Național

Guvernul a anunțat “marea revoluție fiscală” - Cresc salariile, sau e o mare păcăleală?

Ziarul de Vrancea
26 oct 2017 570 vizualizări

Scăderea impozitului pe venit la persoanele fizice la 10%, creșterea salariului minim de la 1400 la 1900 de lei, scăderea contribuției pentru pilonul II de pensii de la 5, 1% la 3, 7%, scăderea impozitului pe cifra de afaceri de la 16% la 1% din profit în cazul firmelor cu cifră de afaceri de sub un milion de euro, sunt câteva din măsurile anunțate ieri de Guvern

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a prezentat, ieri, în Guvern noile măsuri fiscale privind impozitarea salariilor, anunțând că angajatorii vor plăti o ”contribuție asiguratoare pentru muncă” de 2,25%, care va acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical, creanțe salariale. Mișa a vorbit despre reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, precum și pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activități agricole. ”Astfel, avem azi 4,85 de milioane de salariați care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare și care vor plăti, astfel, un impozit mai mic pe dobânzi, sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2.000 de lei și care vor plăti, după această modificare, un impozit redus pe suma care depășește acest prag de 2.000 de lei, sunt peste 500.000 de cetățeni care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din activitățile independente sau din drepturile de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnaliști. Toți românii care au închiriat o locuință, un teren sau alte bunuri vor plăti de asemenea un impozit redus pe chiria primită. De asemenea, toți românii și firmele care desfășoară activități agricole vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obținute.”, a detaliat ministrul Finanțelor.

Aproximativ 450.000 de firme beneficiare

El a precizat, totodată, că vor crește cu 60% deducerile personale pentru românii cu salarii mici: ”Astfel, pentru cei cu salariul minim, suma scutită de impozit va crește de la 300 de lei la 510 lei, iar în cazul celor care au copii sau alte persoane în întreținere se mai adaugă o sumă de 160 de lei pentru fiecare copil față de 100 de lei în prezent.”

Ionuț Mișa a vorbit și despre reducerea contribuțiilor sociale și trecerea acestora în dreptul salariaților, el spunând că acestea  scad cu două puncte procentuale, de la 39,5 la 37,25. ”Din totalul de 22,75% contribuții plătite în dreptul firmei, 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut, 35% vor fi contribuții plătite de angajator în numele salariatului. Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, scad de asemenea la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical, creanțe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuție, care se va numi contribuție asiguratoare pentru muncă”, a afirmat ministrul. Mișa a adăugat că o altă simplificare este legată de reducerea numărului de contribuții plătite în prezent de salariat și angajator, de la 9 la 3: contribuția pentru pensie (CAS) plătită pentru salariat, contribuția pentru sănătate (CASS) plătită pentru salariat, contribuția asiguratoare pentru muncă suportată de către angajator.  Conform ministrului Finanțelor, cei care desfășoară activități independente nu vor mai plăti contribuții sociale la nivelul veniturilor din aceste activități, ci la nivelul salariului minim pe economie.

În ceea ce privește persoanele juridice, Mișa a precizat că, pentru 450.000 de firme care au o cifră de afaceri de sub un milion de euro, se va institui un impozit de 1% pe cifra de afaceri, față de impozitul de 16% pe profit. ”Firmele corecte nu vor mai avea de suferit din cauza celor care fac evaziune. Agenții economici nu vor mai putea fi cercetați penal în cazul unei fraude pe lanțul de TVA decât dacă există probe materiale că respectivul agent economic a intrat în contact cu firmele evazioniste”, este o altă măsură prezentată de Ionuț Mișa. Premierul Mihai Tudose i-a cerut acestuia ca, după ședința de Guvern, să organizeze o conferință de presă pentru a detalia măsurile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.