Local

Salbaticiunile au fost numarate de vinatori

Gabriel Sava
4 apr 2005 800 vizualizări
Vinatorii sportivi din Vrancea au evaluat animalele salbatice din padurile judetului. Cel mai bine stam la iepuri, mistretii, dar si la gugustiuci. Cerbii sint putini, fiind si tinta principala a pradatorilor.


Ursul se vineaza doar cu aprobare sepciala


Pentru vinatori, vorba cum ca "toamna se numara bobocii" e partial valabila. Vinatorii din Vrancea, si nu numai, numara si primavara, dar nu boboci ci animalele la care urmeaza sa fie calculata cota de vinat pentru anul urmator. Inventarierea acestor efective se face pe baza observatiilor amanuntite in fondurile de vinatoare. "Datele pe care le detinem la acest moment arata cresteri ale efectivelor de animale din care urmeaza sa se calculeze cota de vinat", a declarat Eusebiu Martiniuc, directorul Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi. Inventarierea este raportata la doua repere: numarul optim si cel inregistrat cu un an in urma.

Cerbii ne parasesc

"Desi efectivul de cerbi este de 317 bucati, ceea ce inseamna o crestere cu 10 % fata de anul trecut, ponderea este mica fata de cit ar fi normal. Acest lucru este explicat prin migratia acestor animale catre zone mai prietenoase, cum ar fi cea de ses, dar si prin numarul crescut de pradatori, lupi si risi, dar si mistreti", apreciaza directorul Eusebiu Martiniuc. Daca cerbul este inca o raritate, capriorul are o situatie mai fericita la noi in judet. Aceasta specie se adapteaza usor si este specifica si in zona de deal. Vrancea este populata cu 1770 de exemplare de caprior, numar in crestere fata de anul trecut. Efectivul de mistreti inregistrat in Vrancea la inceputul a acestui an numara 588 de exemplare. "Fata de anul trecut, mistretii s-au dezvoltat destul de bine, numarul acestora fiind dublu", a afirmat seful vinatorilor sportivi. Mistretii s-au adaptat si ei destul de bine la conditiile de hrana, tinind cont ca toamna lui 2004 a fost una destul de saracacioasa in jir si ghinda. Evaluarea efectivelor de ris, lup, urs, pisica salbatica se va face abia luna viitoare. Pe linga faptul ca sint specii strict protejate, s-a schimbat si metodologia de evaluare a acestor animale. In plus, vinatoarea la carnivore se poate face doar cu aprobare speciala.

Iepurii o duc "boiereste"

Cel mai bine par sa o duca in judet "urecheatii". Fiind o specie putin pretentioasa ca habitat, acestia se regasesc mai ales la cimp, unde au asigurata hrana din belsug. Iepurii fac deliciul tuturor vinatorilor, partidele organizate la aceasta specie fiind cele mai savuroase. Iepurii sint bine reprezentati, statisticile vinatoresti cuprinzind 18.900 de exemplare. Populatia de iepure este tinuta intr-o limita de spor, circa 65% din aceasta fiind recoltata intr-un singur sezon. Cele 271 de vulpi numarate pina acum in judet sint pindite anul acesta atit de rabie cit si de cartusele vinatorilor. Nefiind incheiat sezonul de recoltare la aceasta specie, numarul va scadea in continuare. Trebuie amintit ca atit vinatorii sportivi cit si cei ai Directiei Silvice au vinat acest animal din cauza pericolului de rabie pe care il prezinta. In ultima perioada, in Vrancea au fost identificate mai multe animale bolnave de turbare, care au patruns si in gospodarii. In plus, vulpile par pindite si de alte boli, iar blana lor nu mai este la fel de frumoasa ca in urma cu 15-20 de ani.

Potirnichea poate fi doar admirata

La capitolul zburatoarelor, vinatorii vrinceni au numarat in aceasta primavara 530 de porumbei salbatici, circa 1.800 turturele, gugustiucii trecind cu mult peste 2.000 de exemplare. "Gugustiucii au depasit cu mult cifra de 2000. Aici ne-am oprit noi din numarat pentru ca aceasta specie s-a inmultit foarte mult", ne-a mai spus directorul Eusebiu Martiniuc. Pentru a conserva unele specii, vinatoarea a fost in unele cazuri restrictionata. La potirniche, unde sint 1620 de exemplare, vinatorii sportivi se vor multumi doar sa le admire. Din speciile protejate, chiar daca zapada din munti nu a permis o evaluare exacta, au fost numarati sase cocosi de munte. Numarul acestora, asa cum a apreciat directorul AJVPS Vrancea, este la jumatate din efectivul optim.

Cum se numara vinatul

Evaluarea anuala a efectivelor de vinat reprezinta o actiune foarte importanta pentru gestionarea durabila a vinatului, prin care se stabileste nivelul populatiilor de vinat din fondurile de vinatoare. Actiunea se realizeaza sub coordonarea structurilor teritoriale in domeniul cinegetic ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Pentru speciile de vinat de talie mare - cerb comun, cerb lopatar, caprior, capra neagra, urs, sau mistret - evaluarea se realizeaza prin observatii directe facute de padurari si vinatori. Observatiile se realizeaza tot timpul anului, urmarindu-se locurile frecventate de aceste animale (ogoare de hrana, sararii, hranitori, adaposturi naturale, etc.). La final, actiunea de evaluare se materializeaza prin determinarea nivelului populatiei de vinat in fondul de vanatoare cu ajutorul unor calcule speciale. în cazul speciilor de vinat mic, cum ar fi iepure sau fazan, nivelul populatiei se determina cu ajutorul "suprafetelor de proba", amplasate uniform pe fiecare fond de vinatoare, in care se inventariaza exemplarele din speciile respective. Silvicultorii spun ca estimarea populatiilor care nu pot fi evaluate prin metode specifice se face prin observatii repetate in teren. La stabilirea cotei de recolta se iau in calcul efectivul evaluat, efectivul optim stabilit pentru specia respectiva, dar si sporul natural stabilit prin cercetari stiintifice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.