Local

Medicamentele gratuite se dau dupa reguli noi

Andreea Negoiță
5 apr 2005 4019 vizualizări
Un bolnav poate primi intr-o luna medicamente in valoare de maxim 7 milioane de lei. Medicamentele se impart in trei categorii de compensare, cu 50, 90 si 100%. Retetele eliberate inainte de 4 aprilie sint valabile 30 de zile de la data prescrierii.

Noul sistem de eliberare a medicamentelor compensate si gratuite a intrat ieri in vigoare. Directia de Sanatate Publica Vrancea a distribuit medicilor de familie soft-rile cu algoritmul eliberarii retetelor subventionate de la buget. Medicamentele compensate au fost impartite in trei liste: lista A- 90%, lista B- 50% si lista C- 100%. Un bolnav poate beneficia de medicamente compensate in limita sumei de un milion de lei de pe prima lista si cite trei milioane de lei de pe celelalte doua liste. Daca pretul cu amanuntul al medicamentelor compensate 100% este mai mare decit pretul de referinta, diferenta de pret este suportata de bolnav.

Bolnavii vor primi medicamente compensate dupa un nou sistem care a intrat in vigoare ieri. Lista A de compensare cuprinde 119 medicamente folosite uzual in terapie. De compensarea de 90% vor beneficia toti bolnavii, indiferent de venituri, medicii avind dreptul sa prescrie de pe aceasta lista o singura reteta, in limita unui milion de lei pe luna de persoana. Llista B contine 148 de medicamente de ultima generatie, care se mai afla inca "sub patent" si care vor fi compensate cu 50% din pretul de referinta. In acest caz, asiguratii vor beneficia numai de o prescriptie compensata pe luna, care va cuprinde cel mult trei medicamente, a caror valoare totala nu poate depasi suma de 3.000.000 lei inainte de compensare. Pe lista C de compensare se afla 162 de medicamente compensate cu 100%, necesare tratarii unor boli cronice. Medicii au dreptul sa prescrie medicamente din aceasta lista in limita plafonului de trei milioane de lei pe luna pentru un bolnav. Retetele se vor calcula tinind seama de pretul de referinta DCI (Denumirea Comuna Internationala). In cazul in care pretul cu amanuntul este mai mare decit pretul de referinta, diferenta este suportata de bolnav din propriul buzunar. Potrivit Casei Judetene de Asigurari Vrancea, pentru copii, gravide si lauze se vor elibera gratuit la pretul de vinzare cu amanuntul numai medicamentele care apar in nomenclatorul Agentiei Nationale a Medicamentului.

Vechile retete mai sint valabile 30 de zile

Retetele pentru medicamente compensate care au fost prescrise anterior datei de ieri mai pot fi acceptate de farmacii cel mult 30 de zile de la data la care au fost prescrise. Tot de ieri au nu mai sint valabile formularele de prescriptie medicala pentru medicamente compensate cu 90% pentru bolnavii cu venituri sub sase milioane de lei. Medicamentele care se incadreaza in categoria stupefiantelor vor fi eliberate "pe cod de categorie de boala # G11, conform noului mod de calcul al retetelor compensate 100%", dupa cum se arata intr-o adresa a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Totodata, farmaciile trebuie sa separe borderourile de decontare in functie de listele de medicamente. Acestea trebuie sa contina in antet numele aplicatiei informatice dupa care au fost eliberate si numarul avizului CNAS acordat respectivului produs/sistem informatic. "Am primit regulile de eliberare a retetelor in farmacii si, la prima vedere, pot spune ca sint multe nereguli. Cred ca vor aparea intrebari abia dupa ce medicii de familie se vor confrunta cu anumite situatii care nu sint specificate. La ora actuala consider ca cei care au conceput regulile nu au facut acest lucru cu atentie si mai cred ca tot acest teanc de acte si de liste va aduce dupa sine multe intrebari si probleme", ne-a declarat Marta Harabula, director compartiment contractari la Casa de Asigurari de Sanatate Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.