Local

Vrancea, Japonia Europei

Ziarul de Vrancea
3 mar 2007 2242 vizualizări

Judetul nostru este una dintre regiunile cele mai lovite de cutremure din Europa u de-a lungul timpului, zece mari cutremure au zdruncinat asezarile fostului judet Putna u cel mai mare cutremur din veacul trecut a fost pe 10 noiembrie 1940, iar ultimul mare cutremur a fost pe 4 Martie 1977

Duminica se implinesc 30 de ani de la cel mai mare cutremur de dupa al Doilea Razboi Mondial. Pe 4 Martie 1977, Romania a fost zdruncinata de un seism de 7 grade pe scara Richter, inregistrindu-se nu mai putin de 1500 de victime. Conform seismologilor, Tara Vrancei este un fel de Japonie a Europei, zona cu cele mai multe cutremure din Europa. Desi nu toate sint simtite de populatie, zilnic, la 100 de km in adincurile paminturilor din Muntii Vrancei au loc miscari tectonice. Din cind, in cind acestea ajung la 4 grade pe scara Richter, iar o data la 30-35 de ani,conform statisticilor Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamintului, are loc un seism care poate depasi, uneori, 7 grade pe scara Richter. Orasele judetului sint cele mai vulnerabile, in cazul unui seism de o asemenea intensitate.


Ultimele zece mari cutremure


Potrivit Institutului National de Cercetare-Dezvolatare pentru Fizica Pamintului, in anul 1802 a avut loc unul dintre cele mai mari cutremure din istoria Romaniei, considerat de 7,9 grade. în cronicile vremii este numit chiar "cutremurul cel mare" iar dimensiunea distrugerilor o putem deduce dupa pierderile cauzate  lacasurilor de cult, putinele cladiri care au rezistat, din acea vreme, fiind printre putinele cladiri construite din caramida. Astfel, peste 20 de lacasuri de cult au fost avariate, din care unele distruse definitiv, cum a fost cazul bisericilor voievodale din Soveja si Vizantea. Au urmat un mare cutremur la 1838, pe care insemnarile timpului il aseamana cu seismul de la 1802. Dupa aceasta data si pina in zilele noastre, cutremurele mari s-au succedat o data la trei decenii. Astfel, in 1868, 1894, 1908, 1940 si 1977 aceste locuri au fost zdruncinate de cutremure de peste 7 grade. între acestea au fost zeci de cutremure de mica intensitate, care au adus totusi nopti nedormite locuitorilor satelor si oraselor Vrancei. Primul mare cutremur din perioada constructiilor moderne a fost cel de pe 10 noiembrie 1940, cind orasul Panciu a fost ras de pe suprafata Pamintului. Seismul de 7,4 grade a distrus nu numai cladirile  orasului Panciu, dar si mii de cladiri din Focsani si din restul judetului, inclusiv zeci de biserici. Unele din acestea nu au mai putut fi consolidate si sint in ruina si asazi, ca de pilda biserica "Sfintii Apostoli" din Odobesti si Bicerica Armeana "Sfintul Gheorghe" din Focsani. Altele au fost intre timp demolate, ca Biserica Domneasca din Focsani sau sint pe cale de fi distruse definitiv, cum este biserica "Sfintii îmarati Constantin si Elena" de la Manastirea Dalhauti. Al doilea mare cutremur din secolul trecut a fost cel din 4 Martie 1977, de la care se implinesc trei decenii, si care este cel mai proaspat in memoria colectiva.


Sistem de avertizare


Indiferent ca vrem sau nu, mai devreme sau mai tirziu, un cutremur de amplitudine ne va lovi din nou. Din fericire pentru vrinceni, avantajul siturii pe falia euro-asiatica, unde cutremurul se produce la aproximativ 100 km adincime face ca, intre momentul miscarii placilor tectonice si efectul devastator al undelor de soc sa existe circa 20-22 de secunde. Institutul National de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pamintului a implementat recent la Plostina, in comuna Vrincioaia, un sistem de avertizare seismica in timp real unic in Europa. Acesta semnaleaza cutremurele de pamint de peste 7 grade pe scara Richter in mai putin de o secunda si, mai mult decit atit, poate bloca in timpul seismelor puternice retelele de gaz metan, trenurile de mare viteza, salile deoperatii chirurgicale, conductele petroliere, centralele nucleare si salveaza toate datele din computerele mari. Sistemul va fi instalat si in zona Marii Negre pentru a emite avertizari si pentru valurile tsunami care ar putea lovi Magalia si Vama Veche. In caz de cutremur, primul lucru este ca populatia să nu intre in panica. Apoi, sa opreasca gazele si sa nu stea in casa scarii sau in balcon. Restul, Dumnezeu cu mila! (Valentin MUSCA)


Avem nevoie de cladiri consolidate


Fondurile necesare pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic din intreaga tara sint estimate la 13 miliarde de euro, cele mai multe sume urmind a fi cheltuite pentru lucrari de prima urgenta, cum ar fi reabilitarea structurii de rezistenta si refacerea instalatiilor din interior. Evaluarea sumelor necesare pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic si stadiul lucrarilor au fost incluse intr-un document aflat in atentia Guvernului. în document se arata ca lucrarile urgente de consolidare trebuie efectuate pentru cladirile de locuit inalte din beton armat, construite inainte de anul 1941 si pentru constructiile de importanta vitala, incluse, majoritatea lor, in clasa I de risc seismic. Specialistii au estimat ca este nevoie de un cost de 390-520 euro pentru fiecare metru patrat reabilitat. Expertii tehnici au avertizat Guvernul ca lucrarile de reducere a riscului seismic al cladirilor existente trebuie considerate ca fiind de interes national, deoarece un potential cutremur de tipul celui inregistrat in 1977 sau in 1940 ar putea produce pierderi mai mari, din cauza deteriorarii in timp si a cresterii numarului de imobile afectate. Conform ultimelor evaluari, pe lista cladirilor care trebuie consolidate, se afla aproximativ 3.000 de imobile, din care citeva zeci in Vrancea. Cladirile vulnerabile sint amplasate in special in Bucuresti, in judetele aflate sub influenta zonei sesimologice din Vrancea, in Banat si zona Fagarasului. Ritmul scazut al contractarii si finalizarii lucrarilor de consolidare este explicat de autoritati si prin dificultatea cu care sint obtinute acordurile proprietarilor pentru efectuarea lucrarilor de interventie. (Z. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.