Local

Covrigul, o afacere murdara

Cristina Palade
17 apr 2007 1053 vizualizări
Comertul cu covrigi este o afacere "ilegala", care pune in pericol sanatatea populatiei u "covrigarii" nu au autorizatii si nu respecta normele elementare de igiena cerute de lege u cu toate ca primaria spune ca nu s-au dat autorizatii, comertul cu covrigi "infloreste" la fiecare colt de strada u ASP a promis masuri impotriva celor care isi vind marfa pe strada, amenzile fiind intre 1.000 si 6.000 lei

Covrigii pe care ii gasim la toate colturile din oras sint o modalitate la indemina pentru a ne potoli foamea, insa si o posibila sursa de imbolnavire deoarece sint comercializati in conditii neigienice. La majoritatea intrarilor in fabricile de confectie, la poarta Spitalului Judetean, in Piata Moldovei, la intrarea in scoli si licee sau in alte zone din oras sint postate strategic punctele de desfacere ale unor persoane fizice, care produc si comercializeaza covrigi si alte produse de patiserie, oferindu-le celor grabiti un mic dejun rapid si ieftin. Din aceasta cauza, covrigii au fost supranumiti si

"croissantul romanului". Conditiile de producere si desfacere ridica insa multe semne de intrebare, deoarece comerciantii nu au nici un fel de autorizatie, nu au carte de munca si nici fise medicale, iar produsele sint prezentate in conditii ce nu respecta normele de protectie a consumatorului. Cei mai fideli clienti ai "covrigarilor" sint lucratorii din sectiile de croitorie, precum si personalul si bolnavii de la Spitalul Judetean. In fiecare zi, cea mai mare vinzare are loc intre orele 6.30 si 7.00, atunci cind sute de oameni

intra la locul de munca. Covrigii sint pusi in cosuri la intrare, din care care trecatorii se servesc dupa "pofta inimii", ignorindu-se orice norme de igiena. Comerciantii se stiu cu "musca pe caciula" si atunci cind au fost intrebati de reporteri despre conditiile de comercializare si-au luat repede cosurile si au plecat.


Comert in afara legii


Din punct de vedere legislativ, produsele de panificatie si patiserie pot fi vindute numai daca se respecta citeva conditii stricte. Astfel, art. 61, din Ordinul nr. 976/16.121998, pentru aprobarea normelor de igiena privind poductia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportarea si desfacerea alimentelor prevede: "Organele sanitare pot permite vinzarea produselor din carne (fripte sau

prajite), a produselor de patiserie, a produselor de panificatie si in carucioare, tonete sau in vitrine mobile numai daca indeplinesc urmatoarele conditii: sa functioneze in vecinatatea unitatii alimentare de la care se aprovizioneaza (maximum 20 m), sa fie amenajate conform cerintelor sanitare, pentru a se asigura protectia alimentelor impotriva prafului si a mustelor; sa fie aprovizionate numai cu preparate proaspete si pentru o perioada de cel mult patru ore; sa poarte denumirea societatii comerciale si

numarul autorizatiei de functionare a unitatii- mama". Mirela Andrei, purtatorul de cuvint al Primariei Focsani, ne-a asigurat insa ca acesti comercianti din Focsani nu au autorizatie de functionare. Cu toate acestea, "covrigarii" isi vind nestingheriti produsele chiar in centrul orasului, in fata magazinului Milcovul sau imprejurimile Pietei Moldovei.


"Intr-o luna ii stirpesc"


Autoritatile sanitare promit ca vor lua masuri pentru respectarea legislatiei. Actiuni "in forta" au pormit insa abia dupa ce Ziarul de Vrancea a inceput sa se intereseze de acest subiect. "Am inceput iar controlul la covrigi si placinte. Intr-o luna ii stirpesc de pe strazi, bineinteles daca nu au carucioare amenajate si sint la mai mult de 20 de metri de unitatea producatoare. In aceste cazuri, amenda este cuprinsa intre 1.000 si 6.000 de lei. Au primit amenzi si inainte de Pasti, dar vad ca sint tot in aceleasi locuri", ne-a declarat Mircea Stoenoiu, de la Inspectia Sanitara de Stat (ISS), din cadrul ASPJ Vrancea. Cu toate acestea, de la Oficiul pentru Protectia Consumatorului (OPC), am aflat ca nu au fost

inregistrate reclamatii pe acest subiect. "Nu s-a inregistrat nici o reclamatie la sediu, dar vom demara o initiativa in acest sens. Noi nu ne mai putem ocupa de toate ca inainte, deoarece ne-au fost scoase conditiile igienico-sanitare la produsele alimentare. Ar trebui sa sesizate si celelalte institutii abilitate in acest sens", ne-a spus Cristina Boldenanu, de la departamentul Relatii cu Publicul din cadrul OPC. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.