Local

Ar trebui mai multe plimbari in aer liber, vitamine si mai multa odihna

Dana Chiorescu
6 apr 2005 835 vizualizări
Dupa o iarna capricioasa se pare ca in sfirsit s-a instalat primavara. Odata cu ea isi face aparitia una dintre cele mai cunoscute afectiuni de sezon: astenia. Astenia de primavara este cunoscuta de cind lumea, desi mult timp s-a crezut ca nu este o afectiune medicala, deoarece aprent o facea toata lumea. Am incercat sa aflam de la interlocutorii nostri daca sint afectati sau nu de trecerea de la iarna la primavara si ce stiu despre aceasta afectiune. Raspunsurile oferite de acestia le puteti citi in sondajul urmator.


Sorica Toma, 46 de ani, CTC-ista, Focsani

"Pina acum nu m-a afectat astenia de primavara. Nici in anii trecuti. Deocamdata sint o femeie cit de cit sanatoasa. Este provocata de mediul inconjurator, clima asta de nu mai stim nici cum sa ne imbracam, dimineata e frig, pe la prinz e foarte cald... ne da peste cap. Nu poate fi considerata o boala ci doar o problema care apare la schimbarea asta de anotimp. Poate degenera si intr-o boala daca nu ai grija. Cei care au aceasta problema ar trebui sa fie un pic mai relaxati, sa evite stresul, sa caute sa-si aduca bucurii, macar cit de cit, mai mici daca mari nu se poate. Mai sint si bucurii si necazuri, ca asa e viata."



Toader Rufa, 50 de ani, ofiter MAPN, Focsani

"Nu am probleme cu astenia dar am alte afectiuni care se manifesta predominant primavara, cum ar fi un inceput de ulcer, stresul care e la ordinea zilei... Stare de letargie, de moliciune, de apatie, indiferenta fata de anumite probleme - cam astea sint principalele simptome. Principala cauza cred ca o reprezinta schimbarile bruste de temperatura, de clima, de mediu, de umiditate. Organismul se adapteaza mai greu. Dar asta nu este o problema numai la noi ci la nivel global, o schimbare mult prea rapida a factorilor de mediu provocata de despaduriri, poluare, experiente si alte... Cei care au aceasta problema ar rebui sa isi caute o ocupatie atragatoare, in timpul liber, in afara orelor si problemelor de serviciu. In orice caz nu trebuie sa alimenteze stresul sau starile acestea depresive. Timp ar fi pentru multe persoane, cei care sint in somaj, cei care intrerup scoala mult prea devreme... Sint destule persoane care au timp si de altceva dar nu au nici un chef din cauza problemelor, si cei care sint activi, au un serviciu, sau o afacere dar nu isi mai acorda ragazul sa se relaxeze. Unii nu au posibilitati, dar o plimbare pot face, pe strada, prin parc, prin piata, pe la magazine sa mai vada preturile..."



Claudia Opris, 37 de ani, operator calculator, Focsani

"Avem in general aceste probleme. Se mai intimpla. Stresul este foarte mare, se mai adauga si primavara, se schimba vremea... Organismul se adapteaza mai greu dupa iarna, dupa hibernare. Nu cred ca este o problema medicala si nu cred ca exista riscul de a deveni depresie. Nu este asa de grava astenia dupa parerea mea. Depinde si de organism. Ar trebui mai multe plimbari in aer liber, vitamine si mai multa odihna pentru ca principalele manifestari sint oboseala si starile depresive."



Carmen Marascu, 26 de ani, magazioner, Panciu

"Simt uneori astenia de primavara. Se manifesta prin lipsa de calciu, de vitamine, insomnii, oboseala, stres... Ar trebui facuta o cura de calciu si de vitamine, bineinteles trebuie mers la doctor pentru a ne asigura ca nu e vorba de altceva... E doar o afectiune de sezon. Nu stiu daca afecteaza multi oameni dar depinde si de om si de felul in care traieste, si acasa, si la munca si de bani..."


Alina F., 33 de ani, functiionar, Focsani

"De obicei la schimbarea de anotimp am unele "probleme". Nu numai de la iarna al primavara ci si la trecerea de la vara la toamna. Se manifesta aproape la fel: sint foarte melancolica, apatica, orice problema mi se apre ca ia dimensiuni astronomice... ar fi multe de spus. Depinde si de firea persoanei dar si de cadru. Sint ani in care imi merge foarte bine, si trecerea aceasta nu ma afecteaza foarte mult ci ma face doar putin trista, dar sint perioade cind totul merge prost si atunci aceste tristeti sint mult mai adinci. Sau singuratate, lipsa afectiune din jurul tau poate adinci aceasta stare. Da, pe un asemenea fundal, o astenie poate deveni depresie daca nu se intervine. Nu te poate ajuta nimeni din afara. Tu trebuie sa te imbarbatezi, sa iti cauti ocupatii, mici bucurii, sa te plimbi foarte mult, sa stai cit mai mult in aer liber. Cel putin astea functioneaza in cazul meu. Probabil fiecare ar trebui sa aiba o "reteta" proprie."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.