Local

Rapitorii ii arunca pe ziaristi intr-un santaj de netolerat

Ziarul de Vrancea
25 apr 2005 654 vizualizări
Organizatiile de aparare a jurnalistilor se solidarizeaza cu cei trei colegi rapiti in Irak

Organizatiile Reporteri fara Frontiere si Agentia de Monitorizare a Presei isi exprima ingrijorarea profunda in urma unei noi inregistrari video cu ostaticii romani. Organizatia Reporteri fara frontiere si organizatia partenera din Romania, Agentia de Monitorizare a Presei (MMA), se declara extrem de ingrijorate si isi reinnoiesc solidaritatea cu apropiatii celor trei ziaristi ostatici in Irak, ca urmare a ultimatumului trimis guvernului roman printr-o noua inregistrare video difuzata pe postul Al-Jazeera, la data de 22 aprilie 2005. "Ne exprimam nelinistea provocata de imaginile prezentindu-i pe cei trei ostatici, incatusati, slabiti si desculti, cu o arma deasupra capului. Impartasim suferinta pe care o simt familiile, prietenii si colegii lor. Dorim sa reconfirmam increderea pe care o avem in autoritatile romane care, cu siguranta, fac tot posibilul pentru a gasi o solutionare favorabila. Cerind retragerea trupelor romane din Irak, rapitorii ii arunca inca o data pe ziaristi intr-un santaj de netolerat," au declarat oficialii celor doua organizatii. "Marie-Jeanne Ion, Sorin Dumitru Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian nu sint spioni si nu trebuie sa suporte consecintele unei alegeri guvernamentale. Facem apel la rapitori sa faca diferenta intre munca de jurnalist si deciziile politice ale Romaniei". Intr-o inregistrare video de proasta calitate, difuzata pe postul Al-Jazeera, ziaristii apar pentru prima oara dupa difuzarea casetei video din ziua urmatoare rapirii lor, din data de 30 martie 2005. Rapitorii, sub numele de "brigada lui Mouadh Ibn Jabal", dau un termen de patru zile guvernului roman, incepind cu data de 22 aprilie, pentru a-si retrage trupele din Irak; in caz contrar, ii vor omori pe ostatici. Pe post s-a precizat ca ziarista Marie-Jeanne Ion face apel la poporul roman sa protesteze pentru a face presiuni asupra guvernului. Intr-o alta secventa, al patrulea ostatic, Mohamed Munaf, calauza ziaristilor pe durata calatoriei, solicita interventia presedintelui american Georges W. Bush.

Marie-Jeanne Ion, in virsta de 32 ani, Sorin Dumitru Miscoci, de 30 ani, ziarist si respectiv cameraman ai postului de televiziune Prima TV din Bucuresti, precum si Eduard Ovidiu Ohanesian, de 37 ani, angajat al cotidianului privat Romania Libera, au fost rapiti impreuna cu calauza lor la data de 28 martie 2005, in timp ce se aflau in Irak pentru realizarea unui reportaj.

"Nimic nu este prea mult pentru viata unui om"

Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania cere Presedintelui Traian Basescu, Primului Ministru Calin Popescu Tariceanu, Parlamentului, Guvernului, partidelor politice, tuturor celor implicati in actiunile de salvare a colegilor jurnalisti detinuti de teroristi in Irak, sa nu precupeteasca nimic pentru salvarea vietilor lor. Nimic nu este prea scump sau prea mult pentru viata unui om, a unui cetatean roman care are dreptul la protectie si ajutor din partea statului sau. Politica nu poate fi mai presus decit viata, pentru ca scopul oricarei politici reale trebuie sa fie pastrarea vietii.

Biroul executiv al UZP.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.