Național

Zegrean: Iohannis poate refuza nemotivat revocarea șefei DNA

Ziarul de Vrancea
23 feb 2018 796 vizualizări

 șeful statului nu poate fi suspendat dacă nu acceptă revocarea Codruței Kovesi, susține fostul președinte al CCR n Iohannis a criticat raportul lui Toader

Președintele Klaus Iohanns poate respinge cererea de revocare a șefei DNA Laura Codruța Kovesi, solicitare făcută de ministrul Justiției, și nu e obligat să-și motiveze decizia, spune fostul președinte al Curții Constituționale (CCR), Augustin Zegrean. „Nu poate să-i impună nimeni să revoce sau să respingă. La numire poate să respingă, la fel și la revocare. Nu poți să-l forțezi pe președinte să facă cum zici tu”, a spus Augustin Zegrean la Digi24. El adaugă că „nu scrie nicăieri” că respingerea cererii de revocare trebuie motivată. „Când numește, numește prin decret, când revocă, la fel. Când nu dă decret, cum să motiveze, unde să motiveze, să trimită o scrisoare cui”, a spus Zegrean. În opinia sa, dacă șeful statului refuză revocarea Codruței Kovesi, acesta nu este un temei pentru suspendarea președintelui. „După părerea mea nu e suficient, pentru că el nu e obligat să revoce, cum nu poate fi obligat nici să numească, nici să înainteze un colonel în grad. Trebuie să dea o soluție, dar nu poți să-i impui soluția”, a explicat Augustin Zegrean.

Iohannis: Raportul, netemeinic. Nu văd motive de revocare

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că raportul prezentat de ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu i-a plăcut, că a fost lipsit de claritate și de temeinicie, el spunând că nu vede motive pentru a propune revocarea. "Asta este o procedură care va mai dura (procedura de revocare a șefei DNA - n.r.). M-am exprimat și aseară instituțional, cum au constatat mai mulți analiști. Dar, asta este părerea mea. Nu am văzut raportul, nu l-a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministru, însă prestația pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut. Ceea ce a prezentat domnul ministru - încă o dată, nu știu în ce măsură cele prezentate reflectă raportul sau nu - a fost total lipsit de claritate și, la o primă citire pe diagonală, a fost lipsit și de temenicie. Deci, nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea", a declarat președintele Klaus Iohannis.Președintele a menționat că legea prevede destul de detaliat ce anume se urmărește când se întocmește un astfel de raport. ”Am spus acest lucru și aseară. Da, o susțin, susțin și pe doamna Kovesi, susțin și activitatea DNA. M-am exprimat în repetate rânduri că DNA face o treabă bună și conducerea DNA face o treabă bună, iar ceea ce am auzit aseară nu a fost de natură să-mi schimbe opinia”, a afirmat președintele.Klaus Iohannis a mai fost întrebat dacă legal poate bloca revocarea Codruței Kovesi. ”Dacă legea spune că președintele revocă, atunci este chestiune de oportunitate politică dacă revocă sau nu revocă și doar președintele poate să hotărască acest lucru”, a subliniat Klaus Iohannis.

Comisia Europeană, îngrijorată

Comisia European a reacționat, vineri, la propunerea făcută de ministrul justiției. „Comisia urmărește cu atenție și îngrijorare ultimele evoluții. Independența sistemului judiciar din România și capacitatea sa de a lupta efectiv împotriva corupției sunt elemente fundamentale pentru o Românie puternică în cadrul UE, așa cum au reamintit și președintele CE, și prim-vicepreședintele Comisiei EUropene în declarația lor comună de luna trecută. Comisia va urmări evoluțiile procedurilor declanșate împotriva șefei DNA”, arată Comisia Europeană într-un comunicat pentru Digi24. „În toate rapoartele precedente din cadrul MCV faptul că DNA și-a menținut evoluția în ciuda presiunilor intense a fost văzut ca un semn de rezistență. Comisia a mai notat de asemenea în acest raport că, dacă acolo unde presiunile încep să afecteze lupta anticorupție, Comisia va trece la reanalizarea concluziilor sale din rapoartele precedente”, se precizează în comunicat. Săptămâna viitoare, prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans va face o vizită oficială de două zile la București. Frans Timmermans a luat poziție în mai multe rânduri față de modificările la legile justiției din România, avertizând, împreună cu președintele CE Jean Claude Juncker, asupra riscurilor slăbirii independenței justiției.

