Local

Astazi se oficiaza Denia celor 12 Evanghelii

Valentin Muscă
28 apr 2005 901 vizualizări
In această seară, Iisus Hristos a fost prins de farisei si condamnat la moarte. In Joia Mare se înrosesc ouăle si se văruiesc locuintele. Este singura zi din an cînd Biserica pregăteste Sfîntul Mir.

Cu Joia Mare adăugăm penultima pagină la istoria vietii pămintesti a Fiului lui Dumenzeu. Născut in mod miraculos in Betleemul Iudei, Iisus Hristos a implinit intocmai profetiile si asteptările neamului din care s-a născut. Si totusi, poporul evreu nu l-a recunoscut ca Mesia prorocit in Vechiul Testament si a căutat prilej să-l ucidă pentru că se numea pe sine Fiul lui Dumnezeu, act condamnabil conform Legii Vechiului Testament. Asa se face că, Iuda Iscarioteanul, unul din cei 12 Apostoli, L-a vindut pe treizeci de arginti fariseilor. Stiind momentul aproape, in seara de joi, Iisus spală picioarele Apostolilor si ia cu acestia ultima cină cind instituie Taina împărtăsaniei - Euharistia. Imaginea Cinei cea de Taină este una din reprezentările iconografice cele mai răspindite in casele romanilor si ale crestinilor de pretutindeni. Cele 12 Evanghelii din seara de joi relatează vinderea Mintuitorului de către Iuda, Rugăciunea din grădina Ghetsimani, prinderea Lui Iisus, lepădarea lui Petru, judecata Mantuitorului de către farisei si condamnarea Acestuia la moarte. în Joia Mare, bisericile ortodoxe pregătesc Sfintul Mir pe care slujitorii Bisericii il vor utiliza la ungerea copiilor care primesc Taina Botezului si a bolnavilor.

Practici si credinte populare

Pe lingă implicatiile religioase ale acestei zile, Joia Mare este si ziua cind gospodinele vopseasc ouăle si pregătesc cele necesare pentru Simbăta Mare cind se coace pasca si cozonacul ce vor fi aduse la biserică in noaptea de înviere pentru a fi sfintite. Este momentul cind locuintele sint invesmintate pentru sărbătoarea pascală si se fac ultimile pregătiri pentru Paste, inclusiv bucatele speciale de Paste. Joia din ultima săptămină dinaintea Pastelor era intr-un trecut nu prea indepărtat dedicată mortilor. în timpuri acum apuse, Joia Mare era ziua cind sufletele celor plecati se intilneau cu lumea de aici. Se ingrijeau mormintele, se reparau crucile si se făcea curătenie prin cimitire, pentru a primi sufletele celor plecati ca pe niste musafiri alesi. în anumite zone ale tării se aprindeau focuri prin curti si cimitire si sufletele celor plecati veneau noaptea să se incălzească. Pentru a marca si mai mult momentul, crestinii asezau colaci de griu si apă, din care sufletele celor plecati se cuminecau. Astăzi, aceste practici au fost, in parte, abandonate si de Sfintele Paste, unule cimitire arată ca niste locuri abandonate.

Joia Mare la Sfintul Mormint

După Sfinta Liturghie, la Biserica Sfintului Mormint din Tara Sfintă, Patriarhul Ierusalimului insotit de 12 episcopi, preoti si mii de pelerini vin in fata Bisericii Sfintului Mormint si repetă actul spălării picioarelor. Pe acest fond muzical este citită Evanghelia spălării picioarelor. Simultan, Patriarhul spală picioarele celor 12 episcopi in amintirea gestului săvirsit de către Iiisus Hristos la Cina cea de Taină. Momentul spălării picioarelor se incheie cu o masă frătească ce se vrea si o incheiere a unui episod din activitatea pămintească a Fiului lui Dumnezeu. După agapă urmează partea dramatică a serviciului religios, rememorarea ultimei etape a Joii Mari. Seara incepe Procesiunea prin citirea si trăirea interioară a celor 12 Evanghelii. în locul numit Pretorion, unde a fost judecat Fiul lui Dumnezeu, se adună la orele 16:00 multime de pelerini si incepe Denia celor 12 Evanghelii. în fiecare an, la această slujbă de la Biserica Sfintului Mormint participă credinciosi din toate tările lumii, inclusiv din Romania. Momentul culminant va fi atins miine, cind Iisus Hristos va fi răstignit si ingropat. De aceea denia de miine se numeste Prohodul Domnului si este o slujba speciala.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.