Național

Vom plăti un miliard de euro pentru rachete americane

Ziarul de Vrancea
20 aug 2017 714 vizualizări

Este vorba despre un sistem de rachete de ultimă generație folosit de americani, recent, și în Siria, împotriva Statului Islamic n în paralel, țara noastră intenționează să achiziționeze de la americani și un sistem de rachete Patriot, în valoare de 3,9 miliarde euro

Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea unor sisteme mobile de rachete de artilerie (HIMARS) către România, în valoare de până la 1,25 miliarde de dolari (aproximativ 1.06 miliarde de euro), a anunțat Agenția americană pentru cooperare în domeniul securității (DSCA). Agenția Pentagonului a precizat că a notificat joi Congresul cu privire la acest contract. Lockheed Martin este principalul contractor al acestui sistem de armament, High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS). România a solicitat până la 54 de sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, serviciile și echipamentul aferente, a precizat Defense Security Cooperation Agency într-un comunicat. Guvernul român a solicitat, de asemenea, vânzarea a 81 de sisteme de lansare de rachete multiple ghidate (GMLRS) de tip M31A1, 81 de GMLRS de tip M30A1, 54 de sisteme tactice ale armatei (ATACMS) de tip M57, 24 de sisteme de date tactice de artilerie de teren avansate (AFATDS), 15 blindate utilitare HMMWV de tip M1151A1 și 15 blindate ”Ready 2-Man” de tip M1151A1, precizează DSCA în comunicat.

Pentru a ”descuraja amenințări regionale”

Costul total estimat este de 1,25 miliarde de dolari, se arată în comunicat. ”Această propunere de vânzare va susține politica externă și obiectivele securității naționale a Statelor Unite printr-o îmbunătățire a securității României, un aliat în cadrul NATO care a fost și continuă să fie o forță importantă în stabilitatea politică și progresului economic în Europa”, scrie DSCA în comunicat, apreciind  că această vânzare a unor sisteme HIMARS va susține ”nevoile României de autoapărare și susținere a obiectivelor NATO”. Bucureștiul intenționează să folosească aceste articole și servicii în domeniul apărării cu scopul de a-și moderniza forțele armate, de a-și consolida Apărarea și de a ”descuraja amenințări regionale”, se mai arată în comunicat. Contractul va contribui la realizarea scopului militar al României de a-și moderniza capacitățile în vederea unei consolidări a interoperabilității cu Statele Unite și alte state membre NATO. ”România nu va întâmpina vreo dificultate în a încorpora acest sistem în forțele sale armate”, apreciază agenția Pentagonului. De asemenea, aceste echipamente ”nu vor altera echilibrul militar în regiune”, subliniază DSCA. Implementarea contractului necesită detașarea a până la zece reprezentanți ai Guvernului american și contractorilor în România pe o perioadă de până la un an, adaugă sursa citată. Contractul nu va afecta capacitatea de reacție a Apărării americane, dă asigurări DCSA. ”Această notificare a unei eventuale vânzări este cerută de lege și nu înseamnă că s-a încheiat (contractul de) vânzare(-cumpărare)”, subliniază aceeași sursă. Potrivit site-urilor de profil, HIMARS este un sistem cu capacitatea sa de a reduce potențialele pierderi colaterale când atinge o țintă, are o undă de șoc relativ slabă în comparație cu rezultatul obținut și funcționează pe orice fel de vreme. Sistemul a fost folosit cu succes de armata americană în Siria, împotriva Statului Islamic.

„Unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă”

Ministerul Apărării a anunțat, sâmbătă, că a fost înștiințat că Departamentul de Stat al SUA a finalizat procesul de evaluare a cererii României privind disponibilitatea achiziționării de sisteme tip HIMARS și a notificat Congresul SUA, precizând că programul se află într-o etapă intermediară, după aprobarea Congresului SUA urmând să aibă loc negocieri de natură tehnică. Potrivit Ministerului Apărării, interesul României pentru sistemul HIMARS a fost generat de necesitatea asigurării unor echipamente de artilerie moderne care să contribuie la întărirea capacității de apărare a teritoriului național și la creșterea gradului de interoperabilitate cu armatele aliate, prin furnizarea unei capabilități de descurajare credibile. ”Achiziția sistemului HIMARS face parte din cele opt programe esențiale de înzestrare prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026, pentru care Parlamentul României a transmis, în luna mai 2017, aprobarea prealabilă de inițiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente. În cadrul programului de înzestrare cu sistemul HIMARS, Romania a solicitat SUA achiziția a 54 de instalații de lansare și elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptătoare”, precizează Ministerul Apărării. După avizul Departamentului de Stat, este necesară aprobarea Congresului american, ultima etapă a achiziției fiind negocierile de natură tehnică, pentru stabilirea configurației finale a achiziției, precum opțiunile de transfer tehnologic și implicarea industriei naționale de apărare în furnizarea de echipamente necesare producției și mentenanței. ”HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate și utilizate în misiuni reale de Forțele Terestre și Corpul de Infanterie Marină ale SUA și oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanțial, oferind comandanților opțiuni pentru succesul misiunii în operațiile specifice. Rata de fiabilitate HIMARS și gradul de interoperabilitate între forțele SUA și Aliate reduc costurile finale operaționale și de întreținere”, susține ministerul. De menăionat că aceasta ar fi un contract diferit față de cel pentru achiția de rachete Patriot, care ar urma să fie semnat cu americanii de la Raytheon si Lockheed Martin, în valoare de 3,9 miliarde de dolari.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.