FOTO | De Sărbătorile Pascale, preţul pe kilogramul de carne de miel în Vrancea va fi dublu comparativ cu 2021
Miei mai puţini pe piaţa din Vrancea şi mai scumpi, în prag de Paşti. Crescătorii de oi au livrat deja 60.000 de miei fermelor de îngrăşare din jud. Galaţi, Brăila, Ialomiţa şi Constanţa, urmând ca peste câteva luni să fie trimişi în ţările arabe. Cumpărătorii vrânceni care vor să aibă carne de miel de Paşti comandă acum, pe internet, sau bat la uşa crescătorului şi arvunesc animalul, să fie siguri că vor avea ce pune pe masă de Sărbătorile Pascale. Numai că preţul pe kilogramul de carne de miel va fi dublu faţă de cât s-a plătit în 2021.
În Vrancea, crescătorii de oi spun că au avut cel mai bun an de până acum. Mieii, fătaţi în ianuarie au ajuns la o greutate 40-50 kg în viu, datorită rasei foarte bune şi hranei asigurată cu furaje de calitate. Dacă înainte de pandemie, preţul nu depăşea 10-12 lei/kg în viu, anul acesta kilogramul de carne de miel, în viu, este dublu. Preţul oferit de cumpărători a fost de 19,50 lei, dar cei care au avut miei de 45-50 kg, au obţinut, prin negociere 2 lei în plus la kg.
Managerul Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Mioriţa”, din Vrancea, spune că mieii cu greutate cuprinsă între 16 kg - 45 kg au început să fie căutaţi încă din luna februarie.
- Vă aşteptaţi la un preţ atât de bun pe kg.? întreb
„Nu ne aşteptam la preţul ăsta care se practică astăzi dar, având în vedere scumpirile din ultima perioadă, scumpirile la cereale, motorină, curent electric, preţul este foarte bun, dar şi scumpirile sunt pe măsură”, spune domnul inginer Ion Avram, manager Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Mioriţa”- Vrancea.
Ce doresc arabii de la oile noastre?
Să fie rasă, rasă, de carne şi să aibă carcasa finisată. Una dintre cele mai bune ferme de oi din Vrancea este ferma lui Stelu Crancu, din satul Ciolăneşti, comuna Fitionești, cu peste 300 de oi - rasa ţigaie cu cap negru, sau carabaşă, cum i se mai spune, rasă de lapte şi carne care, anul acesta, cu o lună înainte de Paşti, a vândut aproape tot, pe un preţ bun, care îi asigură şi un câştig pe măsură.
„Am fost mulţumit de felul cum au evoluat mieii, cum s-a oferit preţul, a fost vânzare! spune domnul Crancu.
- A fost un preţ record anul ăsta, spun.
„Da, preţul cel mai mare, care ne-a mulţumit în ultimii ani. Preţul a fost de 20 lei/ kg de miel in viu.”
Pentru crescătorul, care de 20 de ani îşi tot îmbunătăţeşte rasa, este o mare reuşită. Mentor i-a fost domnul doctorul veterinar Dan Lăzărescu, care i-a rămas un prieten apropiat. La fel pot spune şi eu, amândoi îmi sunt mentori şi prieteni când vine vorba de oi, o pasiune care ne leagă de 25 de ani. Ca un adevărat specialist, domnul Stelu Crancu şi-a oprit cele mai bune mieluţe, 100 la număr - care vor înlocui oile care nu mai fac performanţă. 80 de mieluţe şi 10 berbecuţi au plecat spre nordul Moldovei, acolo unde, un alt fermier pasionat de rasă, va face performanţă. Restul berbecuţilor, cu o greutate de 45-50 kg fiecare, a luat drumul fermelor de îngrăşare, pentru export. Mulţumit a fost şi de faptul că a primit imediat banii în cont, investiţi apoi cu folos. Dacă mai are miei de vânzare? Are, pentru clienţii fideli care vin în fiecare an să cumpere din ”ferma lui Stelu”.
- Acuma aveţi mai mult curaj să vă faceţi planuri, spun.
„Anul acesta banii sunt pentru achiziţii de utilaje şi pentru adăpost pentru bovine. Ieri am fost şi am cumpărat deja o cositoare de care am nevoie în vară. Vor urma şi alte utilaje, arvunite deja”.
- Care credeţi că va fi preţul pe piaţă la carcasa de miel?
”Preţul la miel va fi în jur de 40 lei/kg în preajma Sărbătorilor Pascale. E un preţ bun pentru cel care vinde, nu ştiu cum vor face faţă cumpărătorii la aceste preţuri”, mai spune domnul Stelu Crancu, din Ciolăneşti, comuna Fitionești, județul Vrancea.
În această perioadă- timp de o lună - specialiştii DSV Vrancea sunt pe baricade, urmărind zi şi noapte modul în care sunt sacrificaţi şi unde sunt comercializaţi mieii, dar şi condiţiile de bunăstare care sunt asigurate de transportator, până la fermele de îngrăşat.
„Sacrificarea mieilor în perioada Sărbătorilor Pascale se va face în aceleaşi condiţii sanitar - veterinare, în unităţile de abatorizare şi vor fi vânduţi doar în magazine autorizate sanitar - veterinare, cu certificate de sănătate şi documentele aferente. Cei care transporta mieii trebuie să fie verificaţi, obligatoriu mieii să aibă crotalii, certificat sanitar veterinar, formular de mişcare şi nu în ultimul rând, să respecte condiţiile de bunăstare pe perioada transportului.Cei care nu respectă legea riscă sancţiuni contravenţionale cuprinse între 20.000 - 50 000 lei”
Janine VADISLAV