Mielul de Pasti taiat dupa standarde europene
Cu mai putin de o saptamina inainte de sarbatorile pascale, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea a solicitat autoritatilor locale stabilirea unor puncte autorizate pentru sacrificarea mieilor. "Din discutiile pe care le-am purtat pina in prezent s-a convenit ca la Panciu punctul de taiere sa fie in spatele pietei agroalimentare, iar la Focsani, desi nu s-a luat o decizie finala, probabil ca sacrificarea se va putea face tot in apropiere de zona alimentara din Piata Moldovei", a declarat medicul veterinar Iulian Cucoli, purtator de cuvint al DSVSA. Chiar daca taierea mieilor de Pasti este o traditie, aceasta va trebui sa respecte toate normele de igiena sanitar veterinara in vigoare. Din acest motiv, inspectorii sanitar veterinari recomanda celor interesati in achizitia carnii de miel sa cumpere doar din locuri autorizate in acest sens. "A cumpara carne de la coltul strazii echivaleaza cu inconstienta. Ceea ce s-a sacrificat in conditii de igiena controlata poarta stampila medicului veterinar care a facut examenele obligatorii si poate fi consumat in conditii de maxima siguranta", ne-a asigurat purtatorul de cuvint al DSVSA. Chiar daca legislatia nu prevede o greutate de sacrificare standard, specialistii veterinari au apreciat ca o greutate optima in viu este de 12 kg, pentru circa 7 kg de carne. "Controalele pe care noi le-am intensificat in aceasta perioada au ca scop si depistarea de carne fetala, miei taiati la citeva zile dupa sacrificare", a adaugat Iulian Cucoli. In plus, daca animalul poarta stampila inspectiei sanitar veterinare, cumparatorii pot fi siguri ca nu au cumparat ciine in loc de miel.