Local

Viticultorii vrinceni au degustat un vin de Beaujolais

Doina Ganea
21 apr 2007 775 vizualizări
Vinurile frantuzesti sint pretioase pentru ca podgorenii nu pot cultiva nu mai mult de 10 hectare

Viticultoriii francezi veniti din regiunea Lyon s-au intilnit ieri cu specialisti si viticultori vrinceni. Seminarul care a avut loc la Inspectoratul de Selectia Semintelor a avut ca tema cultivarea soiurilor nobile. Delegatia, compusa din opt viticultori francezi, membri ai Camerei Agricole din Lyon, a sosit joi dimineata la Focsani la invitatia Oficului Judetean pentru Consultanta Agricola

(OJCA). Dialogul dintre viticultori s-a purtat in jurul conditiilor de obtinere a unor soiuri de vinuri certificate, precum si a conditilor de cultivare a strugurilor pentru obtinerea unor vinuri de top. Podgorenii locali au aflat ca in Franta media suprafetei de vie cultivata de un fermier nu depaseste 10 hectare. Din intreaga suprafata cultivata, doar 30% este destinata vinificatiei. Daca intr- un an recolta depaseste cu mai mult de 20% cantitatea de struguri planificata, aceasta este transformata in vin de masa care nu mai primeste certificare sau se distruge pur si simplu. De asemenea, subprodusele din vinificatie trebuie distilate obligatoriu si predate gratuit catre stat, altfel fermierul risca sa-i fie confiscata intreaga productie.

Recomandarile francezilor din celebra zona Beaujolais au fost ca vrincenii sa nu se opreasca la cultivarea unui singur soi. "Sa nu va inchideti cu un singur soi de vin. Nu limitati accesul consumatorilor la un singur produs. In Franta, pentru ca un vin sa fie certificat este nevoie ca el sa indeplineasca anumite conditii printre care se numara clima, solul, istoricul soiului si al regiunii", a declarat Robert Verger, vicepresedintele Camerei Agricole din Rhone si, totodata, presedintele Federatiei sindicatelor exploatatiilor agricole din Rhone. Printre specialistii prezenti la seminar s-au numarat Niculina Tilvar, din cadrul OJCA Vrancea, Crin Constantinescu, director adjunct al Compartimentului de Inspectie, Gabriel Baicu, expert in politici viticole din cadrul Directiei pentru Agricultura, si Vasile Oancea, oenolog din cadrul Inspectoratului Teritorial al Oficiului National al Denumirii de rigine a Vinurilor. La sfirsitul seminarului, vrincenii au primit citeva sticle cu vin negru de Beaujolais, premiat la concursurile internationale. Vitucultorii s-au scuzat spunind ca nu au putut trece este granita cu mai multe sticle de vin, din cauza normelor UE.

Daca ieri viticultorii din Beaujolais au vizitat cramele Veritas, azi vor fi vizitate citeva ferme de la Cirligele, Cotesti, Jaristea, Virtescoiu, Odobesti si Panciu. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.