Local

Astenie de primavara sau depresie?

Ziarul de Vrancea
4 apr 2005 1176 vizualizări
Astenia de primavara nu trebuie tratata cu medicamente, ci cu un regim de viata sanatos. Putini stiu este ca, de multe ori, in locul asteniei se instaleaza depresia, o afectiune mult mai serioasa.

Primavara aduce dupa sine si astenia. Astenia este o slabire generala a organismului, aceasta traducindu-se printr-o stare de oboseala, care poate antrena insuficiente functionale multiple. Astenia poate avea diverse cauze si se poate prezenta sub diferite aspecte, afectind in mod preponderent sfera psihica, fizica, intelectuala sau sexuala. Dar rare sint cazurile in care toate aceste forme nu interactioneaza intre ele. Astfel scaderea potentialului fizic duce la scaderea potentialului sexual sau, o mica depresie psihica provoaca o scadere a capacitatilor intelectuale si sexuale.

Astenia de primavara este cunoscuta de cind lumea, desi mult timp s-a crezut ca nu este o afectiune medicala, deoarece, aparent, o facea toata lumea. Acest lucru s-a dovedit a fi insa fals, deoarece nu toti sintem afectati de schimbarea de anotimp. "La finalul iernii, multe persoane cad intr-o asa-numita depresie sezoniera, din cauza ca, dupa citeva luni in care organismul nu a mai fost luminat de razele soarelui, neurotransmitatorii din creier scad. In plus, se stie ca in perioada rece consumam mult mai putine alimente proaspete, bogate in vitamine, motiv pentru care apare avitaminoza. De asemenea, facem mult mai putina miscare in aer liber si, pe deasupra, sintem afectati de raceli si de viroze, care ne slabesc organismul", ne-a declarat psihiatrul Elena Busila de la Spitalul Judeetan. Potrivit specialistului, depresia sezoniera sau astenia de primavara se manifesta printr-o lentoare, oboseala si prin tulburari de somn. "Apare dorinta de a dormi mai mult si scade randamentul fizic si intelectual. In acelasi timp, se fac simtite tulburarile de dinamica sexuala, insa toate aceste simptome sint trecatoare", a adaugat dr. Elena Busila. Faptul ca iesirea din iarna corespunde, de cele mai multe ori, cu Postul Pastelui nu este benefic pentru anumite persoane, al caror organism se reface mai greu. La fel se intimpla si cu cei care au suferit, in sezonul rece, de viroze sau de pneumonii si care, acum, se afla intr-o stare de convalescenta. "Astenia de primavara, care reprezinta de fapt un grup de suferinte, nu trebuie tratata cu medicamente, ci cu un regim de viata sanatos. Mai exact, trebuie sa mincam tot ce apare verde pe piata (legume, fructe, urzici). De asemenea, trebuie sa ne reluam obiceiul de a ne plimba si de a face sport in aer liber. Si, nu in ultimul rind, sa ne expunem la soare ori de cite ori avem ocazia. In plus, este bine sa renuntam la fumat si la alcool", recomanda psihiatrul Elena Busila

De la astenie la depresie in toata regula

De cele mai multe ori insa, astenia de primavara nu vine singura. Psihologii spun ca o data cu ea se instaleaza adesea si depresia usoara, care se caracterizeaza printr-o continua stare de tristete si pierderea increderii in sine. Iar cu depresia chiar nu este de glumit, mai ales fiindca ea ramine de multe ori si dupa disparitia asteniei. Cauzele sint multiple si variaza de la om la om. Starea de depresie usoara poate fi legata de schimbarea de anotimp, dar si de o serie de cauze fizice, de la o alimentatie saracacioasa sau lipsa exercitiilor fizice, pina la boli de sezon, cum ar fi gripa, dar si de suferinte de natura psihica. "Auzim peste tot de astenie, acea stare de slabiciune cauzata de schimbarile de temperatura si de lumina in exces, pe care le aduce cu ea primavara. Ceea ce putini oameni stiu este ca, de multe ori, in locul asteniei se instaleaza depresia, o afectiune mult mai serioasa si mai greu de tratat. Astenia se manifesta prin cefalee, palpitatii, nervozitate, scaderea memoriei si comportament labil - semne fiziologice datorate eforturilor de adaptare ale organismului la noile conditii meteorologice", a spus psihiatrul Elena Busila.

Semnele cele mai frecvente ale instalarii depresiei


"¢ Un sentiment de "golire", suparare si anxietate

"¢ Oboseala, lipsa de energie

"¢ Lipsa interesului pentru activitatile cotidiene, inclusiv pentru sex

"¢ Insomnie

"¢ Probleme de alimentatie, crestere sau scadere in greutate

"¢ Nevoia de a plinge

"¢ Dificultatate in luarea deciziilor, lipsa concentrarii

"¢ Sentimente de vinovatie, neajutorare, inutilitate

"¢ Iritabilitate


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.