Local

Azi semnam Tratatul de aderare. Europeni, pirtieeeeee ... venim!

Ziarul de Vrancea
25 apr 2005 653 vizualizări
Romania si Bulgaria care au, impreuna, 30 de milioane de locuitori, vor fi cele mai sarace dintre cele 27 de state UE n cu toate tarile membre din Uniunea Europeana au numia de cistigat de pe urma aderarii Romaniei.

Romania si Bulgaria seamneaza astazi la Luxemburg, tratatele de aderare la Uniunea Europeana, dar cele doua tari mai au multe de facut pentru a fi sigure ca vor deveni membre UE la 1 ianuarie 2007. Presedintii roman si bulgar, Traian Basescu si Gheorghi Parvanov, precum si sefii de guvern din cele doua tari, Calin Popescu-Tariceanu si Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, vor semna documentele de aderare, care incununeaza ani de eforturi, in prezenta ministrilor de Externe din statele membre UE. Premierul luxemburghez si presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, Jean-Claude Juncker, va fi, de asemenea, prezent la ceremonie, alaturi de presedintele Comisiei Europene si de cel al Parlamentului European.


Romania si Bulgaria, cele mai sarace din UE

Romania este prima tara din estul Europei care a stabilit relatii oficiale cu Comunitatea Europeana (legaturile bilaterale au inceput inca din 1974). In iunie 1995, Bucurestiul si-a exprimat intentia de a adera la Uniunea Europena, primind un raspuns de abia in decembrie 1997, iar data aderarii de 1 ianuarie 2007 stabilindu-se in decembrie 2002. Romania si Bulgaria, care au, impreuna, 30 de milioane de locuitori, vor fi cele mai sarace dintre cele 27 de state UE, avind un Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor mai mic de 30% din media PIB-ului comunitar. Cele doua tari au la dispozitie mai putin de 20 de luni pentru a accelera pregatirile, in caz contrar putind fi activate clauzele de salvgardare care vor amina integrarea cu un an, pina la 1 ianuarie 2008. In cazul Romaniei, a fost impusa o clauza de salvgardare suplimentara, foarte severa si care nu a fost niciodata aplicata inainte. Aceasta prevede ca aderarea poate fi aminata un an, cu votul majoritatii calificate a reprezentantilor statelor membre, daca Romania nu va fi pregatita in domeniul Justitiei, Afacerilor Interne si Concurentei. Celelalte clauze de salvgardare necesita unanimitatea statelor membre pentru a fi activate. UE doreste ca autoritatile romane sa isi intensifice eforturile impotriva coruptiei, flagel cu care se confrunta si Bulgaria, invitata sa isi reformeze sistemul judiciar. Cele doua tari trebuie sa depuna eforturi suplimentare si in vederea integrarii comunitatilor rrome, a modernizarii agriculturii si a pregatirii functionarilor publici si a comunitatilor locale in spiritul comunitar. Restructurarile din agricultura se preconizeaza a fi severe, intr-o tara in care, potrivit lui Nicolae Ivan - secretar de Stat in Ministerul de Finante - intre 32 si 36% din populatie depinde direct sau indirect de activitatile agricole. Cele doua tari doresc sa adere si la zona euro. Bulgaria, care are o crestere economica de 5-6%, spera sa treaca la moneda euro la 1 ianuarie 2010. In 2004, Romania a avut o crestere economica record, de 8,3%.

UE are de cistigat in urma extinderii

întrebat despre controversele pe care aderarea Romaniei si a Bulgariei la UE le-a provocat in capitalele "vechii" Europe, Jacques Santer a comentat transant la Europa Forum, ca vechii membri au de cistigat de pe urma aderarii Romaniei si Bulgariei. Declaratiile lui Jacques Santer, fost presedinte al Comisiei Europene, vicepresedinte al Parlamentului European, fost premier, ministru de finante in tara sa, Luxemburg, precum si membru in Parlamentul din aceasta tara, au fost citate de Euractiv.ro. Jacques Santer sustine ca noii membri au cresteri economice mult mai mari decit vechii membrii. De aceea, UE poate beneficia din plin de evolutiile din aceste tari si de potentialul noilor membri. Treptat, diferenta dintre vechii membri si noi membri se va reduce tot mai mult. Odata cu noua largire, Santer vorbeste si de faptul ca UE ajunge un important jucator politic mondial. UE imparte acum responsabilitatea cu parteneri precum SUA in favoarea unei paci durabile. Jacques Santer considera ca marele merit al Uniunii este faptul ca pentru prima oara, in ultimii 500 ani, s-a reusit unificarea batrinului continent in pace si libertate. Si fostul ministru de finante al Austriei, Ferdinand Lacina, a sustinut ideea cistigului economic pe care tarile vestice il au in urma extinderii cu noi membri. "Deschiderea inseamna ca sint posibilitati de comert si de investitii in tari care cresc de citeva ori mai repede decit UE. Este in interesul nostru "egoist", ca membri vechi ai UE, sa deschidem Uniunea", a spus Ferdinand Lacina, fost ministru de Finante al Austriei, acum Senior Advisor to the Board of Management al Creditanstalt. Leonard Orban, negociatorul-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, a transmis un mesaj clar: chiar daca aderam printre ultimii, sintem norocosi. îi asteapta vremuri extrem de dure pe cei care aspira sa deschida de acum incolo negocierile. Vointa statelor membre cu privire la extindere a scazut dramatic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.