Raport: Kovesi “și-a creat o imagine de erou al luptei anticorupție”

Ministrul Justiției Tudorel Toader spune, în raportul său care cuprinde 20 de puncte în baza cărora își argumentează propunerea de revocare a șefei DNA, că Laura Kovesi "și-a creat o imagine de erou al luptei anticorupție”, folosindu-se de buna credință a cetățenilor și reprezentanților forurilor internaționale și răspândind în spațiul public informații false. "Această situație nu poate continua, întrucât vorbim deja de interesele naționale și protejarea acestora, iar orice autoritate publică ce o va tolera în continuare, își va asuma acțiunile desfășurate în detrimentul interesului național”, scrie în concluziile raportului, publicate abia vineri pe site-ul ministerului. De asemenea, mai scrie Toader în document, DNA trebuie să funcționeze legal, însă actualul procuror șef nu se identifică cu instituția. Ministrul Justiției afirmă că procurorul șef al DNA a creat o criză "fără precedent”, iar România a devenit ținta îngrijorărilor și a unor reacții instituționale la nivel național, european și internaționale, având efecte în planurile economic și social.Raportul a fost publicat vineri după-amiază pe site-ul ministerului, după ce acesta a fost blocat încă de joi seară, când ministrul Justiției a anunțat propunerea de revocare din funcție a șefei DNA. Site-ul conține doar acest document.

Politician din Botoșani: Toader ne-a făcut de râs pe noi, moldovenii

Președintele filialei județene Botoșani a Partidului Național Liberal (PNL), senatorul Costel șoptică, și-a manifestat, vineri, într-o conferință de presă, dezacordul față de modul în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat raportul privind activitatea DNA. Șoptică a susținut că, prin poziția pe care a avut-o pe această temă, Tudorel Toader i-a făcut "de rușine" pe moldoveni."Ca moldovean vorbesc acum pentru că avem și noi mândria noastră de moldoveni, domnul Tudorel Toader fiind de la Iași (n.r. – de fapt, ministrul este născut în județul Vrancea), fiind moldovean sadea. Consider că de data asta ne-a cam făcut de rușine și ne obligă cumva să stăm cu capul plecat atunci când mergem la București, pentru că am văzut un servilism din partea dumnealui la care sincer nu m-aș fi așteptat", a afirmat șoptică.Senatorul liberal a mai spus că are sentimentul că ministrul Justiției "a vorbit de pe niște foi servite" și că nu el ar fi autorul sintezei asupra activității DNA.Totodată, șoptică a apreciat că scandalul din jurul DNA este menit să acopere discuțiile pe tema legilor Justiției și nemulțumirilor generate de Legea salarizării.

Ce spun studenții lui Toader din Iași despre raportul prezentat joi

Raportul prezentat de ministrul Justiției Tudorel Toader a provocat reactii și în rândul studenților Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Unii critică dur decizia lui Toader Tudorel, care le este și profesor, alții cred că este o decizie politică, deci, respectabilă, potrivit digi24.ro.Silvian Man, reprezentantul studenților la Drept în Senat, UAIC Iași: “O grămadă de aberații juridice. Ni s-a dat impresia, pentru moment, că domnul Toader nici nu a fost judecător la Curtea Constituțională vreodată. Avem oameni trimiși în judecată și, practic, domnul Toader le-a luat apărarea prin poziția de aseară și pe partea cealaltă a susținut că o mare parte din activitatea DNA în ceea ce privește arestările ar fi ilegală. Ori arestările nu le face propriu-zis procurorul. I-a știrbit absolut toată calitatea profesională pe care o avea înainte, acest lucru l-a făcut aproape o persoană non grata în rândul studenților în ceea ce privește de a avea un model de profesor”.Mihai Scurtu, student la Facultatea de Drept UAIC Iași: “În primul rând, este o decizie a unui om pus în funcție politic și eu, ca cetățean al acestei țări, am datoria să îl respect pentru că a ajuns, totuși, printr-un vot, politc, deci asumat”.Sorin Scoruș, președinte al Consiliului Studențesc la Drept: “Acum, revocarea procurorului-șef ar da drum liber inculpaților sau suspecților în actualele dosare. știm foarte bine, domnul Călin Popescu Tăriceanu, cât și domnul Dragnea, în calitate de suspect și inculpat ar putea activa un om din interior care să ajungă la Direcția Națională Anticorupție în funcție”.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.