Local

Liber la vinzarea mieilor

Dana Lepadat
3 apr 2007 1575 vizualizări
De astazi va incepe comercializarea carnii de miel in Piata Moldovei u municipalitatea pune la dispozitie comerciantilor 100 de tarabe u carnea de miel nu va mai fi certificata de medicul sanitar al pietei, ci de abatorul unde a fost sacrificat animalul

De astazi va incepe comercializarea mieilor in Piata Moldovei din Focsani. Din acest an, conform noilor cerinte ale UE, in piata carnea va putea fi vinduta numai in spatii special amenajate. Cum municipalitatea nu a avut fonduri si nici timp sa amenajeze mai multe spatii, carnea va fi vinduta tot pe tarabe. O nota a Primariei Focsani catre Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, prin care i se solicita sa faca o exceptie si sa autorizeze comercializarea carnii de oaie la tarabe in aceste zile a facut ca normele europene sa ia o pauza pina pe 09 aprilie 2007. Asa se face ca la Focsani gospodina nu va putea merge in piata sa-si aleaga mielul viu pe care apoi sa-l puna pe cioban sa i-l taie in loc special amenajat si sa-l duca acasa in sacosa. Cu toate ca am intrat in UE, carnea de miel va fi cumparata direct de pe taraba si chiar daca va avea certificat de abatorizare in regula, gospodina nu va sti niciodata in ce conditii a fost transportata de la abatorul din Homocea sau Movilita si pina la piata. Boxele de carne, care ar indeplini cit de cit conditiile europene, sint putine si sint deja inchiriate de la inceputul anului de alti comercianti. In aceste conditii vinzatorilor de carne de miel nu le ramin decit mesele din piata.


Miei pe tarbe si folie de plastic


Directorul Administratiei Pietelor, Puiu Spiridon, a dat dispozitie sa se aseze, ieri, 100 de mese in spatiul acoperit din mijlocul Pietei Moldovei, acolo unde de ani de zile in preajma sarbatorilor se

comercializeaza carnea. Potrivit acestuia acolo sint asigurate conditiile de igiena cerute de lege. "Azi (ieri- n. r.) am primit autorizatie de la DSVSA pentru comercializarea mieilor pe tarabe pina luni, 09 aprilie. Crescatorii de miei trebuie sa-si duca animalele la abatoarele autorizate si, dupa sacrificare, le pot comercializa la noi pe piata, cu conditia sa aiba actele de abatorizare in regula. Tarabele sint asezate sub copertina, avem folie de plastic, punem la dispozitie apa curenta, sapun si prosoape de hirtie. Cei care nu au propriile halate le pot inchiria de la noi pentru o taxa de 2 lei. Taxa de inchiriere a meselor de carne va fi de 10 lei/zi" a declarat directorul Puiu Spiridon. Potrivit aceleiasi declaratii, certificarea carnii de miel nu va mai fi facuta de medicul veterinar al pietei, ci direct de catre abatorul unde s-a facut sacrificarea. De bunele conditii de comercializare a mieilor ne-a dat asigurari si viceprimarul George Mardare, care sustine ca nu e treaba Administratiei Pietelor sa verifice cum sint transportate animalele. "Directia Sanitar-Veterinara ne comunica faptul ca se accepta vinzarea mieilor pe mese, nu numai la boxe, asa cum se stabilise anterior. In acest sens, noi avem mesele pregatite, le-am vopsit si asteptam comerciantii. In ceea ce priveste normele de comercializare, noi am promovat regulile, acelea ca mieii sa aiba marca de sacrificiu si marca doctorului pietei. In piata vor ajunge

numai animalele sacrificate in abatoare. Modul in care acestea sint sacrificate si cum sint transportate spre vinzare va fi controlat de cei de la DSVSA", ne-a declarat viceprimarul Focsaniului. (D. GANEA, I. CRETU)


CASETA


Piata Moldovei si abatoarele cu autorizatie provizorie


DSVSA Vrancea a dat autorizatii provizorii in perioada Pastelui.

Au aparut inca patru abatoare in care vrincenii isi pot duce mieii la

taiat, iar cea mai reprezentantiva piata din judet, Piata Moldovei din

Focsani, a fost autorizata sanitar-veterinar doar pentru o luna,

dupa ce ii expirase certificatul sanitar-veterinar pe 1 aprilie. "Am

autorizat Piata Molodovei doar pentru o luna de zile pentru ca nu

indeplineste conditiile pentru a incepe amenajarile impuse de UE.

Nu exista inca cinci candidati la licitatia pentru aceasta lucrare. Am

inteles ca va fi cumparata, insa asta nu este sigur. Cu ocazia

Pastelui, am autorizat provizoriu inca patru abatoare pe linga cele

sase de sine statatoare care existau deja, respectiv in Panciu,

Movilita, Marasesti si Paunesti", ne-a declarat directorul DSVSA

Vrancea, Ionel Duta. Locatiile in care puteti gasi abatoare: Focsani

(Jelea SRL), Homocea (Luci SRL), Maicanesti (Stemarad SRL),

Adjud (Madalina SRL), Gologanu (Vanicad SRL), Odobesti (Aurora

SRL) si in Panciu, Movilita, Marasesti si Paunesti, pe cele

provizorii. (D. L.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.