Local

Hotii de lemn barbieresc padurea la Sihlea

Gabriel Sava
13 apr 2005 929 vizualizări
Ieri, sapte sateni au fost prinsi la furat.

In plina zi, ieri, la o actiune de control a Directiei Silvice Focsani, au fost prinse in flagrant sapte persoane care furau lemne din padurea statului. Cei sapte oameni se aflau in zona Districtului 5 Sihlea, in apropiere de satul Voetin, de unde taiasera aproape opt metri cubi de lemn de salcim, cu o valoare de imputatie de aproape 9 milioane lei. Hotii au fost identificati chiar dupa ce doborisera la pamint mai multi salcimi, iar unii dintre ei chiar incarcasera deja in carute lemnul furat. Cei adusi pentru a li se incheia acte constatatoare asupra faptelor comise sint doar o parte din "macelarii" de paduri. Alte doua carute au fost oprite de padurari dupa ce descarcasera lemnul furat. Dintre cei retinuti, cei mai multi au "experienta", fiind recidivisti. Asa cum au declarat in fata padurarilor, hotii apeleaza la aceasta metoda pentru a supravietui. Desi nu au recunoscut initial, lemnele furate sint vindute ca lemne de foc pentru 800.000 - 1.000.000 lei pe metru ster. "Ce sa facem? Sa iesim sa dam in cap la oameni? Furam! Ne prinde, de bine, de nu ne prinde facem si noi un ban. Venim sa furam de la padure de nevoie. Nu avem din ce trai", ne-a declarat Vasile Trandafir, un tinar din Sihlea. Sanctiunile se cifreaza in mod curent intre 10 si 30 milioane lei. De obicei, pentru ca nu au cu ce plati, amenda este data la valoarea minima de 10 milioane lei. Pentru anumite cazuri, cind prejudiciul depaseste un prag (de cinci ori valoarea unui metru cub), fapta este incadrata ca infractiune. Pedeapsa poate ajunge pina la patru ani de inchisoare. Unul dintre hotii de ieri de la Sihlea se afla la a cincea condamnare de acest fel, putind sta in inchisoare perioada maxima. Sefii Directiei Silvice Focsani spun ca padurea din zona se afla pe cale de disparitie din cauza localnicilor care taie necontrolat copacii. Dupa cum se vede la fata locului, la patru-cinci copaci taiati, doar unul a ramas pe picior, si acela pentru ca nu era valoros.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.