc „de distracţie şi recreaţiune”, la care ulterior s-a mai adăugat un hectar. Din această suprafaţă, consilierii locali au aprobat atribuirea în folosinţă a suprafeţei de 2,1 hectare către Consiliul Judeţean Vrancea, deţinătorul complexului turistic Căprioara. Suprafaţa cu pricina a fost solicitată de CJ pentru construirea unui Centru de Afaceri care să includă şi complexul turistic aflat în prezent în paragină. Proiectul nu a mai beneficiat însă de finanţare, având în vedere şi faptul că achiziţia complexului Căprioara de către CJ Vrancea a făcut obiectul dosarului penal care se judecă în prezent la Curtea de Apel Cluj Napoca. În prezent, Consiliul Judeţean a obţinut atribuirea în folosinţă a celor 41 ha deţinute de CL Focşani pentru un proiect cu finanţare europeană, intitulat ”Amenajarea ariei naturale de interes local “Crâng Petreşti” şi îmbunătăţirea infrastructurii de acces. Luna trecută a fost scos la licitaţie contractul de pentru amenajarea acestui spaţiu. Rămâne de văzut ce suprafaţă va primi Bobocea şi dacă aceasta se va suprapune peste cea vizată de proiectul promovat de CJ Vrancea.


Muzeul Satului ar putea rămâne în aer


Suprafaţa pe care ar urma să o preia Marian Bobocea cuprinde şi Muzeul de Etnografie şi Folclor. „Eu dacă iau Crângul Petreşti, rămâne crâng al Focşaniului, dacă vrea Consiliul Judeţean să facă îmbunătăţiri cu fonduri europene prin parteneriat public-privat, nu am nimic împotrivă. Eu vreau ca acel crâng să rămână parc de distracţii pentru focşăneni. Nu vreau să construiască locuinte pe acolo”, ne-a precizat Marian Bobocea la momentul sentinţei din 2011. După sentinţa prin care Tribunalul a dispus retrocedarea suprafeţei către mama lui Bobocea, reprezentanţii Direcţiei Silvice au depus o contestaţie în anulare, invocând faptul că documentele care au stat la baza retrocedării ar fi falsificate. Direcţia Silvică susţine că nu ar exista "nicio dovadă că suprafaţa de pădure de 135 ha a ieşit vreodată din DOMENIUL PUBLIC al statului pentru a fi trecută în proprietatea Primăriei Petreşti, fapt demonstrat de toate actele depuse la dosarul cauzei. Mai mult, juriştiii Romsilva spun că  actele despre care se face vorbire în contractul de vânzare-cumpărare sunt "pură imaginatie, acestea neexistând în arhive". Pe 3 noiembrie 2011, acelaşi complet al Tribunalului, care luna trecută a dispus retrocedarea în natură a celor 135 ha, respingea contestaţia în anulare formulată de Direcţia Silvică Focşani ca fiind neîntemeiată. 


Bobocea cere şi pădurea de la Dumbrăviţa


Pe baza aceloraşi documente prin care Marian Bobocea a câştigat cele 135 de ha din Crângul Petreşti, acesta a solicitat în numele mamei sale şi retrocedarea altei suprafeţe de pădure la Dumbrăviţa, pădure administrată tot de Direcţia Silvică Focşani. Dosarul se află în fază de fond, într-un dosar strămutat la judecătoria Piteşti, acolo unde cauza aşteaptă o expertiză criminalistică a actelor despre care reprezentanţii Direcţiei Silvice Vrancea susţin că ar fi falsificate. Expertiza este efectuată de Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice (LIEC) Braşov, cu toate că, în acest dosar, DS Vrancea a vrut să depună o altă expertiză, efectuată de LIEC Bucureşti, care atestă că documentele prin care Bobocea a solicitat retrocedarea în numele lui Vasile G. Druţă ar fi falsificate. Atât dosarul de la Piteşti cât şi cel aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti au termene pentru luna mai. La cauza aflată pe rolul Judecătoriei Sectorului 3 au fost efectuate chiar două expertize şi ambele au indicat faptul că documentele ar fi falsificate. În această situaţie, este de neînţeles cum de reprezentanţii Direcţiei Silvice cât şi ai Prefecturii Vrancea nu folosesc concluziile celor două expetize pentru a solicita anularea deciziilor prin care Bobocea va deveni unul dintre cei mai mari proprietari de pădure din zona Focşaniului. Trebuie spus şi că plângerea penală formulată împotriva lui Bobocea pentru falsificarea actelor prin care a solicitat retrocedarea a primit NUP pentru că... procurorii vrânceni nu au putut stabili cine anume a efectuat falsul! Rămâne de văzut cum se va finaliza tot acest demers. (Gabriel SAVA)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Vasile, acum 3295 zile, 9 ore, 17 minute, 59 secunde
Daca tanti judecatoarele ESTE prietenii lui Bobocea , totul se rezolva definitiv si irevocabil.Ce daca actele sunt false ? Avem decizia justitiei, incoruptibile(sau incompetente) ! Cu asa judecatoare citeste integral
eu, acum 3295 zile, 10 ore, 23 minute, 42 secunde
BOBOCEA a mai cistigat 174 ha de teren pe malul PUTNEI ca preluator de drepturi litigioase din care 24 ha de la pompieri iar restul de la AG.DOMENIILOR STATULUI ,primaria VINATORI si SLOBOZIA CIORAST citeste integral
claudiu, acum 3295 zile, 13 ore, 15 minute, 4 secunde
Felicitari ziaristului si redactiei Ziarului de Vrancea pentru materialul publicat.Aceleasi felicitari si pentru materialul privind revendicare suprafetei aferente domeniului public transformat in citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.