Local

Factura rusinii: 14 milioane!

Valentin Muscă
1 apr 2005 1017 vizualizări
De două săptămîni, factura cazării artistilor Teatrului National de Operetă "Ion Dacian" la Hotelul Unirea (14 milioane) din Focsani se plimbă de la o usă la alta. Institutiile care au organizat evenimentul refuză să achite nota de plata deoarece cazarea la hotel nu a fost prevăzută în întelegerea cu teatrul bucurestean. Urmînd această logică, artistii au dat teapă hotelui Unirea.

Pe 25 martie, după spectacolul remarcabil de la Teatrul Municipal, s-a organizat la Hotelul Unirea Focsani, "Balul Operetei", o seară de binefecere pentru reconstructia Teatrului de Operetă din Bucuresti, distrus de un incendiu la inceputul anului. Manifestarea a fost un succes, adunindu-se peste 200 milioane lei din donatiile oamenilor de afaceri si politicienilor liberali din Focsani. Succesul a fost unul amplu mediatizat de postul de televiziune Atlas TV pină noaptea tirziu, fiind transmis in direct. Atmosfera a fost sărbătorească: s-a cintat, s-a mincat, s-a băut, s-a dansat altfel spus, lumea s-a simtit foarte bine. Pe timpul noptii artistii, obositi dupa doua spectacole, unul pe scena teatrului si altul la hotel, printre mesele invitatilor, au dormit la hotelul Unirea. Cu sigurantă, cei care au participat la mini spectacolul de la hotelul Unirea, oferit de Teatrul de Operetă, in noaptea zilei de 25 martie, nu-si puteau imagina că generozitatea acelei seri va putea fi umbrită de o factură de 14 milioane de lei, respectiv plata cazării artistilor la Hotelul Unirea, care se plimbă, de o săptămină, de la o institutie la alta. Deocamdată, nimeni nu o revendică. Pentru a nu genera polemici inutile si a oferi o imagine obiectivă despre situatia jenantă in care sint implicate institutii de cultură din judetul Vrancea, prezentăm opiniile principalilor actori ai acestei triste intimplări, fără a comenta acest eveniment intrucit, pe lingă cele 200 de milioane care s-au strins pentru Teatrul de Operetă, cele 14 milioane sint un mizilic.

Sorin Francu:

"Intelegerea noastra nu prevedea cazarea"

"Teatrul Municipal din Focsani a invitat la Galele Teatrale Focsănene, Teatrul National de Operetă "Ion Dacian", convenind cu această institutie achitarea sumei de 50 milioane de lei, drepturi reprezentare spectacol, plata carburantului si asigurarea unei mese. întelegerea noastră cu teatrul bucurestean nu prevedea răminerea peste noapte la Focsani, cum s-a intimplat in cazul altor trupe, ca de exemplu in prima seară a Galelor. Dacă ar fi existat această conventie, ar fi trebuit să facem o comandă de cazare la Hotelul Unirea. Or, noi nu am făcut această comandă pentru artistii din Bucuresti. Răminerea peste noapte s-a datorat "Balului Operetei", desfăsurat după spectacol, bal care nu a fost organizat de către Teatrul Municipal si la care am participat cu titlu personal", ne-a declarat directorul Teatrului Municipal din Focsani, Sorin Francu. Acesta spune ca a donat un milion de lei pentru refacerea teatrului bucurestean distrus de incendiu.

Paraschiv Usturoi:

"Cei care i-au invitat erau obligati să le asigure cazarea"

Cu totul alta este opinia consilierului superior de la Directia Judeteană pentru Cultură, Paraschiv Usturoi, care s-a implicat alături de focsaneanca Mioara Manea-Arvunescu, prim-solista a Teatrului de Opereta, la pregătirea Balului Operetei din Focsani. "în calitate de consilier la Directia Judeteană pentru Cultură, Culte si Patrimoniu Cultural National, cu responsabilităti privind activitatea asezămintelor de cultură si a institutiilor de spectacole, am sprijinit activitătile Teatrului National de Operetă "Ion Dacian", institutie aflată sub aceeasi autoritate ca si serviciul deconcentrat al Directiei, adica Ministerul Culturii. Actiunea de caritate a fost organizată de către prim solista Teatrului de Operetă, Mioara Manea-Arvunescu, care nu a tinut seamă că tatăl se afla la terapie intensivă cu infarct miocardic si a mers pe la usile oamenilor de afaceri vrinceni pentru un gest de mare noblete. între DJCCPCN Vrancea si Hotelul Unirea nu a existat nici o intelegere privind cazarea artistilor de la Operetă. Cei care au invitat Teatrul la Focsani erau obligati să asigure cazarea artistilor Operetei. Cele două insitutii au beneficiat de sponsorizări consistente si există anumite dubii privind legalitatea inregistrării sponsorizărilor. Din cite cunosc, conducerea executivă a judetului a salutat initiativa Teatrului de Operetă in organizarea activitătii caritabile si chiar a făcut donatii personale", ne-a declarat Paraschiv Usturoi.

Nimeni nu vrea sa plateasca factura

Din declaratiile celor doi responsabili ai culturii vrincene rezultă că, la mijloc, ar fi o neintelegere si o lipsă gravă de comunicare intre institutiile vrincene. Din jenă si respect pentru artistii bucuresteni, nu am indrăznit să-i contactăm pentru a avea opinia acestora despre această situatie care nu face cinste nimanui. în altă ordine de idei, nu este exclus să fie si o imixtiune a politicului, tinind cont că "Balul Operetei" fusese anuntat la o conferintă de presă chiar de către presedintele PNL Vrancea, deputatul Corneliu Momanu, "cu titlu personal", iar la seara de binefacere, preponderenti erau membrii PNL. Dincolo de, cine, ce si cum, acest neferict incident ne face să credem că sintem departe de normalitate si va mai curge apă pe Milcov pină cind vom deveni ceea ce credem că sintem. Păcat de frumoasele seri oferite publicului din Focsani la Galele Teatrale Focsănene si de dăruirea artistilor veniti pentru a da viată culturala acestei urbe dacă, orgolii si rivalităti marunte arucă cu noroi peste dăruirea gratuită a acestor artisti. Una peste alta, cel putin pina aseara, nimeni nu si-a asumat responsabilitatea achitarii facturii camerelor inchiriate pentru artisti la hotelul Unirea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.